Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Γήτας: Τα οικοσυστήματα της νότιας Ελλάδας είναι μαθημένα σε δασικές πυρκαγιές – Πρέπει όμως να κρατήσουμε το χώμα στη θέση του

Ποια βλάστηση έχει αποτεφρωθεί ολοσχερώς και ποια μερικώς, ποια δέντρα θα ζήσουν ή όχι, είναι ερώτημα της επόμενης ημέρας των πυρκαγιών. Ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γιάννης Γήτας, απαντά μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η λεπτομερής χαρτογράφηση βοηθά τη Φύση να αναλάβει την αναγέννηση με ανθρώπινη υποστήριξη όπου απαιτείται. Ο καθηγητής εξηγεί ότι η έλλειψη σπόρων και αναπαραγωγικού υλικού είναι που δημιουργεί το πρόβλημα, όπως και η απώλεια εδάφους. «Πρέπει να κρατήσουμε το χώμα στη θέση του ώστε να αποφευχθεί η διάβρωση», είπε.

Μετά από ένα μήνα το αργότερο θα πρέπει τα τοπικά δασαρχεία να κηρύξουν τις εκτάσεις αυτές ως αναδασωτέες. Αλλά εκεί μιλάμε για λεπτομερή, ακριβή χαρτογράφηση που βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Το αμέσως επόμενο στάδιο, εμείς οι άνθρωποι που δουλεύουμε δορυφορικές εικόνες και γεωγραφικά συστήματα χαρτογράφησης, να βοηθήσουμε ώστε να αποτυπωθεί η σφοδρότητα της φωτιάς. Υπάρχουν καμένες περιοχές περισσότερο καμένες και λιγότερο καμένες μέσα στην ίδια περιοχή. Ως εκ τούτου λοιπόν, είναι σημαντικό για μας τους δασολόγους να γνωρίζουμε ποιες περιοχές, ποια βλάστηση έχει ολοσχερώς και ποια μερικώς. Αυτό βέβαια συνδέεται, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, με το τι τελικά θα ζήσουν αυτά τα δέντρα ή όχι.

Το πιο εύκολο πράγμα,το πιο σημαντικό, είναι να αφήσουμε το οικοσύστημα να ανακάμψει από μόνο του. Αυτό συμβαίνει απλά αφαιρώντας, τη βόσκηση από την περιοχή. Τα οικοσυστήματα μας, ειδικά τα μεσογειακά, της νότιας Ελλάδας δηλαδή και της παραθαλάσσιας ζώνης, είναι μαθημένα σε αυτό που λέμε δασικές πυρκαγιές, είπε ο καθηγητής επισημαίνοντας παράλληλα ότι:

Πρώτα πρέπει να έχει προηγηθεί λεπτομερής χαρτογράφηση και ζωνοποίηση των περιοχών που πρέπει να αφήσουμε μόνες τους να αναγεννηθούν και των περιοχών που θα χρειαστούν παρέμβαση από τους ειδικούς .

Για τα δάση που έχουν ξανακαεί όπως αυτά της Αττικής το πιο δύσκολο είναι να βγουν καινούργιοι κώνοι, να υπάρχει πολλαπλασιαστικό υλικό. Τα σπόρια αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μικρά δεντράκια τα οποία θα αναπτυχθούν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, εξηγεί ο κ. Γήτας.

Στην Ελλάδα εδώ και 100 χρόνια περίπου υπάρχουν διαχειριστικά σχέδια, που εφαρμόζονται από τα τοπικά Δασαρχεία. Οι προδιαγραφές αυτών των σχεδίων είναι του 1965 και επιβάλλεται να ανανεωθούν, αφού περιλαμβάνουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό, επισημαίνει ο καθηγητής Δασολογίας.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More