Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψήφος αποδήμων – Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου – Απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών (video)

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως είχε εξαγγείλει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Στόχος η ψήφισή του έως το τέλος Ιουλίου, οπότε αναμένεται το κλείσιμο της Βουλής. Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα ψήφου χωρίς περιορισμούς σε όλους τους Έλληνες που είτε κατοικούν μόνιμα, είτε βρίσκονται για οιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό, κατά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Με το βλέμμα στην αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς προσκόμματα, η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για την κατάργηση όλων των περιορισμών, στην πρώτη νομοθετική της πρωτοβουλία, 15 ημέρες μετά τις εκλογές.

Για αυτονόητο δικαίωμα που αποκαθιστά μία ιστορική αδικία κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλά για ένα στοίχημα αξιοπιστίας για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης: «Δεν δίνουμε δικαίωμα ψήφου – το έχουν ήδη εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δίνουμε διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού αυτού δικαιώματος. Είναι ένα στοίχημα συνέπειας για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης καταργεί τους δύο βασικούς «κόφτες» που αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ψήφο των αποδήμων.

Ποιοι περιορισμοί καταργούνται

-Την προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία

-Και την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης την τελευταία διετία.

Στις εκλογές του Ιουνίου -με το ισχύον σύστημα- δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόλις 25.610 Έλληνες του εξωτερικού.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, με την προτεινόμενη ρύθμιση οι εν δυνάμει εκλογείς αυξάνουν στις 800.000.

Ο Φίλιππος Κοτσαρίδης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, δήλωσε: «Μας βοηθάει στο να νιώσουμε ότι μας αναγνωρίζει το κράτος σαν πλήρεις πολίτες, γιατί μέχρι τώρα είχαμε την εντύπωση πως ήμασταν δεύτερης κατηγορίας, δεύτερης ζώνης Έλληνες πολίτες».

Ο Πάνος Δροσινάκης, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ δεμένοι με την Ελλάδα, ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, δεν ισχύει το επιχείρημα ότι εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού είμαστε αποκομμένοι και δεν μας αφορά αυτό που γίνεται στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών επαναφέρει -με ένα νόμο και ένα άρθρο- την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που το 2021, είχε υπερψηφισθεί με 190 βουλευτές (με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης), χωρίς όμως να συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να «περάσει».

Στην παρούσα Βουλή, τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 202 βουλευτές, ενώ διάθεση στήριξης δείχνει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 Μιλώντας στο Mega η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ανέφερε πως: «Να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα γιατί το βήμα αυτό δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό. Είναι θέμα σεβασμού στον απανταχού ελληνισμό».

«Εμείς είμαστε υπέρ της ψήφου των αποδήμων αλλά με όρους, με κριτήρια, με προϋποθέσεις σεβόμενοι τη διαδικασία». Δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, είπε: «Εμείς δώσαμε μάχη όταν είχε έρθει ο νόμος στη Βουλή για να μην υπάρχουν οι περιορισμοί που είναι πολιτικά άδικοι. Βάζουμε και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου που πρέπει να συζητηθεί».

 Καθώς η εκλογική βάση διευρύνεται, -κατά πληροφορίες- εξετάζεται επίσης:

-Να αυξηθεί ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου οι εκλογείς να μην χρειάζεται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως συνέβη -κατά περιπτώσεις- στις πρόσφατες εκλογές.

-Ενώ στην παρούσα φάση, κρίνεται δύσκολο -για τεχνικούς λόγους- να προχωρήσει η επιστολική ψήφος, χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να συμβεί σε επόμενο χρόνο.

Απέναντι στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση -ζητώντας ευρεία συναίνεση- στρέφεται στις ψήφους της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης  ήταν κατηγορηματικός: «Το τελευταίο κόμμα που θα μπορούσε να κατηγορηθεί για ένα τέτοιο άνοιγμα είναι η Ν.Δ. Η Ν.Δ. ποτέ δεν έχει μιλήσει για ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφους, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν… Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική της, δίνει μάχη για να απομονωθούν ακραίες φωνές στην πράξη και δίνει μάχη και νομοθετικά».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου. Σε παράλληλο χρόνο εκκινεί και η συζήτηση με τα κόμματα. Στόχος είναι το σχέδιο νόμου να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, έως τα τέλη του μήνα.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More