Έναρξη Β΄ Βαλκανικού Πολέμου – 16 Ιουνίου 1913 (video)
Σαν σήμερα, 16 Ιουνίου του 1913, ξεκινά ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, η ένοπλη σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού συνασπισμού (την Ελλάδα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο), στα εδάφη της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Κατά της Βουλγαρίας στράφηκαν ακόμη λίγο αργότερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ρουμανία. Ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, ξεκίνησε λίγους μόλις μήνες μετά τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, με τη βουλγαρική επίθεση εναντίον των Σέρβων και των Ελλήνων στις 16 Ιουνίου, και έληξε με τη Συνθήκη Ειρήνης του Βουκουρεστίου (28 Ιουλίου 1913).
Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα απόσπασμα από την ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ των Φώτου Λαμπρινού-Λέοντα Λοΐσιου «Το Πανόραμα του Αιώνα».
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Β’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Απόσπασμα από το 7ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Πανόραμα του Αιώνα», στο οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα των ετών 1913-1914. Μέσα από σπάνιο κινηματογραφικό αρχειακό υλικό περιγράφονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, καθώς και στιγμές από τη ζωή στο μέτωπο του πολέμου.
Λόγος γίνεται για τις πολεμικές συγκρούσεις και τις πρώτες νίκες του ελληνικού στρατού στις μάχες Κιλκίς-Λαχανά. Παράλληλα προβάλλονται πλάνα από τη ζεύξη των ποταμών από το Μηχανικό Σώμα. Ακολουθεί θέμα για την κατεστραμμένη από τον βουλγαρικό στρατό και τα σώματα ατάκτων κωμόπολη του Δοξάτου, με πλάνα από τα ερείπια της πόλης. Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου «Στις 30 Ιουνίου 1913, η κωμόπολις Δοξάτον επυρπολήθη υπό του υποχωρούντος βουλγαρικού στρατού. Της πυρκαγιάς προηγήθη σφαγή και λεηλασία».
Το επόμενο θέμα αναφέρεται στο επιτελείο του Βασιλιά Κωνσταντίνου, τους αξιωματικούς με τους οποίους διηύθυνε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο (Βίκτωρ Δούσμανης, Ξενοφών Στρατηγός, Ιωάννης Μεταξάς). Ακολουθεί παρουσίαση της τροφοδοσίας του στρατεύματος: μεταγωγικά ζώα που κουβαλούν τρόφιμα και απαραίτητα είδη για την τροφοδοσία του στρατεύματος στο πολεμικό μέτωπο. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η μάχη της Κρέσνας (7-10 Ιουλίου), με πλάνα από την τοποθεσία και τη διάβαση των στενών από τον ελληνικό στρατό, ενώ γίνεται αναφορά και στους Βούλγαρους αιχμαλώτους των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Τέλος, λόγος γίνεται για τη διαφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου σχετικά με την εκεχειρία, και τέλος για την Συνδιάσκεψη του Βουκουρεστίου που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1913, με την οποία λήγει ο πόλεμος. Η περιγραφή των γεγονότων ολοκληρώνεται με πλάνα από τον εορτασμό για την ανακωχή και τη νίκη στο στρατιωτικό μέτωπο, με χορούς των στρατιωτών.
Έτος παραγωγής: 1983
Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός-Λέων Λοΐσιος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More