Παράδειγμα προς μίμηση το 1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας – Πώς ευαισθητοποίησε τους μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος
Στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον εστίασε τη χρονιά που μας πέρασε το 1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας, με στόχο στο εγγύς μέλλον να μετατραπεί και να ονομαστεί Οικολογικό Σχολείο.
Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη την σχολική κοινότητα και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, την συνεργασία μεταξύ μαθητών, καθηγητών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.
Σκοπεύοντας λοιπόν να μετατραπεί και να ονομαστεί Οικολογικό Σχολείο το 1ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας, με επιβράβευση την πράσινη σημαία, η προϊσταμένη του σχολείου Βάρσου Λαμπρινή και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικοί Αθανασοπούλου Μαρία, Αρμένη Σοφία και Παναγιωτοπούλου Ευθαλία δημιούργησαν τη δράση “Μειώνω το χαρτάκι για να σώσω ένα δεντράκι“.
Το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης του σχολείου ξεκίνησε με την παρατήρηση περί σπατάλης χαρτιού. Τα παιδιά έμαθαν πώς δημιουργείται το χαρτί και αφού εντόπισαν αντικείμενα φτιαγμένα από χαρτί διαπίστωσαν ότι κόβονται πολλά δέντρα.
Αυτό ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία δράσεων. Πρώτος στόχος που επετεύχθη ήταν η διαμόρφωση και εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς).
Ακολούθησαν χειροτεχνίες από ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτοσακούλες, κουτιά κτλ) αλλά και χειροτεχνίες από περισσευούμενο χαρτί. Τα παιδιά μάλιστα έμαθαν πώς να φτιάχνουν ανακυκλώσιμο χαρτί, ενώ υπήρξε και σχετική επικοινωνία με γονείς μέσω email. Σημαντικότατη δράση ήταν η υιοθέτηση καλών πρακτικών, όπως η συλλογή χαρτιού στους ειδικούς κάδους του σχολείου.
Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πέραν του Οικοκώδικα που αναρτήθηκε στο σχολείο, δημιουργήθηκε αφίσα, η οποία διανεμήθηκε σε σχολεία της περιοχής καθώς και στα καταστήματα της γειτονιάς. Επίσης, τοιχοκολλήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενημέρωθηκε για την έρευνα του σχολείου πάνω στη σπατάλη του χαρτιού.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε φύτεμα λουλουδιών και δενδρυλίων στην αυλή του σχολείου έναντι αναδάσωσης που δε μπόρεσε να πραγματοποιηθεί.
Παράλληλα, δημιουργήθηκαν φυλλάδια και διανεμήθηκαν σε λουόμενους κατά τον καθαρισμό της παραλίας που έγινε από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους συνοδούς – γονείς, στις 7 Ιουνίου, μια πρωτοβουλία που αγκάλιασαν θερμά οι κάτοικοι της Αρτέμιδας. Σημαντική ήταν και η συνεργασία του 1ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδας με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (Πρόγραμμα συλλογής χαρτιού – επιβράβευση σχολείων
Ας μην ξεχνάμε ότι η περιβαλλοντική Εκπαίδευση δείχνει το δρόμο για αναμόρφωση της σχολικής ζωής, καθώς είναι η διαδικασία αναγνώρισης αξιών και διασαφήνισης εννοιών, ώστε να αναπτυχθούν δεξιότητες και στάσεις αναγκαίες για την κατανόηση και εκτίμηση της αλληλοσυσχέτισης ανθρώπου, πολιτισμού και βιοφυσικού περιβάλλοντος.
Δεν αρκεί όμως μόνο η ευαισθητοποίηση και η διαπίστωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι μαθητές πρέπει να τα υιοθετήσουν ως ατομική υπόθεση και απόφαση να προτείνουν λύσεις, να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία, να την ενεργοποιήσουν, να την πείσουν για την ορθότητα των προτάσεων τους και να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν έστω και ένα μικρό μέρος απ’ αυτές. Και οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Αρτέμιδας τα ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ!
Ρεπορτάζ: Ελένη Πέτρου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More