Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η “Barbie” αναστατώνει την συντηρητική κοινωνία των κρατών του Κόλπου

Αφού απαγορεύτηκε σε ορισμένες αραβικές χώρες, η ταινία “Barbie” διχάζει το κοινό στον συντηρητικό Κόλπο.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία που δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να οδηγούν ή να πηγαίνουν στον κινηματογράφο μέχρι το 2018, οι θαυμαστές έχουν σχηματίσει ουρές με ροζ εκδοχές της αβάγιας, της παραδοσιακής ρόμπας που καλύπτει τα πάντα, για να δουν την επιτυχημένη ταινία.

Όμως δεν είναι όλοι άνετοι με τον εορτασμό της γυναικείας χειραφέτησης σε μια περιοχή όπου η στάση απέναντι στη χειραφέτηση των γυναικών αλλάζει με αργούς ρυθμούς.

Μια παραποιημένη φωτογραφία που δείχνει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ με ροζ ρόμπες μοιράστηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένας δημοφιλής ιεροκήρυκας του Μπαχρέιν καταφέρθηκε εναντίον αυτού που θεωρεί προοδευτική ατζέντα της ταινίας.

Το Μπαχρέιν είναι μία από τις μοναρχίες του Κόλπου που προβάλλουν την «Μπάρμπι», η οποία έχει απαγορευτεί στο Κουβέιτ και δεν έχει κυκλοφορήσει στο Κατάρ ή στο Ομάν. Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, απαγορεύεται επίσης στην Αλγερία και τον Λίβανο.

«Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι μια τέτοια ταινία θα προβαλλόταν στις χώρες του Κόλπου», δήλωσε στο AFP η Βαντίμα Αλ-Αμίρι, μια 18χρονη από τα Εμιράτα, σε έναν κατάμεστο κινηματογράφο του Ντουμπάι, προσφέροντας ροζ ποπ κορν στους θεατές που ήταν ντυμένοι στα ίδια χρώματα.

Η ταινία της φεμινίστριας σκηνοθέτριας Γκρέτα Γκέρβιγκ, η οποία είναι γλωσσοδέτης, δεν περιέχει σαφείς αναφορές στα ΛΟΑΤΚΙ, αλλά κάνει διακριτικά νεύματα σε θέματα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης, ενώ πρωταγωνιστεί και ένας τρανσέξουαλ ηθοποιός.

Στο Ντουμπάι, το οποίο αυτοσυστήνεται ως το κοσμοπολίτικο κέντρο του Κόλπου, οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι διακοσμημένες με αναμνηστικά και φωτογραφικούς θαλάμους που έχουν σχήμα κουτιού κούκλας.

Η Μουνίρα, μια 30χρονη Σαουδάραβα, συνάντησε τις τρεις ροζ ντυμένες κόρες της σε ένα θέατρο του Ντουμπάι.

«Αν η ταινία περιλαμβάνει αρχές ή έννοιες αντίθετες με αυτές στις οποίες πιστεύουμε, δεν πρέπει να προβάλλεται στη Σαουδική Αραβία ή σε άλλες χώρες του Κόλπου», δήλωσε στο AFP. «Όμως, ήρθαμε για να δώσουμε στην ταινία μια ευκαιρία».

«Προκαλεί την αρρενωπότητα»

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παρασυρθεί από την τρέλα. Ένα βίντεο με μια γιγαντιαία, ψηφιακά δημιουργημένη Μπάρμπι δίπλα στο Μπούρτζ Χαλίφα, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, κοινοποιήθηκε από χιλιάδες χρήστες.

Η γυναικεία ενδυνάμωση αντιμετωπίζεται στα πρώτα στάδια της ταινίας. Οι διάφορες Μπάρμπι περιλαμβάνουν έναν πρόεδρο, έναν διπλωμάτη και δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέσεις που παραδοσιακά ανατίθενται σε άνδρες.

