Δικαστήριο της Κένυας αποφάσισε την αναστολή της μαζικής απόλυσης των συντονιστών του Facebook
Δικαστήριο της Κένυας διέταξε την Παρασκευή την αναστολή της μαζικής απόλυσης δεκάδων συντονιστών περιεχομένου από υπεργολάβο της μητρικής εταιρείας Μέτα του Facebook και έδωσε εντολή στον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει συμβουλευτική υποστήριξη στους εργαζόμενους.
Συνολικά 184 συντονιστές που απασχολούνταν στο Ναϊρόμπι από τη Σάμα, μια εταιρεία εξωτερικής ανάθεσης για τη Μέτα, κατέθεσαν αγωγή τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι η απόλυσή τους ήταν «παράνομη».
Σε μια απόφαση 142 σελίδων, ο δικαστής του εργατικού δικαστηρίου Μπάιραμ Ονγκάγια δήλωσε ότι η Μέτα και η Σάμα «απαγορεύεται να καταγγείλουν τις συμβάσεις» εν αναμονή της εκδίκασης της αγωγής που αμφισβητεί τη νομιμότητα της απόλυσης.
«Με την παρούσα εκδίδεται προσωρινή διαταγή ότι όλες οι συμβάσεις που επρόκειτο να λήξουν πριν από την εκδίκαση της αγωγής θα παραταθούν» μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεση, πρόσθεσε ο δικαστής.
Η Μέτα στην οποία ανήκουν επίσης το Instagram και το WhatsApp, διατάχθηκε επίσης να «παράσχει κατάλληλη ιατρική, ψυχιατρική και ψυχολογική φροντίδα στους αιτούντες και σε άλλους συντονιστές περιεχομένου του Facebook».
Η εταιρεία ενημέρωσε το δικαστήριο για την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Ο τεχνολογικός κολοσσός με έδρα την Καλιφόρνια υποστήριξε ότι δεν έχει επίσημη παρουσία στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής και ότι οι καταγγέλλοντες δεν απασχολούνται από τη Μέτα. Αντιμετωπίζει και άλλες δύο νομικές υποθέσεις στην Κένυα.
Το 2022, ένας πρώην νοτιοαφρικανός υπάλληλος της Σάμα, ο Ντάνιελ Μοτάουνγκ, κατέθεσε καταγγελία στην Κένυα κατά της Σάμα και του Facebook υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, κακές συνθήκες εργασίας και έλλειψη υποστήριξης της ψυχικής υγείας.
Το δικαστήριο εργασιακών σχέσεων στο Ναϊρόμπι δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι είχε τη δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση του Μοτάουνγκ. Η Μέτα έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει επίσης μια άλλη καταγγελία στην Κένυα, όπου μια τοπική ΜΚΟ και δύο πολίτες της Αιθιοπίας κατηγόρησαν τη Μέτα ότι δεν ενήργησε κατά της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στην Αφρική.
Οι καταγγέλλοντες ισχυρίστηκαν ότι η αδράνεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός καθηγητή πανεπιστημίου στην Αιθιοπία και ζήτησαν τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των θυμάτων.
Το AFP συμμετέχει σε συνεργασία με τη Μέτα παρέχοντας υπηρεσίες ελέγχου των γεγονότων στην Ασία και τον Ειρηνικό, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Πηγή: AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More