Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα «παζάρια» του Ερντογάν και το μήνυμα του ΝΑΤΟ – Παρασκηνιακές «ζυμώσεις» για F-16 και ένταξη Σουηδίας

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επείγει και προηγείται έναντι των άλλων θεμάτων, όπως τα F-16, είναι το μήνυμα που στέλνουν τα μέλη της Συμμαχίας στον Ερντογάν. Μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 Ιουλίου, το θέμα πρέπει να έχει λυθεί.

«Τώρα είναι η ώρα» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καθυστερεί η Σουηδία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Άνικεν Χούιτφελντ.

Μπλίνκεν και Λευκός Οίκος έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνεί μεν με την πώληση των μαχητικών στην Άγκυρα αλλά δεν την συνδέει άμεσα με το «ναί» στη Στοκχόλμη, αφότου ο Μπάιντεν φάνηκε να προτείνει ανταλλαγή στον Ερντογάν. 

«Όσον αφορά στα F-16, την πώληση των F-16 στην Τουρκία και το πώς σχετίζεται με την αποδοχή της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προϋπόθεση» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν – Πιέρ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι το Κογκρέσο έχει τον τελικό λόγο σε οποιαδήποτε πώληση όπλων και αναγνωρίζει τις ενστάσεις πολλών μελών του για την Τουρκία.

Ο Μπομπ Μενέντεζ δηλώνει ότι θα δει θετικά το τουρκικό «ναί» στη Σουηδία αλλά για να δώσει τα F-16 θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα όπως τη λιγότερο φιλοπόλεμη στάση του Ερντογάν απέναντι στους γείτονες και συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, «δείχνοντας» την Ελλάδα.

«Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν. Η Σουηδία είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Για μερικά μέλη, μπορεί να είναι ολόκληρη η εξίσωση. Όχι για μένα» σημειώνει ο Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της Hürriyet, ο Μπάιντεν εξήγησε στον Ερντογάν ότι η Σουηδία είναι προϋπόθεση για το Κογκρέσο και του είπε και έναν καλό λόγο για την Τουρκία ξαφνιάζοντας τους Τούρκους αξιωματούχους που άκουγαν το τηλεφώνημα.

«Είπε τη φράση στο τηλέφωνο: “Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιη η παρέμβαση της Δύσης εναντίον σας». Το είπε λες και δεν είναι ο ίδιος από τη Δύση… Φυσικά στην τουρκική αντιπροσωπεία κοίταξαν ο ένας τον άλλο”» μεταδίδει η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Χάντε Φιράτ.

Aντί για τη συνάντηση των νατοϊκών υπουργών στο Όσλο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραβρέθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με αυτή τη σύνθεση, χωρίς να γνωρίζει ακόμη αν παραμένει στη θέση του.

Με τις διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση να είναι πυρετώδεις, βέβαιος θεωρείται ότι είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ είτε ως υπουργός οικονομικών είτε ως αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Με τις πληροφορίες πάντως να λένε ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια μικτή και όχι απολύτως ορθόδοξη οικονομική πολιτική σε βάθος χρόνου, η τουρκική λίρα υποχώρησε και κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

«Ανατολίτικα παζάρια» από Ερντογάν και Μπάιντεν για F-16 και ΝΑΤΟ

Παρά την επίσημη θέση όπως διατυπώνεται από τον Λευκό Οίκο και το Στέητ Ντηπάρτμεντ ότι τα θέματα των Φ16 και της Σουηδίας δεν συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα είναι αλληλένδετα και είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Σουηδιας θα καθορίσει το πλαίσιο των σχέσεων των δυο χωρών και το αν θα μπορέσει ίσως να προχωρήσει το θέμα των φ16. Ο Ερντογαν φέρεται να ζητά πρώτα να εγκριθεί η πώληση και η αναβάθμιση των μαχητικών και μετά να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδιας ενώ ο αμερικανός πρόεδρος θέλει χωρίς αστερικσους και προϋποθέσεις να γίνει τώρα η ένταξη και μετά να ανοιξει συζήτηση για τα Φ16. Σε αυτή την συζήτηση όμως ο πρόεδρος μπαιντεν δεν θα αποφασίσει μόνος του, το Κογκρέσο έχει τον πρώτο και τον τελευατιο λόγο και όπως είπε ο κ Μενεντζε χαρακτηριστικά “μπορεί για κάποιους νομοθέτες η Σουηδία να είναι ο ένας κ μοναδικός όρος, για εμένα όμως υπάρχουν και αλλά θέματα”. Μια δήλωση που αφήνει να διαφανεί πως το παζάρι για τον Ερντογαν δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος | Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More