Καθώς η πλοκή εξελίσσεται, η πατριαρχία απειλεί να μολύνει την «Μπάρμπιλαντ» – μια μητριαρχική ουτοπία όπου οι άνδρες αράζουν στην παραλία, ενώ οι γυναίκες καταλαμβάνουν ρόλους κύρους.

Η ταινία έχει κάνει θραύση στη Σαουδική Αραβία, όπου οι ακτιβίστριες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραβιάζουν αυστηρούς κώδικες ενδυμασίας και όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, όπως σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Εστιατόρια στην πρωτεύουσα Ριάντ έχουν εισαγάγει στο μενού τους πιάτα και ποτά εμπνευσμένα από την Μπάρμπι. Όμως, δεν έχουν εντυπωσιαστεί όλοι.

Η Χανάν Αλ-Αμούντι, μια Σαουδάραβα μητέρα τεσσάρων παιδιών που περιμένει να δει μια άλλη ταινία στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να δει την «Μπάρμπι».

«Υποστηρίζω την ελευθερία και το άνοιγμα, αλλά όσον αφορά την «Μπάρμπι» , άκουσα ότι προκαλεί τον ανδρισμό», είπε, φορώντας μαύρη αβάγια και κάλυψη προσώπου νικάμπ.

«Το να μοιάζει ένας άνδρας με γυναίκα φορώντας μακιγιάζ και ντύνοντας θηλυπρεπώς… αυτό είναι κάτι που δεν μου αρέσει», είπε, αναφερόμενη στον επιδεικτικό Κεν του Ράιαν Γκόσλινγκ.

«Λευκός και επιφανειακός»

Στο Μπαχρέιν, η «Μπάρμπι» έχει προκαλέσει την οργή του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Χασάν Αλ-Χουσεϊνί, τον οποίο ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει ζητήσει την απαγόρευσή της.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, επέκρινε την ταινία επειδή «εξεγείρεται ενάντια στην ιδέα του γάμου και της μητρότητας» και δείχνει τους άνδρες «χωρίς ανδρισμό» ή τους απεικονίζει ως «τέρατα».

Παρόμοιες αντιρρήσεις διατυπώθηκαν στο Κουβέιτ, το οποίο μπλόκαρε την ταινία για να «προστατεύσει τη δημόσια ηθική και τις κοινωνικές παραδόσεις».

Το Κουβέιτ ήταν η μόνη αραβική χώρα του Κόλπου που απαγόρευσε αυτό το μήνα την αυστραλιανή ταινία τρόμου «Μίλα μου», στην οποία πρωταγωνιστεί ένας τρανσέξουαλ ηθοποιός, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ.

Οι Κουβεϊτιανοί, ωστόσο, κατάφεραν ακόμη να παρακολουθήσουν την «Μπάρμπι» μέσω ιστοσελίδων πειρατείας ή ακόμη και περνώντας τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Η Κουβεϊτιανή δημοσιογράφος Σέιχα Αλ-Μπαχαουίντ την παρακολούθησε σε απευθείας σύνδεση, αλλά έμεινε απογοητευμένη επειδή θεώρησε ότι δεν ήταν αρκετά φεμινιστική ή χωρίς αποκλεισμούς.

«Έδειχνε λευκό, αποικιοκρατικό και επιφανειακό φεμινισμό», είπε.

«Ο φεμινισμός δεν βασίζεται ποτέ στην αντικατάσταση ενός πατριαρχικού συστήματος με ένα μητριαρχικό, αλλά μάλλον βασίζεται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τις ίσες ευκαιρίες».

Όμως, για την Ριφάν αλ Αμούντι, μια 18χρονη Σαουδάραβα, η «Μπάρμπι» ωθεί τη φεμινιστική ατζέντα πολύ μακριά.

«Είναι ωραίο για μια γυναίκα να εργάζεται και να είναι αυτάρκης», δήλωσε σε κινηματογράφο του Ντουμπάι.

«Το σώμα της όμως δεν μοιάζει με το σώμα ενός άνδρα. Είναι σε θέση να κάνει τα πάντα όπως ένας άνδρας, αλλά μέσα σε όρια».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More