Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Ανατολή: Διπλωματικός «μαραθώνιος» – Σε καταφύγιο Μπλίνκεν και Νετανάχιου, προειδοποίηση ΠΟΥ για αποστολή βοήθειας στη Γάζα

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Oι συγκρούσεις συνεχίζονται, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται και το Ισραήλ να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε χερσαία εισβολή. Η ΕΡΤ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μεταδίδοντας τις δραματικές εξελίξεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μένουν 24 ώρες στη Γάζα που οι άνθρωποι θα έχουν νερό, καύσιμο και ρεύμα και απο΄κει και πέρα η περιοχή θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πλήρη καταστροφή. Εάν εντός 24 ωρών δεν μπει βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο, οι γιατροί, είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου για τους ασθενείς τους.

Επεισοδιακά εξελίχθηκε η συνεδρία της ισραηλινής Βουλής, η οποία διεκόπη απότομα όταν ήχησαν σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, εξαιτίας νέας επίθεσης της Χαμάς με ρουκέτες. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς είναι ένας υπαρξιακός πόλεμος για το Ισραήλ. «Θα νικήσουμε γιατί διακυβεύεται η ύπαρξή μας» είπε ενώ παρομοίσασε τη Χαμάς με τους Ναζί και έστειλε μήνυμα στη Χεζμπολάχ να μην δοκιμάζουν την υπομονή του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα γιατί θα πληρώσουν ακόμη βαρύτερο τίμημα.

Νέες εντάσεις σημειώθηκαν την Δευτέρα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου με ανταλλαγή όλμων και τη μία πλευρά να πλήττει στόχους της άλλης.

Επίσης, ραδιοφωνικός σταθμός προσκείμενος στη Χαμάς, μετέδωσε ότι το Ισραήλ έπληξε με όλμους το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα, το οποίο παραμένει κλειστό.

«Πυρετός» διπλωματικών επαφών

Τη Δευτέρα τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, τον Νετανιάχου αλλά και τον Ιρανό πρόεδρο Ραϊσι, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι ο χρόνος για πολιτική λύση στην κρίση εξαντλείται.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας με το Νετανιάχου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για ειρηνική επίλυση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επικοινώνησε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Στο Πολεμικό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ, συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε καταφύγιο. όταν οι σειρήνες των αεροπορικών δυνάμεων διέκοψαν τη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ανελέητοι βομβαρδισμοί, νεκροί και εκτοπισμένοι – Χωρίς νερό, τροφή και φάρμακα

Η Γάζα ζει την απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή. Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί, παιδιά ανασύρονται νεκρά από τα συντρίμμια, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι κοιμούνται όπου βρουν και κάνουν χιλιόμετρα για να βρουν έστω νερό.

«Δεν έχουμε ηλεκτρικό, δεν έχουμε νερό, ίντερνετ, πάνες, γάλα. Ακόμη και αν πεθάνουμε από την πείνα θα μείνουμε εδώ, δεν πρόκειται να φύγουμε« λέει κάτοικος.

Οι εικόνες από drone αποτυπώνουν το μέγεθος του ολέθρου. Παντού ισοπεδωμένα κτίρια, κάποια ακόμη φλέγονται. Εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

(Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

Στα νοσοκομεία επικρατεί χάος, καθώς συνεχώς μεταφέρονται περισσότεροι τραυματίες, μεταξύ των οποίων μωρά και μικρά παιδιά. Γεμάτα είναι και τα νεκροτομεία και πλέον έχουν επιστρατευθεί φορτηγά ψυγεία για να τοποθετηθούν οι σοροί των νεκρών.

Με τη βοήθεια να μην έχει ακόμη περάσει τα σύνορα, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι τα σιγά – σιγά τελειώνουν τρόφιμα, καύσιμα και πόσιμο νερό.

Ο Αντόνιο Γκουτέρεζ τονίζει ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της Αβύσσου και κάνει έκκληση και στις δύο πλευρές. Ζητά από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους αλλά και από το Ισραήλ να επιτρέψει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη νότια Γάζα. Τουλάχιστον 500.000 εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, νοσοκομεία και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και το δράμα εκείνων με διπλή υπηκοότητα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ράφα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες.

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More