Σύσκεψη Αυγενάκη με αγροτικούς φορείς της Μαγνησίας
“Ηρθαμε στο πεδίο του προβλήματος για να λύσουμε απορίες, να απαντήσουμε σε ερωτήματα και να παραλάβουμε αιτήματα, καθώς και να ενημερωθούμε από κοντά για το τι ακριβώς συμβαίνει” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σύσκεψη με παραγωγικούς, αγροτικούς φορείς της Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22-8-2023) στην Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Νομό, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να δει από κοντά, πώς έχει η κατάσταση σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
Επαίνεσε μάλιστα, τόσο τον βολιώτη υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, όσο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, λέγοντας ότι συνεργάστηκαν άψογα και “έτρεξαν” το θέμα των αποζημιώσεων. Γενικότερα πάντως, όπως είπε, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται σε ελάχιστες εβδομάδες, ενώ έχει αλλάξει η συμπεριφορά του κράτους προς τον πολίτη.
Ο κ. Αυγενάκης, συνοδευόταν απ’ όλο το επιτελείο του υπουργείου του και συγκεκριμένα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, τους γενικούς γραμματείς, Γιώργο Στρατάκο, Δημήτρη Παπαγιαννίδη και Κώστα Μπαγινέτα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στις επισκέψεις και στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Ο κ. Αυγενάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου “ΔΗΜΗΤΡΑ”, Γιάννη Κίτσιο, ο οποίος κατάφερε – όπως είπε – μαζί με τα άλλα στελέχη του Συνεταιρισμού, να επουλωθούν γρήγορα αρκετές από τις πληγές που προκάλεσαν οι πρόσφατες φωτιές, με αποτέλεσμα να είναι ήδη έτοιμος να δεχθεί 4.000 τόνους σταφυλιών την οινοποιητική περίοδο που ξεκινά.
Οι γενικότερες στοχεύσεις του Υπουργείου
-Αναφερόμενος στον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για το Υπουργείο του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως πρωταρχική στόχευση είναι να απενδυθεί τον τίτλο που του έχει δοθεί ως υπουργείο επιδοτήσεων, χαρακτηρίζοντας λάθος την κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί σε σχέση με αυτό το θέμα.
-Σχετικά με τον ΕΛΓΑ δήλωσε πως πρέπει να μετεξελιχθεί, στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης όμως, που θα φτάσει μέχρι το τέλος. Έκανε γνωστό δε, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ.
-Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός επισήμανε ότι θα αλλάξουν επίσης, αρκετά πράγματα και όταν ολοκληρωθεί το πλάνο παρεμβάσεων θα υπάρξει ενημέρωση.
-Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε εξάλλου, συνεργασία για θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας πως υπάρχουν 4 δις ευρώ στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ όπου περιλαμβάνονται χρήματα και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
– Όσον αφορά στους νέους αγρότες, η πρώτη απόφαση που ελήφθη ήταν η εξασφάλιση 77 εκ. ευρώ και ένταξη στο πρόγραμμα 2.100 επιλαχόντων νέων αγροτών. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, επιδίωξη είναι, στο τέλος της τετραετίας, 60.000 νέοι άνθρωποι να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.
-Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των ελεγκτικών φορέων, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολλές υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων που κάνουν ελέγχους, οι οποίες όμως, πρέπει να συνεργαστούν ώστε να πετύχουμε αξιοποίηση αυτού του δυναμικού και καλύτερα αποτελέσματα.
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός καλωσόρισε τα στελέχη του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους ευχαρίστησε για τη δημιουργική συνεργασία. Όπως είπε στο πρόγραμμα που τρέχει έχουν ενταχθεί 230.000 έργα και δράσεις πάνω από 2,5 δις €, ενώ η κρίση με την καταιγίδα Ιανός, έγινε ευκαιρία, όσον αφορά στην άμεση κάλυψη των ζημιών.
«Εμείς θέλουμε νερό υπουργέ, μια περιφέρεια που να είναι αυτάρκης σε νερό και τροφή, made in Thessaly. Έχουμε σημαντικά έργα στο THES YDOR, στη νέα ΚΑΠ θέλουμε να βάλουμε και άλλα αρδευτικά έργα με ΣΔΙΤ γιατί διαφορετικά δεν θα γίνουν” τόνισε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό την πρόσληψη κτηνιάτρων για την στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι υποστελεχωμένες, ενώ έπονται οι γεωπόνοι.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι η επίσκεψη στη Θεσσαλία γίνεται για να στηριχτούν όσοι δοκιμάζονται από τις ακραίες συνθήκες. Όπως είπε: “ανατρέψαμε το θεσμικό πλαίσιο από την Θεσσαλία ώστε να λειτουργούμε έγκαιρα. Κατακτήσαμε σημαντικούς ηθικούς στόχους και οικονομικούς και κοινωνικούς. Αγροτικά νοικοκυριά που δοκιμάστηκαν είδαν την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους”.
Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε φιλόδοξη πρόκληση και επιλογή την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ .
“Αλλαγή Κανονισμού σημαίνει περισσότερα έσοδα για να πληρώνει περισσότερες ζημίες. Εγώ και το υπουργείο θα συζητήσουμε ειλικρινά και αποτελεσματικά. Η μεταρρύθμιση πρέπει να τελειώσει σε ένα τρίμηνο ώστε με τη νέα χρονιά να λειτουργήσουν νέα πληροφοριακά συστήματα και οργανισμός και όλα να λειτουργήσουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δεν μπορούμε να εκδίδουμε ακάλυπτες επιταγές. Πρέπει να είμαστε τυπικοί και να κάνουμε όμως και βήματα που απαιτούνται υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης” τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ευχαρίστηκε το κλιμάκιο για την ικανοποιητική συνεργασία, ενώ ο βουλευτής, Χρ. Μπουκώρος ζήτησε να μη γίνουν παρακρατήσεις στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο και να ενταχθούν σε πρόγραμμα, ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Πηλίου και της Ανατολικής Μαγνησίας, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More