Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Φαραντούρης στο Πρώτο: Διχασμένη η Ευρώπη, δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα βασικά – Ολιγωρήσαμε στην Ελλάδα – Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη (audio)

Βλέπουμε ότι η Ευρώπη παραμένει διχασμένη. Δεν μπορεί να συνεννοηθεί στα βασικά ζητήματα λειτουργίας της αγοράς, πολύ δε περισσότερα σε ζητήματα οικονομικών κυρώσεων εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, κλήθηκε να σχολιάσει το κρίσιμο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Επειδή η Κομισιόν δεν μπορεί να πάρει απόφαση, πέταξε το “μπαλάκι” στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν εκείνα κάποια διαδικασία. Αυτό γίνεται μονότονα εδώ και ένα χρόνο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από Συμβούλιο υπουργών σε Συμβούλιο Κορυφής, τα κράτη – μέλη προτείνουν διάφορα πράγματα. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στη θωράκιση και στην οχύρωση στα κράτη- μέλη. Τους προτείνει την περίφημη εργαλειοθήκη της, την οποία την επαναλαμβάνει κάθε δεύτερο μήνα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η τελευταία συζήτηση για τα θέματα αυτά, θυμίσει συζήτηση Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ενώ είμαστε ήδη στον Ιούλιο και πάμε για Αύγουστο». «Άρα η ίδια η Κομισιόν η ίδια αναγνωρίζει ότι η αρχιτεκτονική της ΕΕ, αλλά και το ετερόκλητο πλήθος των ενεργειακών πολιτικών δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να εκφραστεί η Ένωση με κοινή φωνή. Οπότε λέει στα κράτη μέλη, “παιδιά πάρτε μέτρα, ό,τι μπορεί ο καθένας”», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι ήδη από τον Οκτώβριο είχαν γίνει και προτάσεις φιλόδοξες περί κοινής προμήθειας φυσικού αερίου από την ΕΕ, κατά το πρότυπο των εμβολίων. «Είχαμε προειδοποιήσει τότε ότι αυτά δεν είναι εφικτά. Εκείνη, δε, την περίοδο δεν ήταν καθόλου εφικτά και σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα, διότι στην ενεργειακή “αρένα” υπάρχουν διμερείς συμφωνίες. Υπάρχει ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων με τρίτες χώρες που πηγαίνουν πίσω και 100 χρόνια, διμερείς συμφωνίες, μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάθε χώρα έχει τελείως διαφορετικό προφίλ. Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται απολύτως από το φυσικό αέριο και άλλες από το πετρέλαιο, άλλες έχουν πυρηνικά και άλλες είναι 100% πράσινες. Άλλες είναι λιγότερο πράσινες, άλλες έχουν λιγνίτη», εξήγησε ο ίδιος.

«Εμείς στην Ελλάδα νομίζω ότι κάπως ολιγωρήσαμε προσδοκώντας ότι η ΕΕ θα πάρει μέτρα έγκαιρα και έντονα. Και τελικά διαψευδόμαστε διαρκώς σε κάθε συμβούλιο κορυφής», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να έχει γίνει στη χώρας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους έξυπνους τρόπους που χρησιμοποίησαν άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, η οποία έσπευσε εδώ και μήνες να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών.

«Υπάρχουν υπερκέρδη είτε συγκυριακά, είτε λόγω στρεβλώσεων. Τα καταγράφει η Κομισιόν, τα αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς εδώ πάνω από ένα εξάμηνο ψάχναμε να τα βρούμε και φτάσαμε Αύγουστο και δεν έχει γίνει τίποτα. Η φορολογητέα ύλη καταλήγει να είναι λιγότερα από 300 εκατομμύρια μπορεί να είναι και 200 και στο τέλος να μείνουν και 100 εκατομμύρια», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια προφανής διάθεση μείωσης της φορολογητέας ύλης», ενώ «ο τελικός καταναλωτής δέχεται όλο το βάρος , είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας και δέχεται όλη την πίεση».

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More