Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η βία κλιμακώνεται στη Δυτική Όχθη: Μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση με νεκρούς και εκτοπισμένους

Το Ισραήλ ξεκίνησε τη Δευτέρα την πιο έντονη στρατιωτική του επιχείρηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, πραγματοποιώντας μια σειρά από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στέλνοντας εκατοντάδες στρατιώτες σε μια ανοιχτή αποστολή σε ένα προπύργιο των μαχητών. Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η καταστολή θύμιζε τις τακτικές του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ήρθε σε μια περίοδο αυξανόμενων εγχώριων πιέσεων για μια σκληρή απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών εποίκων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών τον περασμένο μήνα που σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν -μια περιοχή στη βόρεια Δυτική Όχθη που είναι γνωστή εδώ και καιρό ως προπύργιο των μαχητών. Οι μάχες, που άρχισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίστηκαν και μετά το σούρουπο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μαύρος καπνός υψωνόταν από τους πολυσύχναστους δρόμους του καταυλισμού, μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς που φιλοξενεί περίπου 14.000 ανθρώπους, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να βουίζουν από πάνω. Στρατιωτικές μπουλντόζες όργωναν στενούς δρόμους, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια καθώς άνοιγαν το δρόμο για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Υπάρχουν μπουλντόζες που καταστρέφουν τους δρόμους, ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και στις στέγες των σπιτιών, μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπούν σπίτια και Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στους δρόμους“, δήλωσε ο Τζαμάλ Χουάιλ, πολιτικός ακτιβιστής στον καταυλισμό, προβλέποντας ότι η επιχείρηση θα αποτύχει.

Με τον ήχο των πυροβολισμών και των εκρήξεων στο παρασκήνιο, τουλάχιστον 10 ασθενοφόρα έσπευσαν στο υπερπλήρες τοπικό νοσοκομείο, καθώς οι συγγενείς έλεγξαν να δουν αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα βρίσκονταν μέσα. Ένα ασθενοφόρο έφτασε με μια τρύπα από σφαίρα μπροστά.

Οι Παλαιστίνιοι και τρεις αραβικές χώρες με ομαλοποιημένους δεσμούς με το Ισραήλ –η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα– καταδίκασαν την εισβολή, όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας των 57 χωρών.

Αργά τη Δευτέρα, η παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και δήλωσε ότι διακόπτει τις ήδη περιορισμένες επαφές της με το Ισραήλ. Αργά τη Δευτέρα, η παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Όχθη πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και δήλωσε ότι διακόπτει τις ήδη περιορισμένες επαφές της με το Ισραήλ. Σχεδίαζαν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, δεν επηρεάστηκε. “Τους τελευταίους μήνες η Τζενίν έχει μετατραπεί σε ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό“, δήλωσε. Είπε ότι τα στρατεύματα καταστρέφουν κέντρα διοίκησης των μαχητών και κατάσχουν προμήθειες όπλων και εργοστάσια. Υποστήριξε ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται με “την ελάχιστη δυνατή βλάβη στους αμάχους”.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι έγιναν συνολικά περίπου 10 αεροπορικές επιδρομές, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν στόχο να κρατήσουν τους ενόπλους μακριά από τα στρατεύματα ξηράς. Κατηγόρησε τους μαχητές ότι δρούσαν δίπλα σε ένα κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και ότι αποθήκευαν όπλα μέσα σε ένα τζαμί. Είπε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επιχείρηση επειδή περίπου 50 επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο είχαν ξεκινήσει από την Τζενίν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Μεσανατολικό Tor Wennesland προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη ήταν “πολύ επικίνδυνη”. Ερωτηθείς σχετικά με τις ισραηλινές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε κατοικημένες περιοχές, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ δήλωσε: “Οι επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου“.

Η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στις παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε στο Twitter ότι είναι “θορυβημένη από την κλίμακα της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων” και σημείωσε τις αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό. Είπε ότι ο ΟΗΕ κινητοποιεί ανθρωπιστική βοήθεια. Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ότι πολλοί κάτοικοι του καταυλισμού έχουν ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό και γάλα σε σκόνη.

Αργά τη Δευτέρα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό για να διαφύγουν από τις μάχες. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επέτρεπε σε όσους ήθελαν να φύγουν να το κάνουν. Η υπηρεσία διάσωσης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν φύγει έως και 3.000 άνθρωποι και ανέμενε ότι η έξοδος θα συνεχιζόταν. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν – 10 σοβαρά. Οι νεκροί ταυτοποιήθηκαν ως νεαροί άνδρες και Παλαιστίνιοι νέοι, μεταξύ των οποίων ένα 16χρονο αγόρι και δύο 17χρονοι. Ξεχωριστά, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ανέφερε το υπουργείο.

