Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι: Δεν κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Μόσχας για τα σιτηρά

Χωρίς αποτέλεσμα όσον αφορά στην επανενεργοποίηση της συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα για τα σιτηρά της Ουκρανίας, έληξε η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας.  

Αντ’ αυτού, όπως προέκυψε από τη συνέντευξη των δύο ηγετών, υπήρξε συμφωνία επί της ρωσικής πρότασης για πώληση στην Τουρκία με ευνοϊκούς όρους ενός εκατ. τόνων ρωσικών σιτηρών, με χρηματοδότηση του Κατάρ, με στόχο να μετατραπούν αυτά σε αλεύρι σε τουρκικές βιομηχανίες και να προωθηθούν σε χώρες της Αφρικής που έχουν ανάγκη.  

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν επηρέασε ιδιαίτερα την παγκόσμια αγορά τροφίμων, καθώς όπως είπε η συμμετοχή της Ουκρανίας είναι μικρή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα μικρύνει κι άλλο».  

Ο ίδιος τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αναβιώσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά εάν αρθούν οι κυρώσεις για την εξαγωγή των ρωσικών γεωργικών προϊόντων». «Η άρση των ρωσικών κυρώσεων είναι απαραίτητη για τη νέα συμφωνία για τα σιτηρά» ανέφερε. 

«Η Δύση μας εξαπατούσε. Το 70% των τροφίμων που αποστέλλονταν έφτανε στις ανεπτυγμένες χώρες. Μόνο το 3% έφτασε στις φτωχές χώρες. λίγο. Είμαστε έτοιμοι να αναβιώσουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Αν αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας… Μας εξαπάτησαν, δεν τήρησαν καμία από τις υποσχέσεις» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη στο σχέδιο αποστολής ρωσικών σιτηρών σε αφρικανικές χώρες με τη συμμετοχή του Κατάρ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως ειδικά τα σιτηρά που θα αποστέλλονται από το διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας στις λιγότερο ανεπτυγμένες φτωχές αφρικανικές χώρες είναι σημαντικά. «Αλλά αν το 44% των σιτηρών που θα βγαίνουν από εδώ πηγαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία δικαίως δεν το βλέπει θετικά».

Θετικός ο Ερντογάν για ρωσικά σιτηρά στην Αφρική με χρηματοδότηση από το Κατάρ 

«Από εδώ, το 14% αποστέλλονταν ήδη στην Τουρκία και περίπου το 6% σε αφρικανικές χώρες. Στη συνάντησή μας σήμερα, ο κ. Πούτιν είπε ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε 1 εκατομμύριο τόνους από αυτό το σιτάρι σε φτωχές χώρες. έχουμε κάνει όλες τις υλικοτεχνικές εργασίες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα με αυτές τις υλικοτεχνικές εργασίες. Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα με αυτές τις υλικοτεχνικές εργασίες και είπαμε ότι μπορούμε να στείλουμε αυτά τα σιτηρά που θα έρθουν από εσάς στις φτωχές αφρικανικές χώρες με τη μορφή αλεύρου, αλέθοντας τα στους μύλους μας. Συμφωνήσαμε σε αυτά τα θέματα. Ελπίζω ότι ο κ. Πούτιν θα εκπληρώσει αυτά τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών γρήγορα και συγκεκριμένα σε έξι χώρες. Σημειώνεται ότι το Κατάρ μπορεί να συμμετάσχει ως τρίτο μέρος Ρωσίας-Τουρκίας-Κατάρ όσον αφορά την παροχή οικονομικής στήριξης, ιδίως όσον αφορά την αποστολή σιτηρών σε αυτές τις φτωχές και λιγότερο ανεπτυγμένες αφρικανικές χώρες, ιδίως με τη μετατροπή τους σε αλεύρι. Κάνοντας ένα τέτοιο βήμα, ελπίζω ότι θα είμαστε και εμείς στο πλευρό των  λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών» δήλωσε ο Ερντογάν.  

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να τονίσει: «Συζητήσαμε με τον Πούτιν για την αναβίωση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Έχουμε ετοιμάσει μια νέα δέσμη προτάσεων, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε αποτελέσματα».

Πούτιν: Στρατηγικός εταίρος η Τουρκία στο ρωσικό αέριο 

Αναφερόμενος στο ενεργειακό τομέα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη ρωσο-τουρκική συνεργασία στρατηγική. Διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φθηνών καυσίμων στην Τουρκία, τονίζοντας ότι μεταφέρονται 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω των Turkish Stream και Blue Stream. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ρωσία θα είναι πάντα ο μεγαλύτερος εταίρος στο φυσικό αέριο» δήλωσε. 

Για τους πυρηνικούς σταθμούς 

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ενρτογάν αναφέρθηκε στην κατασκευή από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας: «Ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς και ως επόμενο βήμα, συζητήσαμε σήμερα με τον αγαπητό μου φίλο τον πυρηνικό σταθμό στη Σινώπη. Με το (επόμενο) βήμα που θα γίνει σε αυτόν τον τομέα, η Τουρκία θα κάνει άλμα». 

Επισήμανε επίσης τα οφέλη των επαφών Τουρκίας – Ρωσίας, τα οποία έχουν φανεί και θα συνεχίσουν να φαίνονται: «Συζητήσαμε επίσης άλλα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα με τον κ. Πούτιν. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τον Νότιο Καύκασο, τη Λιβύη και την Αφρική. Μέχρι σήμερα, έχουμε προωθήσει τις διμερείς μας σχέσεις στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας, της φιλίας και της ειλικρίνειας με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών μας και της περιοχής. Είδαμε και βλέπουμε τα οφέλη των τουρκο-ρωσικών σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί σε αυτό το θεμέλιο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Η στενή μας επαφή με τη Ρωσία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίλυση περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων».  

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, τέλος, ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφθασε τα 69 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και ότι πλησιάζουν στον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνοντας ότι 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες ήρθαν στην Τουρκία τους πρώτους επτά μήνες του 2023

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More