Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Οι επιλογές Ερντογάν στις καίριες θέσεις – Ποιος είναι ο νέος τσάρος της Οικονομίας και ο νέος επικεφαλής της διπλωματίας

Με το βλέμμα στη Δύση και στους διεθνείς επενδυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης του, χρίζοντας νέο τσάρο της τουρκικής οικονομίας ένα παλιό γνώριμο των αγορών και θιασώτη μιας πιο συμβατικής οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από αυτήν που εφαρμόζει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια.

Πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch και υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας από το 2009 έως το 2015, ο Μεχμέτ Σιμσέκ, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου του, επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να επαναφέρει τη χώρα στο πεδίο του ορθολογισμού, με τους αναλυτές ωστόσο να αναρωτιούνται τα περιθώρια κινήσεων που θα του αφήσει ο παντοδύναμος Ερντογάν, φανατικός υπέρμαχος της μείωσης των επιτοκίων παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού.

«Την επόμενη περίοδο, η συνέπεια, η προβλεψιμότητα και η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές μας. Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος, να είναι προβλέψιμη βάσει κανόνων», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ.
 
Με τους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας να είναι οι μόνοι που διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους, εκτός κυβέρνησης έμειναν οι γνωστοί για τις σκληρές θέσεις τους στα ελληνοτουρκικά, Τσαβούσογλου, Σοϊλού και Ακάρ.

Τα υπουργεία Άμυνας κι Εξωτερικών αναλαμβάνουν δύο στενοί συνεργάτες και άνθρωποι απόλυτης εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ και ο αρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών τα τελευταία 13 χρόνια Χακάν Φιντάν. Μάλιστα, αμφότεροι μπήκαν αμέσως στα βαθιά, αφού μαζί με τον Ιμπραχήμ Καλίν, που προορίζεται για αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, συμμετείχαν στις συνομιλίες του Ερντογάν με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη. Το ΝΑΤΟ πιέζει την Τουρκία να άρει τις ενστάσεις της για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ενόψει της συνόδου του Οργανισμού τον Ιούλιο στη Λιθουανία, αλλά όπως όλα δείχνουν, τα τουρκικά παζάρια θα συνεχιστούν.
 
«Με τον πρόεδρο Ερντογάν συμφωνήσαμε σήμερα ότι ο μόνιμος κοινός μηχανισμός (Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία) θα έχει νέα συνάντηση την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γγ του ΝΑΤΟ.
 
Μοναδική γυναίκα υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν η γεννημένη στις Βρυξέλλες Μαϊνούρ Οζντεμίρ. Εξελέγη βουλευτής στη βελγική πρωτεύουσα το 2009. Eπανεξελέγη το 2014, αλλά ένα χρόνο αργότερα εκδιώχθηκε από το κόμμα που τη στήριζε επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Αναμένονται τα δείγματα γραφής του νέου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ οι Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο μεσημέρι στο ανάκτορο του Νοτλμάπμαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι ο μόνιμος κοινός μηχανισμός θα πρέπει να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση «την εβδομάδα που αρχίζει στις 12 Ιουνίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που τόνισε ότι η ένταξη θα κάνει τη Σουηδία πιο ασφαλή, αλλά και το ΝΑΤΟ και την Τουρκία ισχυρότερες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως τα δείγματα γραφής που θα δώσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία της τουρκικής διπλωματίας έπειτα από εννέα χρόνια θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χακάν Φιντάν ήταν επί 13 χρόνια της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ. Τα τελευταία χρόνια αναλάμβανε από αυτή τη θέση αποστολές σε σχέση με υποθέσεις που αφορούσαν στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, τη Συρία και τη Λιβύη, κατόπιν εντολών του προέδρου Ερντογάν.  

Τη θέση του στη ΜΙΤ αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο κρίσιμο για την Τουρκία υπουργείο Οικονομικών. Τρεις ήταν οι λέξεις κλειδιά του νέου τσάρου της τουρκικής Οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ: συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες.

Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει σε ένα ορθολογικό έδαφος, δήλωσε, γεγονός που υποδηλώνει απόκλιση από τις έως σήμερα ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν, με κύριο χαρακτηριστικό τα χαμηλά επιτόκια, που οδήγησαν την τουρκική οικονομία στη σημερινή κρίση.

Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More