Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το κενό ισχύος στον Νίγηρα

Του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού σε θέματα Γεωπολιτικής και Ισλάμ

Η έως τώρα απόπειρα πραξικοπήματος στον Νίγηρα αποτελεί κρίκο την αλυσίδα των προηγηθέντων πραξικοπημάτων στην Υποσαχάρια Αφρική την τελευταία τριετία κι έλαβε χώρα σχεδόν ταυτόχρονα με την Β’ Σύνοδο Ρωσίας κι Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Καθώς η απόπειρα πραξικοπήματος είναι σε εξέλιξη, εγείρονται διάφορα ερωτήματα.

Καίριο το ερώτημα ποιους αντιπροσωπεύουν οι πραξικοπηματίες, εάν δηλ. αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μια εκδήλωση αντιδυτικού αισθήματος ή αν είναι απλώς μια παρέμβαση της Δύσης η οποία εκμεταλλευόμενη τις εσωτερικές διαιρέσεις μεταξύ του Προέδρου Μπαζούμ, της προεδρικής φρουράς και του στρατού απλώς επιθυμεί να αντικαταστήσει έναν «δικό» της άνθρωπο, επειδή δεν «κάνει καλά την δουλειά του», δηλ. να πολεμήσει επαρκώς το πολιτικό Ισλάμ της Σαχάρας.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Μπαζούμ αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού και τον αρχηγό της εθνικής χωροφυλακής, προκαλώντας δυσαρέσκεια μεταξύ των αξιωματικών. Προέβη επίσης σε μεταρρυθμίσεις στην προεδρική φρουρά, την οποία είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, Μαχαμάντου Ισούφου, ως τρόπο αποτροπής πραξικοπημάτων από τον στρατό, όπως συνέβη πρόσφατα στο Σουδάν.

Ωστόσο οι δηλώσεις των πραξικοπηματιών περί ανεπαρκούς διαχείρισης κι εξοπλισμού του στρατού από τον πρόεδρο Μπαρζούμ, απηχεί εμμέσως πλην σαφώς αμερικανικές κι εν γένει δυτικές ανησυχίες, στοιχείο που συνηγορεί ενδεχομένως σε δυτική υποδαύλιση του πραξικοπήματος ώστε τα γαλλικά στρατεύματα που σταθμεύουν στον Νίγηρα από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο να παραμείνουν και να στηρίξουν την φιλοδυτική κυβέρνηση του Νίγηρα κατά του πολιτικού Ισλάμ της Σαχάρας.

Εν γένει, είναι ενδιαφέρον το πώς θα διαχειριστεί η Μόσχα και οι Αφρικανοί καλεσμένοι της το πραξικόπημα στην Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που διεξάγεται αυτή τη στιγμή. Σε μια χώρα με φυσικούς πόρους, η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει μια προσέγγιση quid pro quo, δηλ. ρωσική στρατιωτική υποστήριξη αντί εξόρυξης των φυσικών πόρων του Νίγηρα. Είναι για τους Ρώσους μια ακόμη ευκαιρία εμπλοκής τους στην Υποσαχάρια Αφρική ή αντιλαμβάνονται ότι το πραξικόπημα είναι κίνηση εντυπωσιασμού της Ουάσινγκτον στην πάλαι ποτέ υποσαχάρια Αυλή της;

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More