Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνοτουρκικά: Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν προπαρασκευαστική του τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Νέα ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένεται να δώσει η επίσκεψη εργασίας του Γιώργου Γεραπετρίτη στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Η Αθήνα επιθυμεί να κρατήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα, χωρίς όμως να παρεκκλίνει των εθνικών θέσεων για τις διαφορές των δύο χωρών.

Με μία κοινή ανακοίνωση τα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας επικύρωσαν τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου, στην Άγκυρα.

Ακολουθώντας το νήμα του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα – μετά και τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο Βίλνιους – Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τα πεδία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν βήματα επαναπροσέγγγισης.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν εκτιμάται ότι θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για το κυοφορούμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταξύ τις 18 και 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό εξακολουθεί να εκθέτει, στον απόηχο των επιθέσεων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής εναντίον κυανόκρανων στη νεκρή ζώνη στην Πύλα.

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ που επισκέφθηκε τη Λευκωσία, κάνοντας λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και ζητώντας άμεσα ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επεισόδια στην πράσινη γραμμή, επιμένει να μιλά για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

«Εάν δούμε πρόσθετη τουρκική δραστηριότητα στα Βαρώσια, πρέπει να εξετάσουμε τις κυρώσεις ως εργαλείο για να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις δραστηριότητες που αποσταθεροποιούν περαιτέρω το νησί« είπε μεταξύ άλλων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στην ατζέντα της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν δεν αποκλείεται να τεθεί και το μεταναστευτικό, ενώ εκτιμάται ότι επί τάπητος θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Στη θετική ατζέντα επικεντρώνει η Άγκυρα – Αποσυνδέει ελληνοτουρκικά από Κυπριακό

Το ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν ήταν αναμενόμενο και έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μία ανοικτή εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, κάτι που επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.

Ο ίδιος, αναπαράγοντας την γραμμή που ακολουθεί πλέον εμφανώς η Τουρκία, μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, αποσύνδεσε το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά.

Για ελληνοτουρκικά τόνισε ότι «δημιουργήθηκε ένα κλίμα επικέντρωσης στη θετική ατζέντα», λέγοντας ότι «δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αυτός είναι και ο σκοπός μας».

Ωστόσο, στο Κυπριακό οι επίσημες δηλώσεις και οι ενέργειες της Άγκυρας κινούνται στην πλέον σκληρή γραμμή με διακηρυγμένο και μοναδικό στόχο την αναγνώριση τουρκοκυπριακής κρατικής οντότητας στον Βορρά της Μεγαλονήσου.

Παρά τη θετική ρητορική, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, με εξαίρεση τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Θράκη, το θετικό κλίμα αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε τακτικό επίπεδο, ενώ σε στρατηγικό επίπεδο η Άγκυρα δεν ανοίγει τα χαρτιά της όσον αφορά τη μελλοντική της στάση. Αντιθέτως, φροντίζει να οριοθετεί τις διεκδικήσεις της, όπως έπραξε πρόσφατα με την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Αμντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Επιδίωξη η διατήρηση του θετικού κλίματος

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν θα προηγηθεί του τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE, δύο εβδομάδες αργότερα.

Το κυοφορούμενο τετ α τετ Μητσοτάκη – Φιντάν στη Νέα Υόρκη, θα είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών σε διάστημα λίγων μηνών.

Στο Βίλνιους, οι δύο ηγέτες συναποφάσισαν ότι η συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσει σε πολιτικό επίπεδο, εξ’ ου και ο συντονισμός των συζητήσεων αυτών ανατέθηκε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα διατήρησαν ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας, ακόμα και στη σκιά των προκλητικών επεισοδίων των Τουρκοκυπρίων στην Πύλα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν έχουν λυθεί δια μαγείας όλα τα προβλήματα, ενώ προσθέτει ότι η Άγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει μία συνεπή στάση, τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό, και σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει ότι:

Αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Όλα τα υπόλοιπα είναι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις και δεν μπαίνουν στο τραπέζι», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Μεγάλος στόχος είναι να διερευνηθεί, σε επόμενο χρόνο, εάν μπορεί να επιλυθεί ο πυρήνας αυτής της μίας και μόνης διαφοράς, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, να συμφωνηθεί δηλαδή να υπάρξει στο βάθος η Χάγη, μία πορεία που όμως, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν είναι μία απλή υπόθεση.

Η Αθήνα πάντως είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τα βλέμματα στρέφονται επίσης και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι και το πρώτο crash test.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More