Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Χατζηδάκης στο Πρώτο: Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών (audio)

«Ο στόχος δεν είναι να μαζέψουμε ό,τι λεφτά κυκλοφορούν στην αγορά και να τα κρατήσουμε για μας. Ο στόχος είναι να υπάρχει μια δίκαιη φορολόγηση όλων» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

2 δις επιπλέον ετησίως από την μείωση του κενού ΦΠΑ στο 9%

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο κενό ΦΠΑ και στα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την μείωσή του, σύμφωνα με τον στόχο της κυβέρνησης. 

«Το λεγόμενο κενό ΦΠΑ, όπως το λένε στις Βρυξέλλες τεχνικά και διεθνώς, ήταν στην Ελλάδα πριν από 4-5 χρόνια στο 23%. Τώρα υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι έχει φτάσει στο 15%, δηλαδή ο κόσμος πληρώνει τελικά περισσότερο ΦΠΑ από ό,τι πλήρωνε λόγω του ότι έχουν αυξηθεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και ο στόχος μας είναι με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε για την φοροδιαφυγή, βασικά χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, το κενό αυτό ΦΠΑ να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 9%. Αυτή είναι η προσπάθεια μας, να φτάσει το 2026. Αυτό σημαίνει ότι όταν φτάσουμε εκεί σε ετήσια βάση, θα εισπράττουμε παραπάνω από τον ΦΠΑ 2 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όχι γιατί θα επηρεαστούν οι συντελεστές του ΦΠΑ ή κάτι άλλο» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πιο συγκεκριμένα, περιέγραψε ο υπουργός, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ψηφιακά εργαλεία, δηλαδή τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και των ταμειακών μηχανών με την εφορία, της διεύρυνσης και της υποχρεωτικότητας του συστήματος myDATA, γενικότερα της υποχρεωτικότητας στα ηλεκτρονικά τιμολόγια, της χρήσης άλλων τεχνικών, όπως της απαγόρευσης μετρητών στις συναλλαγές για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, όλα αυτά συνδυαστικά θα οδηγήσουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Πιο δίκαιη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς αύξηση φορολογικών συντελεστών

Απαντώντας στην κριτική ότι ενδεχομένως τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν επαρκούν, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε «μελετάμε τι γίνεται διεθνώς, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακούμε φυσικά παρατηρήσεις, σχόλια, προσθήκες, δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε την εξ αποκαλύψεως αλήθεια, αλλά θεωρούμε ότι ήδη εφαρμόζεται μια πολιτική η οποία αποδίδει κάποια αποτελέσματα και με όλα αυτά τα οποία περιέγραψα προηγουμένως, μαζί με μέτρα που θα πάρουμε, πρωτοβουλίες για μια πιο δίκαιη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών τους, αλλά με προσπάθεια να “συλληφθεί” η φοροδιαφυγή σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν, γιατί δεν φοροδιαφεύγουν όλοι, θα κατορθώσουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στον τομέα της φοροδιαφυγής, πράγμα το οποίο θα είναι καλό σε επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά θα μας επιτρέψει επίσης, καθώς θα έχουμε παραπάνω φορολογητέα ύλη, να μειώσουμε στη συνέχεια περαιτέρω τους φορολογικούς συντελεστές».

Πληθωρισμός: Είμαστε ίσως στην αρχή του τέλους του προβλήματος διεθνώς

Σχετικά με την σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και το πόσο αντανακλάται τελικά στην καθημερινότητα του πολίτη, ειδικά λόγω της επιμονής του πληθωρισμού στα τρόφιμα, ο κ. Χατζηδάκης, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος ακούει αυτή την αντίδραση, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και το τι είχε συμβεί με τις τιμές στην ενέργεια και στις κυβερνητικές παρεμβάσεις.  

«Να θυμηθούμε πού ήταν το 2022 οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου και τι θα συνέβαινε τότε αν δεν υπήρχαν οι παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να ελεγχθεί το φαινόμενο και εν πάση περιπτώσει και μια σειρά από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες. Το βέβαιον είναι, το δείχνουν όλα τα στοιχεία, ότι παντού πια το φαινόμενο του πληθωρισμού υποχωρεί ως ένα βαθμό. Προέκυψε διεθνώς, διεθνές είναι το φαινόμενο και σίγουρα ευρωπαϊκό, λόγω των διαταραχών που υπήρχαν στην διεθνή αγορά ως προς την προσφορά και τη ζήτηση μετά τον χρόνο και επίσης ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης. Εν πάση περιπτώσει, στον πληθωρισμό είχαμε, όπως δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία, έναν πληθωρισμό της τάξεως του 9% περίπου και παραπάνω το 2022 στην Ελλάδα, θα πέσουμε το 23 από το 9,6% στο 4% και του χρόνου προβλέπεται ότι θα πάμε στο 2,4%. Λένε ορισμένοι οικονομολόγοι ότι είμαστε ίσως στην αρχή του τέλους του προβλήματος διεθνώς. Βεβαίως θα υπάρχει και του χρόνου σε μικρότερη ένταση» ανέφερε σχετικά ο υπουργός.