Ο καταυλισμός της Τζενίν και η παρακείμενη ομώνυμη πόλη αποτελούν σημείο ανάφλεξης από τότε που η ισραηλινο-παλαιστινιακή βία άρχισε να κλιμακώνεται την άνοιξη του 2022. Το Ισραήλ λέει ότι έχει εντείνει τη δραστηριότητά του επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πολύ αδύναμη για να διατηρήσει την ησυχία της. Κατηγορεί επίσης τον εχθρό του, το Ιράν, ότι χρηματοδοτεί μαχητικές ομάδες που συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι η βία είναι μια φυσική απάντηση στα 56 χρόνια κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της εντατικοποίησης της κατασκευή οικισμών από την κυβέρνηση του Ισραήλ και την αυξημένη βία από Εβραίους εποίκους.

Η Τζενίν αποτέλεσε σημαντικό σημείο τριβής στην τελευταία παλαιστινιακή εξέγερση. Το 2002, λίγες ημέρες μετά από μια παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης για το Πάσχα που σκότωσε 30 ανθρώπους, τα ισραηλινά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια μαζική επιχείρηση στον καταυλισμό. Για οκτώ ημέρες και νύχτες πολέμησαν τους μαχητές δρόμο προς δρόμο, χρησιμοποιώντας θωρακισμένες μπουλντόζες για να καταστρέψουν σειρές σπιτιών, πολλά από τα οποία ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Η επιδρομή της Δευτέρας ήρθε δύο εβδομάδες μετά από μια άλλη βίαιη σύγκρουση στην Τζενίν, που περιελάμβανε την
τον θάνατο από πυροβολισμούς ενός 15χρονου κοριτσιού και αφού ο στρατός δήλωσε ότι ένα ζευγάρι ρουκετών εκτοξεύθηκε από την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά μπορεί επίσης να υπήρχαν και πολιτικές σκοπιμότητες. Κορυφαία μέλη της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία κυριαρχείται από εποίκους της Δυτικής Όχθης και τους υποστηρικτές τους, έχουν ζητήσει ευρύτερη στρατιωτική απάντηση στη συνεχιζόμενη βία στην περιοχή, ιδίως μετά τους πυροβολισμούς της 20ης Ιουνίου, από τους οποίους σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα στον εβραϊκό οικισμό Eli.

Περήφανοι για τους ήρωές μας σε όλα τα μέτωπα και σήμερα το πρωί ιδιαίτερα για τους στρατιώτες μας που επιχειρούν στην Τζενίν“, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir, ένας υπερεθνικιστής που πρόσφατα κάλεσε το Ισραήλ να σκοτώσει χιλιάδες μαχητές αν χρειαστεί. “Προσεύχομαι για την επιτυχία τους“.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Η παρατεταμένη βία και οι μεγάλες απώλειες θα κινδύνευαν να προσελκύσουν αυξημένη διεθνή κριτική και να προσελκύσουν μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας ή ακόμη και από τον Λίβανο στις μάχες.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, μια μαχητική ομάδα με μεγάλη παρουσία στην Τζενίν, απείλησε να εξαπολύσει επιθέσεις από το προπύργιό της στη Λωρίδα της Γάζας αν οι μάχες παραταθούν. Η μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου απείλησε επίσης, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν “πολλές εναλλακτικές λύσεις και μέσα που θα κάνουν τον εχθρό να μετανιώσει για τις πράξεις του“. Η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν πολύμηνο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006.

Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί φέτος στη Δυτική Όχθη, μέρος της περισσότερο από ένα χρόνο έξαρσης της βίας που έχει δει μερικές από τις χειρότερες αιματοχυσίες στην περιοχή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Το Ισραήλ λέει ότι οι επιδρομές έχουν ως στόχο την απόκρουση των μαχητών. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η βία αυτή είναι αναπόφευκτη λόγω της απουσίας οποιασδήποτε πολιτικής διαδικασίας με το Ισραήλ και της αύξησης της κατασκευής οικισμών στη Δυτική Όχθη και της βίας από εξτρεμιστές εποίκους. Το Ισραήλ λέει ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν μαχητές, αλλά έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους νεαροί που πετούσαν πέτρες διαμαρτυρόμενοι για τις επιδρομές και άνθρωποι που δεν είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν αυτά τα εδάφη για το ανεξάρτητο κράτος που ελπίζουν.

Πηγή: ΕΡΤ, Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More