Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρ. Καρατράντος στο Πρώτο για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα: Όλα δείχνουν Ρωσία (audio)

«Θα αποτελούσε κυριολεκτικά έναν ακραίο παραλογισμό, χωρίς κάποιο όφελος από πλευράς Ουκρανίας να είναι αυτή, η οποία έκανε αυτή την φρικτή ενέργεια. Όλα δείχνουν Ρωσία» υποστήριξε ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, διεθνολόγος με ειδικότητα στα ζητήματα ασφάλειας της εξωτερικής πολιτικής, συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφορικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, περιέγραψε τις ενδείξεις που συνηγορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ότι η μόνη πλευρά που θα μπορούσε να έχει όφελος ή που τουλάχιστον δεν «χάνει» κάτι από αυτή την ενέργεια, είναι η ρωσική.

Η πρώτη διάσταση, ανέφερε, έχει να κάνει με το κομμάτι των μαχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες είχαν διαρρεύσει, το νότιο μέτωπο, η περιοχή της Χερσώνας ήταν αυτό το οποίο θα δεχόταν ίσως το μεγαλύτερο βάρος της ουκρανικής αντεπίθεσης μαζί με το ανατολικό. Ο νότιος τομέας ειδικά, είναι πιο στρατηγική περιοχή και ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει πολλές φορές βάλει στη συζήτηση την κρισιμότητα των πόλεων και των επαρχιών που βρίσκονται εκεί, γιατί συνδέονται και με την Κριμαία.

«Αυτή τη στιγμή δυσκολεύει απίστευτα την ουκρανική αντεπίθεση προς τον νότο και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μετακίνηση της αντεπίθεσης στην ανατολή. Αυτό από τη μία πλευρά περιορίζει τα μέτωπα, δηλαδή η Ρωσία δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μια αντεπίθεση σε δύο πλευρές, άρα της δίνει τη δυνατότητα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της περιμένοντας τις κινήσεις στην Ανατολή. Άρα λοιπόν το πρώτο κομμάτι είναι το στρατιωτικό και δείχνει ότι αυτός που κερδίζει είναι η Ρωσία γιατί θα μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα και να εστιάσει σε μία περιοχή. Το δεύτερο συνδέεται και με το περιβαλλοντικό και το ανθρωπιστικό. Δηλαδή είδαμε ότι εκτός του περιβαλλοντικού θέματος, το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο, αυτό επηρεάζει και αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ανθρωπιστικό κομμάτι, δηλαδή τη μετακίνηση ανθρώπων. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους από τις περιοχές αυτές λόγω αυτής της τεράστιας πλημμύρας, η οποία έχει τρομερές επιπτώσεις. Αυτό λοιπόν δημιουργεί εσωτερική μετακίνηση. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι θα πρέπει η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο διεθνής παράγοντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να ασχοληθούν με το να υποστηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να συνεχίσουν να μετακινούνται μέσα στην Ουκρανία» εξήγησε ο κ. Καρατράντος.

Το τρίτο, πάρα πολύ σημαντικό σημείο έχει να κάνει με το πώς συνδέεται το φράγμα το συγκεκριμένο με την τροφοδοσία και της Κριμαίας και εδώ υπάρχουν μεγάλοι προβληματισμοί για το πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό με την τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, που είναι ένα μέτωπο μέσα στο μέτωπο του πολέμου.
«Πρέπει λοιπόν να βάλουμε μία ακόμη παράμετρο στην εξίσωση. Αυτό, μας δείχνει τις πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την Ουκρανία και την ανάγκη να αλλάξει κάποια από τα σχέδιά της και πώς αντίθετα η Ρωσία μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις της για να μπορέσει να διαχειριστεί την επόμενη αντεπίθεση» προσέθεσε ο κ. Καρατράντος.

«Το δεύτερο έχει να κάνει με το ποια είναι η τακτική της Ρωσίας στο πεδίο. Και αυτή η τακτική δυστυχώς είναι αυτή της καταστροφής των υποδομών. Το έχουμε δει από την πρώτη στιγμή με μικρά, μεγάλα όπλα, να καταστρέφει συνεχώς υποδομές. Το φράγμα το συγκεκριμένο είναι η επιτομή αυτού που λέμε στρατηγική υποδομή, η οποία έχει σημαντικό μέρος υποστήριξης καθημερινής λειτουργίας και βιώσιμων λειτουργιών και του κράτους της Ουκρανίας και των περιοχών αυτών αλλά και των ίδιων των πολιτών. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα και δείχνει μια τακτική και είναι και το σημείο που από την πρώτη στιγμή ασκεί δριμεία κριτική και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ, είναι χαρακτηριστική. Γιατί όταν έχεις αυτή την πάγια τακτική, οι Ρώσοι το κάνανε από την πρώτη μέρα της εισβολής σε αυτό το κομμάτι, να καταστρέφουν την Ουκρανία, υπάρχει και άλλη μία δυστυχώς σημαντική διάσταση. Είναι, ότι θέλει όταν αναγκαστεί να φύγει, όπως φύγει από την Ουκρανία, να έχει αφήσει πίσω της μία κυριολεκτικά ερειπωμένη χώρα και με αυτό τον τρόπο να ανεβάσει πάρα πολύ το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας» συμπλήρωσε ο κ. Καρατράντος.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι καλώς η κακώς η Δύση, οι κοινωνίες, τα πολιτικά συστήματα, κάποια από τα πολιτικά κόμματα έχουν αρχίσει να κουράζονται. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος όγκος των χρηματοδοτήσεων σε αυτό τον σχεδόν ενάμιση χρόνο πηγαίνει πρώτον στο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας και δεύτερον, στην ανθρωπιστική βοήθεια γιατί είναι κρίσιμο είτε στο κομμάτι της υποδοχής των προσφύγων είτε στην υποστήριξη των ανθρώπων εκεί. Υπάρχει ένας τρίτος λοιπόν πυλώνας, ο οποίος θα είναι πάρα πολύ κρίσιμος για την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες γιατί οι άνθρωποι θα πρέπει να ζήσουν. Δεν μπορούν να ζήσουν ούτε σε ερειπωμένες περιοχές ούτε χωρίς βασικές υποδομές, γιατί είναι άλλη η κατάσταση της ανθεκτικότητας και της ζωής και της λειτουργίας ενός ανθρώπου και ενός κράτους όταν βρίσκεται σε πόλεμο, δηλαδή το κυρίαρχό του είναι να κρατήσει τη χώρα του, να αντιμετωπίσει τον εισβολέα και το άλλο, ποια είναι η επόμενη μέρα. Και εκεί λοιπόν τα χρήματα θα είναι κολοσσιαία πολλά, τα οποία θα χρειαστούν για να μπορέσει και πρέπει, να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία. Άρα λοιπόν ανεβάζει συνεχώς το κόστος η Ρωσία, δεν είναι κάτι καινούργιο» είπε καταλήγοντας ο κ. Καρατράντος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More