Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Champions League και οι ψευδαισθήσεις των ελληνικών ομάδων

Του Σπύρου Αμπελάκη

Τόσο κοντά, αλλά και τόσο… μακριά αποδείχθηκε ότι ήταν η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν οι ελληνικές ομάδες για να περάσουν το κατώφλι των ομίλων του χρυσοφόρου Champions League.

Η ευφορία από τις επικές προκρίσεις των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού επί των Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μαρσέιγ αντίστοιχα, γέμισε με ελπίδες, αλλά και αλαζονεία ότι περίπου τις Αντβερπ και Μπράγκα “τις έχουμε του χεριού μας”.

Βοήθησαν σε αυτό, τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων αλλά και η ψευδαίσθηση μιας αγωνιστικής υπεροχής που αποδείχθηκε εντελώς συγκυριακή.

Λίγοι μπορούσαν να αντιληφθούν μέσα στον ενθουσιασμό ότι πίσω από αυτές τις ομάδες, που δεν γεμίζουν όντως το μάτι, βρίσκονται ποδοσφαιρικές σχολές πολύ ανώτερες της δικής μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο UEFA Ranking, η Πορτογαλία είναι στην 7η θέση, το Βέλγιο στην 8η θέση, τη στιγμή που η χώρα μας είναι στην 19η θέση.

Το Ranking σε επίπεδο συλλόγων είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό:

Η Μπράγκα βρίσκεται στην 33η θέση και η Αντβέρπ στην 73η θέση, όταν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 262η θέση και η ΑΕΚ στην 177η θέση!

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η εμπειρία των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Παναθηναϊκός απουσίαζε επί 4 έτη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, επανήλθε ανεπιτυχώς πέρσι, όταν αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Europa League από την Σλάβια Πράγας, ενώ η ΑΕΚ πέρσι δεν έπαιξε καθόλου στην Ευρώπη, ενώ πρόπερσι αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Europa League από κάποια Βελέζ!

Ποιοί όμως από αυτούς που αγωνίζονται σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό έχουν ευρωπαϊκές παραστάσεις;

Ο Σπόραρ ήρθε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο Βιλένα από την Εσπανιόλ, αλλά με ευρωπαϊκές εμπειρίες από Φέγενορντ και Κράσνονταρ, ο Τζούρισιτς από τη Σαμπντόρια, ο Αράο από τη Φενερμπαχτσέ, ο Μάγκνουσον από ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Βέρμπιτς από τη Ντιναμό Κιέβου, o Χουάνκαρ στη Λα Λίγκα και μέχρι εκεί!

Περίπου ίδια εικόνα και στην ΑΕΚ, καθώς:

Ο Στάνκοβιτς έχει παραστάσεις σε ευρωπαϊκά κύπελλα με την Σάλτσμπουργκ, ο Βίντα με τη Μπεσίκτας και Ντιναμό Κιέβου, ο Σιντιμπέ με τη Μονακό, ο Γκατσίνοβις παλιά με την Άϊντραχτ, όπως επίσης και ο Τσούμπερ, ο Πινέδα με τη Θέλτα και ο Πόνσε κυρίως με τη Λιλ και την Σπαρτάκ Μόσχας. Το “βαρύ πυροβολικό” της ομάδας του Αλμέιδα, ο Λιβάι Γκαρσία, έχει παραστάσεις κυρίως με την Άλκμααρ παλιότερα και με την Μπεϊτάρ.

Αλλά ποιος ασχολιόταν με τέτοιες “λεπτομέρειες”;

Η Μπράγκα μπορεί όντως να μην εχει καταφέρει να πάρει το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια, πλην όμως έχει δημιουργήσει ένα πολύ συμπαγές, ομοιογενές και ποιοτικό σύνολο, με υποδομές, ακαδημίες και στοχευμένες μεταγραφές που της επιτρέπουν να παραμένει άκρως ανταγωνιστική στη χώρα της, αλλά και αξιόπιστη στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Διόλου τυχαία πήγε τελικό Europa League πριν μερικά χρόνια, με αντίπαλο την Πόρτο, όταν ηττήθηκε στο Δουβλίνο με 1-0.

Τόσο η Μπράγκα όσο και η Αντβέρπ ήρθαν να θυμίσουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το ποδόσφαιρο που παίζεται, και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, στο Champions League ξεπερνά πολυ τα στάνταρ των ελληνικών ομάδων τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πάνε αρκετά χρόνια από τότε που ελληνική ομάδα κατάφερε να κάνει αξιόλογη πορεία σε φάση ομίλων του Champions League.

Τι εχει συμβεί λοιπόν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία στην οποία το ελληνικό ποδόσφαιρο απλά.. παρακολουθεί τις εξελίξεις; Οι ομάδες σε κορυφαίο επίπεδο επενδύουν πολύ στη ΔΥΝΑΜΗ, στην ΤΑΧΥΤΗΤΑ και την ΤΑΚΤΙΚΗ.

Η ένταση στις συνθήκες κάθε αγώνα ειναι πια σε τόσο υψηλούς ρυθμούς που για να ανταπεξέλθουν οι ομάδες, διαθέτουν ποδοσφαιριστές που είναι πρώτα από όλα υπεραθλητές, με πλούσια φυσικά προσόντα, δύναμη, ταχύτητα, εκτόπισμα και φυσικά τις απαραίτητες τεχνικές αρετές.

Σε επίπεδο τακτικής οι ομάδες επενδύουν στο αδιάκοπο πρέσινγκ, στο γρήγορο transition, όπου μετέχουν ΟΛΟΙ, στην αλληλοκάλυψη και στην ανακατανομή ρόλων μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Βλέποντας τα παιχνίδια της ΑΕΚ με την Αντβέρπ, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η απουσία του Λιβάι Γκαρσία ήταν καθοριστική για την ομάδα του Αλμειδα, καθώς ο άσος της Ενωσης ειναι ισως ο μοναδικός στο ρόστερ που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά και μπορουν να απειλήσουν καθε ευρωπαϊκή άμυνα: Δύναμη, ταχύτητα, εκτόπισμα, εκρηκτικότητα, αλτικότητα, δυνατά πόδια στα σουτ.

Στην πραγματικότητα σε τέτοιους παίκτες, με ανάλογα χαρακτηριστικά πρέπει να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, αν θέλουν φυσικά να διακριθούν σε κορυφαίο επίπεδο.

Παίζει φυσικά ρόλο και το ανταγωνιστικό επίπεδο καθε πρωταθλήματος και η ένταση που βγάζει κάθε αγώνας, που επιτρέπει στις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη να διατηρούνται σε υψηλά στάνταρ.

Όπως επίσης και η αυστηρή πειθαρχία στο αγωνιστικό πλάνο και η προσήλωση στο στόχο, ώστε να αποφεύγονται παιδαριώδη λάθη, όπως αυτά που έγιναν στο πρώτο γκολ της Αντβερπ στην Αθήνα και στο δεύτερο γκολ της Μπράγκα στην Πορτογαλία.

Που μάλλον δεν “διαβάστηκαν” σωστά απο αυτους που κάνουν τον σχεδιασμό των ομάδων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More