Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγγραφές Ε. Κόλλια στην ΕΡΤ για τον Χ. Λαμπράκη και τον ΔΟΛ: Μόνιμη επιδίωξη του Οργανισμού, ήταν το καλό κείμενο

Για το βιβλίο «Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη» το οποίο μιλά για την ιστορία του εκδότη και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά η δημοσιογράφος – συγγραφέας Ελευθερία Κόλλια.

Για το πώς πήρε την απόφαση να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο, η ίδια είπε: «Την απόφαση την πήρα όταν πια έκλεισε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και οι τεχνολογίες είχαν εισβάλει στη ζωή μας, έχοντας την αίσθηση ότι αυτό που είχαμε ζήσει όλοι αυτοί που περάσαμε από το ΔΟΛ, γενεές δημοσιογράφων και όχι μόνο δημοσιογράφων, γενεές εργαζομένων, είχε τελειώσει, είχε περάσει ανεπιστρεπτί.

Είχε λήξει δηλαδή μια ολόκληρη εποχή και το τέλος του παραδοσιακού, του τελευταίου παραδοσιακού εκδότη, δεν είχε σχολιαστεί αρκούντως. Δηλαδή υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν ιστορίες και έμεναν πάντα στην αφάνεια, στο σκοτάδι. Κανείς δεν είχε μιλήσει δημόσια για το προσωπικό του βίωμα, για την ιστορία του ΔΟΛ. Εγώ δεν είμαι ιστορικός. Εγώ απλώς συνέλεξα, συγκέντρωσα αυτές τις ιστορίες».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η μόνιμη επιδίωξη -και όχι μόνο του Λαμπράκη, γιατί αυτό είχε περάσει σε ολόκληρη τη βεντάλια του Οργανισμού- ήταν το καλό κείμενο, το καλό γραπτό. Βασανιζόταν πάρα πολύς κόσμος γι’ αυτό μέσα στο ΔΟΛ, για το καλό γραπτό δηλαδή. Πάρα πολλές φορές υπήρχαν κείμενα που επέστρεφαν στον συντάκτη για να βελτιωθούν – αν δεν ήταν όπως έπρεπε να είναι».

Όλα όσα είπε, εδώ η κ. Κόλλια, εδώ:

Η σύνοψη του βιβλίου

Η ιστορία του μεγάλου δημοσιογραφικού συγκροτήματος μέσα από τις προσωπικές στιγμές των «δικών» του ανθρώπων. Εξήντα ένα πρόσωπα δίνουν ανθρώπινη όψη στο εκδοτικό δημιούργημα της οικογένειας Λαμπράκη αλλά και τη δική τους εκδοχή για τη δύναμη και την επιρροή του.

Σημαντικοί δημοσιογράφοι, ο Γιάννης Μαρίνος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Ριχάρδος Σωμερίτης, ο Γιάννης Καρτάλης, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Πέτρος Ευθυμίου, η Λιάνα Κανέλλη, ο Παντελής Καψής, ο Χρήστος Μεμής, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Παύλος Τσίμας, η Αγλαΐα Κρεμέζη και πολλοί άλλοι, μιλούν για το πέρασμά τους από τα γραφεία των εφημερίδων και των περιοδικών του ΔΟΛ.

Αναγνωρισμένοι γελοιογράφοι και σκιτσογράφοι, όπως ο Κώστας Μητρόπουλος και ο Σπύρος Ορνεράκης, διευθυντές κυκλοφορίας, διορθωτές, art directors περιγράφουν τη ζωή τους πλάι σε μυθικές φιγούρες των ΜΜΕ, ξετυλίγοντας την ιστορία του ελληνικού Τύπου από το χαρτί στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Καθηγητές πανεπιστημίου, ανάμεσά τους ο Ηλίας Νικολακόπουλος, σχολιάζουν κομβικές, αμφιλεγόμενες στιγμές της διαδρομής των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα, με κορυφαία αυτή των Ιουλιανών. Προσωπικότητες, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο Νάσος Βαγενάς, καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία. Μνήμες για τις τελευταίες μέρες του ΔΟΛ, όπως τις έζησε στο πλάι του Σταύρου Ψυχάρη, ανασύρει η σύζυγός του, η δημοσιογράφος Χριστίνα Ψυχάρη.

Ανέκδοτες φωτογραφίες, άγνωστα ιδιόχειρα σημειώματα και σκίτσα πλαισιώνουν την έκδοση. Στις σελίδες του βιβλίου μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Χρήστος Λαμπράκης, για τον οποίο μιλούν πρώτη φορά πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, από την αδελφή του Λένα Σαββίδη ως τη γραμματέα του Ειρήνη Μπίθα και τον οδηγό του Γιάννη Ταλάντη. Αποκαλύπτουν την ιδιοσυγκρασία, τις συνήθειες, την πολυσχιδή –ενίοτε αφανή– δράση του.

Σκιαγραφούν την προσωπική διαδρομή του, αρχής γενομένης το 1957, οπότε και ανέλαβε το Συγκρότημα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, ως τον δικό του θάνατο το 2009, την αρχή του τέλους για τον ΔΟΛ, που κατέρρευσε μόλις οκτώ χρόνια αργότερα. Φιλοτεχνούν εν τέλει μια άτυπη πολιτική βιογραφία του τελευταίου παραδοσιακού εκδότη. Και μια τοιχογραφία της ιστορίας του τόπου.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More