Πώς θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα στις πόλεις: «Σύνδεση οδικής ασφάλειας με βιώσιμη κινητικότητα – Οδηγική παιδεία από το νηπιαγωγείο»
«Στις αστικές περιοχές και στις πόλεις έχουμε το 50% των τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα με θύματα πεζούς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης και επισήμανε πως «πρέπει να συνδέσουμε την οδική ασφάλεια με τη βιώσιμη κινητικότητα». Για υποστελέχωση των υπηρεσιών της τροχαίας έκανε λόγο ο Στράτος Μαυροειδάκος γ.γ του Σωματείου Ειδικών Φρουρών και επισήμανε την έλλειψη οδηγικής παιδείας φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «οι περισσότεροι οδηγοί είναι με ένα κινητό στο χέρι». «Κυκλοφοριακή αγωγή από το νηπιαγωγείο» είπε ο Άρης Ζωγράφος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών οδήγησης και πρότεινε τρία μέτρα που όπως υποστήριξε να μειώσουν τα τροχαία κατά 85%.
Όπως τόνισε ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης «Θα πρέπει να υπάρχει φυσική προστασία. Να αποτρέπονται οι πεζοί να μπορούν να περάσουν από σημείο όπου δεν υπάρχει διάβαση» και σημείωσε πως «στο θέμα των βιώσιμων πόλεων έχουμε μείνει πίσω ως χώρα. Είμαστε 20 χρόνια πίσω. Δεν έχουμε βιώσιμο σχεδιασμό, δεν έχουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, δεν έχουμε ποδηλατόδρομο, δεν έχουμε πεζόδρομο, δεν έχουμε ακόμα διαβάσεις πεζών ή διαβάσεις με ράμπες εκεί στα σημεία που χρειάζεται κάθε πόλη και όπου υπάρχουν πάνε και παρκάρουνε»
«Δεν μπορεί ένας τροχονόμος να είναι πάνω από κάθε οδηγό. Πρέπει ο βιώσιμος, κλιματικός πλέον σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά προτάγματα σχεδιασμός, να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της οδικής ασφάλειας».
Πρότεινε με βάση την πολύχρονη εμπειρία του ότι «πρέπει να επανασυστηθεί το Υπουργείο Μεταφορών με όνομα «Μεταφορών, βιώσιμης κινητικότητας και οδικής ασφάλειας» για να προσημάνει πλήρως και την αντίκριση των καυτών προβλημάτων, της βιώσιμης κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας με την οργανωτική και θεσμική δομή του ίδιου του κράτους».
Όπως επισήμανε ο κ. Μαυροειδάκος « υπάρχει έλλειψη οδηγικής παιδείας στη χώρα μας. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα τροχαία ό,τι έλεγχος και να υπάρχει». «Εάν δεν αλλάξει από μικρή ηλικία η οδηγική συμπεριφορά μας θα έχουμε και παρασύρσεις πεζών και τα τροχαία θα αυξάνονται» τόνισε.
«Τα αυτοκίνητα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα πλέον θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο την ζωή των τροχονόμων που τους κάνουν σήμα για έλεγχο» ανέφερε.
Σε αυτό συνηγορεί και Άρης Ζωγράφος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα τροχαία συμβάντα είναι το αντίτιμο της ταχύτητας μετακίνησης» και προτείνει ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών οδήγησης.
Όριο ταχύτητας 30 χιλιόμετρα την ώρα μέσα στον αστικό ιστό (κατοικημένες περιοχές)
Να μην παίρνει μπροστά όχημα του οποίου ο οδηγός έχει κάνει χρήση αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών
Απενεργοποίηση GSM (Global System for Mobile Communications) μέσα στο αυτοκίνητο
Εκτιμά πως εάν ισχύσουν τα παραπάνω θα έχουμε μείωση τροχαίων συμβάντων 85%
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More