Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα εποχικά χαρακτηριστικά της βίας

Οι καύσωνες έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται «σε συναγερμό» αφού τα τμήματα επειγόντων περιστατικών γεμίζουν με ασθενείς που υποφέρουν από αφυδάτωση, λιποθυμικές τάσεις και σύγχυση.

Η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και αύξηση των συμπτωμάτων άγχους στα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Παράλληλα, οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες αυτοκτονιώνμε κάθε αύξηση της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας κατά 1℃ να πολλαπλασιάζει τους θανάτους που σχετίζονται με την ψυχική υγεία κατά 2,2%. Στις υψηλές θερμοκρασίες επιδείνωση παρουσιάζουν και τα άτομα με διπολική διαταραχή.

Αυτό συμβαίνει διότι η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Επίσης κάποια φάρμακα, όπως το λίθιο που είναι σταθεροποιητής διάθεσης, λειτουργούν ανάλογα με τη θερμοκρασία του σώματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι η πρόγνωση των αντιψυχωσικών φαρμάκων επηρεάζεται από τη ζέστη.

Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές έχουν επιχειρήσει να συνδέσουν την αύξηση της θερμοκρασίας με την αύξηση της εγκληματικότητας. Η επιστημονική υπόθεση είναι ότι ο καιρός μπορεί να διεισδύσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο και να μεταβάλλει τη βιολογία του. Ερευνητές στην Κορέα διαπίστωσαν άμεση συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας και των βίαιων επιθέσεων. Στη Φινλανδία τα βίαια εγκλήματα φαίνεται να αυξάνονται κατά περίπου 2% ανά βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας. Στο Σικάγο, μια ανάλυση 5 εκατομμυρίων αστυνομικών αναφορών από το 2001 δείχνει μια σταθερή αύξηση του ποσοστού της εγκληματικότητας με θερμοκρασίες έως 32C, αλλά πτώση της εγκληματικότητας μετά από μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας.

Παρόλο που οι επιστημονικές υποθέσεις δεν έχουν αποδειχθεί, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι πολλές αποτρόπαιες δολοφονίες στην Ελλάδα έγιναν καλοκαίρι.

Τον Ιούνιο του 1987, ο Παναγιώτης Φραντζής δολοφονεί τη 18χρονη γυναίκα του Ζωή Γαρμανή. Την στραγγάλισε και την έκοψε κομμάτια για να την πετάξει μέσα σε σακούλες σκουπιδιών στα Κάτω Πατήσια.

Το καλοκαίρι του 1991, η άγρια δολοφονία ολόκληρης της οικογένειας Χρυσαφίδη στην Εκάλη συγκλονίζει την Ελλάδα. Η υπόθεση έμεινε ανεξιχνίαστη παρά τις υποψίες που βάρυναν τον Ταϊλανδό μπάτλερ. Δεν συνελήφθη ποτέ κανείς ούτε δόθηκε ποτέ απάντηση στα ερωτήματα που βασάνιζαν φίλους και συγγενείς.

Τον Ιούλιο του 1996, ο 54χρονος Απόστολος Κοσμάς δολοφόνησε με τσεκούρι τον 29χρονο γιο του, που έπασχε από σχιζοφρένεια.

Τον Αύγουστο του 1996, στη Θάσο ο 24χρονος φοιτητής Θεόφιλος Σεχίδης τεμάχισε σε διάστημα δύο ημερών την οικογένειά του. «Ηθελαν να με βγάλουν από τη μέση. Πρόλαβα και τους σκότωσα πρώτος» είχε δηλώσει στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν.

Τον Ιούλιο του 1997, η Κάτια Γιαννακοπούλου, παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού εκτέλεσε με 5 σφαίρες έξω από το σπίτι του στη Ν. Σμύρνη τον αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη. Η Γιαννακοπούλου διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον αρχιμανδρίτη, ο οποίος της ζήτησε να χωρίσουν.

Τον Αύγουστο του 1997, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου σκότωσε τον 35χρονο Σωτήρη Γιαλαμά με τον οποίο διατηρούσε δεσμό η 20χρονη κόρη του Ελευθερία. 

Τον Ιούλιο του 2019 στα Χανιά, ο Γιάννης Παρασκάκης, χτύπησε με το αυτοκίνητό του, βίασε και τελικά σκότωσε την Αμερικανίδα βιολόγο Σουζάν Ίτον.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More