Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ στη μαρτυρική πόλη Ιρπίν μετά τη σφαγή (αποκλειστικό – video)

Η κάμερα της ΕΡΤ με την απεσταλμένη μας Ελβίρα Κρίθαρη βρέθηκαν στο μαρτυρικό Ιρπίν, που προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Κάτοικοι της πόλης, η τραγωδία της οποίας συγκλόνισε τον κόσμο, μιλούν για όσα έζησαν με την εισβολή και την κτηνωδία των ρωσικών δυνάμεων.

Γύρω από την εμβληματική γέφυρα του Ιρπίν που ανατινάχτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις για να αποτρέψει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Κίεβο την 2η μέρα της εισβολής, ορισμένα σπίτια παραμένουν όρθια μετά την αποχώρηση των Ρώσων ενώ άλλα θυμίζουν περισσότερο συντρίμμια.

Ο 19χρονος Ολεξέι βρήκε όταν επέστρεψε στο Ιρπίν το σπίτι του ανέπαφο από πυρά, παρότι στο υπόγειό του διέμειναν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης ομάδες της ουκρανικής πολιτοφυλακής.

Ο Ολεξέι, κάτοικος του Ιρπίν δήλωσε: «Οι Ρώσοι κόλλησαν, απλώς κόλλησαν, δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά γιατί οι Ουκρανοί κάνανε πολύ καλά τη δουλειά τους, πολέμησαν για το Χοστομέλ, την Μπούσα, το Ιρπίν και οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να διαβούν το ποτάμι για να περάσουν στο Κίεβο, οπότε άρχισαν να επιτίθενται σε σπίτια αμάχων, να πυροβολούν ντόπιους, όχι στρατιωτικούς και στην αρχή σκεφτόμασταν ότι θα ξυπνούσαν, ότι θα έλεγαν πως δεν ήθελαν τον πόλεμο, ότι πολύ γρήγορα θα τελείωνε, αλλά μετά αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν θέλουν να σκοτώσουν μόνο στρατιώτες, αλλά όλους. Κατέστρεψαν όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές αλλά τα σπίτια μας».

Η Τάνια Λεβτσένκο εγκλωβίστηκε στο Ιρπίν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, και βρέθηκε αιχμάλωτη των Ρώσων στο υπόγειο του δικού της σπιτιού. Η μαρτυρία της στην κάμερα της ΕΡΤ συγκλονίζει: «Στις 23 Μαρτίου ήρθαν στο υπόγειό μας. Ακούσαμε ήχους έντονης μάχης.

Όταν ήρθαν δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε αν είναι Ρώσοι ή Ουκρανοί. Αλλά μετά από μερικές φράσεις έγινε ξεκάθαρο. Μας κράτησαν ως ομήρους στο υπόγειο για τρεις μέρες. Ήμασταν ήδη 14 άνθρωποι και έφεραν και άλλους τόσους και μείναμε όλοι εκεί όμηροι. Οι Ρώσοι πήγαν και σε διπλανά σπίτια.

Οι γονείς μου δεν ήρθαν μαζί μας στο υπόγειο, έμεινα σπίτι τους. Οι Ρώσοι πήγαν στο σπίτι τους και τους ρώτησαν αν υπάρχουν νέοι άνθρωποι εκεί. Μετά την αρνητική τους απάντηση, άρχισαν να πυροβολούν τις ντουλάπες. Ίσως σε περίπτωση που κάποιος κρυβόταν εκεί. εν μας βασάνισαν.

Νομίζω ότι σκόπευαν να μας χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα. Αλλά δόξα τω Θεώ, έφυγαν και δεν μας πείραξαν. Ήταν τρομαχτικό να το περνάμε αυτό αλλά χάρη στο Θεό επιβιώσαμε.

Όταν βγήκαμε από το υπόγειο ήταν επίπονο να βλέπουμε τι έκαναν στην πόλη μας. Υπήρχε το σώμα ενός κοριτσιού πατημένο από τανκ στο δρόμο. Κι ένας ακόμα νεκρός άντρας. Είχαν καταστρέψει στρατιωτικό εξοπλισμό και κυριολεκτικά διέλυσαν την πόλη μας».

Η Ολένα Σταρσίνοβα, κάτοικος Ιρπίν, δήλωσε: «Όσο για το μέγεθος της καταστροφής, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι γύρω στο 70% της πόλης έχει καταστραφεί. Αλλά η ένταση της καταστροφής διαφέρει.

Θέλουμε να μάθουμε ακριβώς πόσα κτίρια είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένα γιατί τα επίσημα στοιχεία λένε από 850 έως 1400. Δεν ξέρουμε από που προκύπτουν τα στοιχεία, υποθέτουμε ότι σίγουρα 500 έχουν ισοπεδωθεί, και 17 με 20 μπλοκ διαμερισμάτων επίσης».

Μπορεί τα ρωσικά στρατεύματα να αποχώρησαν από το Ίρπιν στα τέλη Μαρτίου αλλά η καταστροφή είναι ακόμα έκδηλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 70% της περιοχής έχει καταστραφεί και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια για να ανοικοδομηθεί. Οι κάτοικοι του Ιρπίν επέστρεψαν. Ορισμένοι αισθάνονται τυχεροί που δεν έχασαν το σπίτι τους και όσοι το έχασαν αισθάνονται τυχεροί που είναι ζωντανοί.

αποστολή στην Ουκρανία: Ελβίρα Κρίθαρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More