Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλληλεγγύη από τις Βρυξέλλες με συντονισμένες ενέργειες από όλες τις πλευρές – Στόχος η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων

Ισχυρό σήμα στήριξης της χώρας μας με γρήγορη και ευέλικτη διάθεση πόρων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών στέλνουν οι Βρυξέλλες, καθώς στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφασίστηκε να κινητοποιηθούν άμεσα ευρωπαϊκά κεφάλαια συνολικού ύψους έως 2,25 δισ. ευρώ.

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες είμαστε μια ένωση αλληλεγγύης. Το κύριο μήνυμά μου είναι ότι η Επιτροπή θα είναι εφευρετική, γρήγορη και ευέλικτη: Θα κινητοποιήσουμε όλους τους πόρους της ΕΕ που μπορούν να αναπτυχθούν. Πρέπει να γίνουν πολλά. Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

I want Greece and the Greek people to know that Europe stands at their side.

A lot of investment will be necessary to rebuild and to restore their livelihoods.

The @EU_Commission will be inventive, quick and flexible ↓ https://t.co/FuDnZYCMyV

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 12, 2023

«Είναι θετικό ότι, αν μη τι άλλο, η οικονομία μας έχει πολύ καλές επιδόσεις. Είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Θεωρώ όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει γρήγορα, όπως είπατε, να δείξει τη μέγιστη δυνατή στήριξη αλλά και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες για το πώς θα στηρίξει την Ελλάδα άμεσα, αλλά επίσης σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ο επαναπρογραμματισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε για την επόμενη περίοδο θα μας επιτρέψει να ανακατευθύνουμε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ανοικοδόμηση, αλλά και να ξαναχτίσουμε καλύτερα ό,τι έχει καταστραφεί», είπε στις δηλώσεις ο Κ. Μητσοτάκης.

Καρπούς απέδωσαν οι διευρυμένες συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα επιτελεία τους, οι οποίες είχαν ως αποκλειστικό αντικείμενο την ευρωπαϊκή στήριξη προς Ελλάδα.

Οι πέντε πηγές χρηματοδότησης

Για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και τη δημιουργία νέων υποδομών θα ενεργοποιηθούν πέντε πηγές χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Αυτές είναι:

ΕΣΠΑ 2014-2020 – Απορρόφηση 250 εκατ. ευρώ έως 31/12/2023

ΕΣΠΑ 2021-2027 – Έργα 1,5 δις. ευρώ

Ταμείο Ανάκαμψης – Επιπλέον έργα 500 εκατ. ευρώ

Ταμείο Αλληλεγγύης – έως 400 εκατ. ευρώ το 2024

Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Ομάδα κρούσης με Έλληνες και υπαλλήλους της Κομισιόν

Άμεσα συγκροτείται ειδική ομάδα κρούσηςμε Έλληνες και υπαλλήλους της Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει το τεχνικό κομμάτι με στόχο την κατανομή των δαπανών των έργων στα χρηματοδοτικά εργαλεία και την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλία του για αύξηση των κονδυλίων του Ταμείο Αλληλεγγύης λόγω πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που πλήττουν την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης, νωρίτερα με την Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον λαό της.

Μάλιστα σε ανάρτησή της στα ελληνικά αναφέρει: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο. Είμαστε μαζί σας».

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι Έλληνες θα δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης.

Π/Θ @kmitsotakis η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειες. Θα προσφέρουμε βοήθεια, χρηματοδότηση & τεχνογνωσία όπου είναι απαραίτητο.

Είμαστε μαζί σας pic.twitter.com/NNXHWi4MLj

— Roberta Metsola (@EP_President) September 12, 2023

Συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο οποίος δεσμεύτηκε για ευρωπαϊκή στήριξη στη χώρα μας.

Τι σηματοδοτούν οι αποφάσεις της Κομισιόν

Οι εικόνες και οι αποφάσεις που είδαμε σήμερα αντικατοπτρίζουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τη διάθεση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας, με ταχύτητα και ευελιξία από τις Βρυξέλλες, αλλά και την αξιοπιστίας που έχει πια η Ελλάδα στο εξωτερικό. Είδαμε τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Βάλντις Νττομπρόβσκις, τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, ακόμη πέντε επιτρόπους, να κάθονται στο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό και τους πέντε Έλληνες υπουργούς.

Οι Ευρωπαίοι μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, και τόνισαν τη βούληση να βοηθήσουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αυτό που είδαμε ήταν συντονισμένες ενέργειες από όλες τις πλευρές.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, τα γραφεία των αρμόδιων αντιπροέδρων και επιτρόπων ήταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις έτσι ώστε να κλείσουν άμεσα και προχωρήσει η υλοποίησή τους. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, κανείς επιτροπος δεν αποκάλυπτε σαφείς λεπτομέρειες μέχρι την ώρα των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Επιτροπής.

Γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα πράγματα για φέτος ήταν δύσκολα σε σχέση με το Ταμείο Αλληεγγύης, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις Τζεντιλόνι που απέφυγε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά, άπαντες έσπευσαν να βρουν πόρους από όλες τις άλλες δυνατές πλευρές.

Η δημιουργία της task force – την οποία προανήγγειλε ο Μαργαρίτης Σχοινάς χθές στην ΕΡΤ και αποφασίστηκε σήμερα – δείχνει ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να «τρέξουν» τα πάντα γρήγορα και να υπάρχει άμεση επαφή και συντονισμός με όσους τρέχουν τα προγράμματα.

Επικεφαλής της task force από την πλευρά της Ελλάδας θα είναι ο ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και από την πλευρά των Βρυξελλών η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής, Ίλσε Γιουχανσόνε.

Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη θα είναι στις Βρυξέλλες ο κ. Αυγενάκης για το συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Επίτροπο για την Γεωργία, Βοιτσεκόβσκι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More