Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Οι συνέπειες της ενδεχόμενης διακοπής εξαγωγής ουκρανικού σιταριού

Η ενδεχόμενη μη ανανέωση της Πρωτοβουλίας για την Ασφαλή Μεταφορά Σιτηρών και Τροφίμων από λιμάνια της Ουκρανίας, που ονομάζεται επίσης Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 20.7.2022 θα σταματούσε τις εξαγωγές ουκρανικού σιταριού, κάτι που θα μπορούσε να έχει δυνητικά πολλές επιπτώσεις.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης: Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτικής, Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Οι συγκεκριμένες συνέπειες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της παύσης των εξαγωγών σίτου από την Ουκρανία, το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης σιταριού, την ανταπόκριση άλλων χωρών εξαγωγής σίτου και τα μέτρα που θα ληφθούν από τις χώρες εισαγωγής για την αντιμετώπιση του πιθανού ελλείμματος προσφοράς .

Αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση σίτου, καθώς η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο, εάν σταματούσε τις εξαγωγές σιταριού της, θα υπήρχε σημαντική μείωση της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυστηρότερες συνθήκες αγοράς, αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ άλλων χωρών εξαγωγής σιταριού και δυνητικά υψηλότερες τιμές σιταριού στη διεθνή αγορά.

Η αναστάτωση της αγοράς τροφίμων και η αστάθεια των τιμών είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος. Η απουσία της Ουκρανίας από την παγκόσμια αγορά σίτου θα διαταράξει τις καθιερωμένες εμπορικές ροές και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Η ξαφνική μείωση του διαθέσιμου σίτου θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια των τιμών και αβεβαιότητα στην αγορά. Οι χώρες εισαγωγής που βασίζονται στο ουκρανικό σιτάρι μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές, γεγονός που δυνητικά θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές και προκλήσεις στον εφοδιασμό.

Ο οικονομικός αντίκτυπος στο εμπόριο είναι αδιαμφισβήτητος, καθώς οι εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία της, συμβάλλοντας στον αγροτικό της τομέα και στα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές. Εάν η Ουκρανία σταματούσε τις εξαγωγές σιταριού, θα αντιμετώπιζε οικονομικές συνέπειες, όπως μειωμένο γεωργικό εισόδημα, επιπτώσεις στην απασχόληση και πιθανές επιπτώσεις στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Κυρίως όμως ανησυχεί τον κόσμο η εφιαλτική συνέπεια της περιφερειακής κι εγχώριας επισιτιστικής ασφάλειας. Εάν επρόκειτο να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού, θα μπορούσε να υπάρξουν συνέπειες για τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των προϊόντων με βάση το σιτάρι στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, επηρεάζοντας δυνητικά την επισιτιστική ασφάλεια στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς ως απάντηση στην απουσία της Ουκρανίας από την αγορά, άλλες χώρες εξαγωγής σιταριού ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τους για να καλύψουν το κενό που αφήνει η Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων και σε ανακατανομή των μεριδίων αγοράς. Οι χώρες εισαγωγής μπορεί να χρειαστεί να διαφοροποιήσουν τις πηγές σιταριού τους, επηρεάζοντας δυνητικά τις εμπορικές σχέσεις και τη δυναμική της αλυσίδας εφοδιασμού μακροπρόθεσμα.

Εν γένει οι ανωτέρω ενδεχόμενες συνέπειες αποτελούν ένα σημαντικό ασύμμετρο όπλο στην ρωσική φαρέτρα. Η μέχρι τώρα μετριοπαθής στάση του Βλαδίμηρου Πούτιν στο ζήτημα έχει σημάνει την εργαλειοποίηση του ουκρανικού και ρωσικού σιταριού σε σχέση με τον ουκρανικό πόλεμο. Η Μόσχα γνωρίζει ότι το εν λόγω όπλο είναι χρησιμότερο, όταν επικρέμεται ως απειλή κι όχι ως κύβος που έχει ριφθεί. Το Κρεμλίνο ασκεί εξωτερική διατροφική πολιτική εξάγοντας σιτάρι προνομιακά σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Οι εξελίξεις μέχρι τώρα στο Ουκρανικό δεν δείχνουν ότι θα αλλάξει κάτι στην ρωσική πολιτικής για το ουκρανικό σιτάρι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More