Κ. Μητσοτάκης: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας» – Το ευχαριστώ του Ζελένσκι
Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Οι Ουκρανοί αποτελείτε έμπνευση για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης.
«Καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα πως είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών, γιατί οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πιο αναλυτικά αναφέρθηκε στη Μαριούπολη, «μια πόλη με ελληνικό όνομα και ελληνικό αίμα», όπως είπε, και στα εγκλήματα που έχουν συμβεί εκεί, αλλά και στην Οδησσό.
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα και στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της χώρας σας, αξιοποιώντας τη μεγάλη μας πείρα στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω συμπράξεων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων, διαθέτοντας δυνάμεις στα πεδία της ψηφιοποίησης, της υγείας, της αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων, με έμφαση, όπως συζητήσαμε, ειδικά στην Οδησσό, το ιστορικό κέντρο της οποίας, όπως ξέρετε, με υποστήριξη της πατρίδας μου, εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνεσκο, ενώ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και σήμερα πώς μπορούμε πιο μεθοδικά να συνδράμουμε για την ασφάλεια αλλά και την ανοικοδόμηση αυτής της πόλης, η οποία τόσο ταυτισμένη είναι με τις ιστορίες και των δύο κρατών μας».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο για να προκαλέσει μια παγκόσμια πληθωριστική κρίση, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της Μόσχας να αθετήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας επισιτιστικής κρίσης διεθνών διαστάσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει εμπράκτως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την προοπτική ενσωμάτωσης της στο ΝΑΤΟ.
Κλείνωντας ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αξιότιμε Πρόεδρε και αγαπητέ Βολοντίμιρ και πάλι καλώς ήρθες στην Αθήνα. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί. Εύχομαι σύντομα με μια ελεύθερη και ειρηνική Ουκρανία. Και να θυμάσαι τα λόγια του συμπατριώτη μου, του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή θα νικήσουμε. Πολέμα! Γιατί η πέτρα, το σίδερο και το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει και η Ουκρανία αντέχεται και πάλι».
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε αρχικά ότι «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται στην Αθήνα». «Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16», τόνισε.
Ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε κρίσιμη την αποκατάσταση της ασφάλειας στην παρευξείνεια περιοχή, επέμενε ότι πρέπει να εμπεδωθεί η ανεμπόδιστη ροή σιτηρών μέσω του Εύξεινου Πόντου
«Συγκεκριμένα, ο κύριος πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναστήλωση της πόλης Οδησσού και θα μπορέσουμε πάρα πολύ γρήγορα να επεξεργαστούμε τα απαραίτητα βήματα και ξέρω ότι οι κάτοικοι της Οδησσού θα είναι ευγνώμονες σε εσάς», είπε χαρακτηριστικά.
Έκλεισε την ομιλίες του λέγοντας: «Ευχαριστώ Ελλάδα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ζήτω η Ουκρανία».
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More