Περνάμε από τη λογική των έκτακτων επιδομάτων στη λογική της σταθερής ενίσχυσης

«Επιμένει ο πληθωρισμός πράγματι, σε σχέση με τα τρόφιμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς αυτό και γι’ αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης και στο πλαίσιο του πληθωρισμού, υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη του εισοδήματος, ιδιαίτερα των ασθενέστερων και μάλιστα σε μονιμότερη βάση. Δηλαδή, περνάμε σταδιακά από τη λογική των έκτακτων επιδομάτων στη λογική της πιο μόνιμης ενίσχυσης και σταθερής ενίσχυσης του εισοδήματος και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να σταθώ σε τίτλους, σε πέντε από αυτές τις πρωτοβουλίες. Είναι η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, 1476 ευρώ είναι το ετήσιο όφελος από τις πρωτοβουλίες που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για τον μέσο δημόσιο υπάλληλο. Είναι η άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς. Είναι, τρίτο μέτρο, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, 1.000 ευρώ ανά παιδί. Είναι η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας από το τέλος της χρονιάς και η νέα αύξηση των συντάξεων από 01/01/24. Αυτά τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο υπουργός τόνισε πως «η μάχη είναι συνεχής, ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα μόλις, νομοθετήθηκαν μέτρα προς την κατεύθυνση του πληρέστερου ελέγχου στην αγορά και του ελέγχου στην αισχροκέρδεια», ενώ υπενθύμισε τα μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και πρόσφατα σε διάφορες πολύ γνωστές αλυσίδες και επιχειρήσεις οι οποίες θεωρήθηκε ότι αισχροκερδούν. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει με αυτό, διότι καταλαβαίνουμε και την κοινωνική αντίδραση, καταλαβαίνουμε και την πίεση που υπάρχει στο εισόδημα των οικογενειών. Είναι για εμάς θέμα απόλυτης προτεραιότητας» προσέθεσε.

«Καταλαβαίνω τη σημασία, καταλαβαίνω και την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Όμως, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία και όπως αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό, θέλω να υπενθυμίσω ότι η οικονομία μας, παρά το όποιο πρόβλημα υπάρχει και εδώ και αλλού με το θέμα της ακρίβειας, προχωρεί προς τα μπρος. Του χρόνου θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις και όπως είπα και προηγουμένως, περισσότερες κοινωνικές παροχές από την πλευρά του κράτους, ενώ από την άλλη πλευρά θα έχουμε μικρότερο χρέος, μικρότερη ανεργία, που είναι καλό νέο ιδιαίτερα για τους φτωχότερους προφανώς και τους μισθοσυντήρητουςκαι επίσης χαμηλότερο πληθωρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Τόνισε μάλιστα, πως η καλή πορεία της οικονομίας αποδεικνύεται από το ότι, έχοντας η κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών πριν από 4 χρόνια, παρόλα αυτά, τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 9,1%. «Πώς τα βρήκαμε; Διότι προφανώς λειτουργεί η οικονομία. Δεν γίνεται διαφορετικά» τόνισε.

Κοινωνική ευαισθησία και οικονομική σταθερότητα μαζί

«Εν πάση περιπτώσει όμως, λόγω του ότι ο προϋπολογισμός αποδίδει, επειδή η οικονομία αποδίδει βασικά και επίσης σε κάποιο βαθμό λόγω του ότι μας έχει βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και με κονδύλια που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς φέτος, μπορούμε και κρατάμε τον αρχικό στόχο όχι του προϋπολογισμού αλλά του προγράμματος Σταθερότητας με 1,1% πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να σταθούμε με αυτοπεποίθηση απέναντι στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης που μας κρίνουν ως προς την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας και την επενδυτική βαθμίδα, διότι, πρέπει να συνδυάσουμε όλους τους στόχους μαζί. Κοινωνική ευαισθησία ασφαλώς από τη μια πλευρά, αλλά και η οικονομική σταθερότητα και σοβαρότητα από την άλλη» συμπλήρωσε ο Υπουργός. «Δεν έχουμε κάποια μαγική γομολάστιχα να διαγράψουμε όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά από την άλλη μεριά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη αυτή την ώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμούς ανάπτυξης, ότι έχει μια πολύ σημαντική αύξηση σε επενδύσεις, ακόμα σημαντικότερη στις εξαγωγές, ότι περιορίζει το χρέος της με ρυθμούς εντυπωσιακούς ως ποσοστό του ΑΕΠ, ότι η ανεργία που ήταν 17,5% έχει κατέβει κάτω από το 11%» επισήμανε.

Τα επιδόματα πηγαίνουν σε περισσότερο ευάλωτους

Ερωτηθείς, αν θα συνεχιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις τύπου market, ο κ. Χατζηδάκης, επισήμανε πως «Υπάρχουν επιδόματα τα οποία συνεχίζονται, Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το επίδομα θέρμανσης, το οποίο όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επεκτείνεται στις οικογένειες με παιδιά, ενισχύεται».

Η γενική κατεύθυνση, τόνισε, είναι ότι τα επιδόματα πηγαίνουν σε περισσότερο ευάλωτους. «Και από την άλλη πλευρά, με όλα αυτά τα οποία παρουσίασα προηγουμένως, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αύξηση των συντάξεων, αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος, αλληλεγγύης κλπ. ερχόμαστε και στηρίζουμε σε μονιμότερη βάση και εγώ πιστεύω και πιο ουσιαστικά τις οικογένειες και τους συνανθρώπους μας που είναι σε ανάγκη» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More