Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κίνα έστειλε νέο πλήρωμα στον διαστημικό της σταθμό

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα (30/5) την επιτυχημένη εκτόξευση του σκάφους που μετέφερε στο διαστημικό της σταθμό Tiangong το νέο τριμελές πλήρωμα. Το διαστημόπλοιο Shenzhou 16 απογειώθηκε από το κέντρο εκτόξευσης Jiuquan στην άκρη της ερήμου Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα πάνω σε έναν πύραυλο Long March 2-F λίγο μετά τις 9:30 π.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης. Το τριμελές πλήρωμα, στο οποίο μετέχει και ένας πολίτης, θα αντικαταστήσει τους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά εδώ και έξι μήνες.

Όπως αναφέρει το AP News, οι αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος δήλωσαν τη Δευτέρα ότι στόχος της Κίνας είναι να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το 2030.

China launched the Shenzhou-16 mission in the fifth manned mission to the space outpost since 2021 https://t.co/N35Ugl73mU pic.twitter.com/zk8oiew3o1

— Reuters (@Reuters) May 30, 2023

Η Κίνα κατασκεύασε τον δικό της διαστημικό σταθμό αφού αποκλείστηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κυρίως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για τους στενούς δεσμούς των κινεζικών διαστημικών προγραμμάτων με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, τον στρατιωτικό κλάδο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος. Η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας το 2003 την κατέστησε την τρίτη χώρα μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ που έστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικά της μέσα.

Στην τελευταία αυτή αποστολή συμμετέχουν ο ειδικός σε θέματα ωφέλιμου φορτίου Gui Haichao, καθηγητής στο κορυφαίο ινστιτούτο αεροδιαστημικής έρευνας του Πεκίνου, ο διοικητής της αποστολής υποστράτηγος Jing Haipeng, ο οποίος πραγματοποιεί την τέταρτη πτήση του στο διάστημα και ο μηχανικός του διαστημικού σκάφους Zhu Yangzhu. Το πλήρωμα θα παραμείνει στον σταθμό για περίπου πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξάγει επιστημονικά πειράματα και τακτική συντήρηση.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, στοχεύουν να στείλουν αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια μέχρι το τέλος του 2025, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης δέσμευσης για επανδρωμένες αποστολές, με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιριών, όπως η SpaceX και η Blue Origin.

Εκτός από τα σεληνιακά προγράμματά τους, οι δύο χώρες έχουν επίσης προσεδαφίσει ρόβερ στον Άρη, ενώ η Κίνα σχεδιάζει να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην προσεδάφιση ενός διαστημικού σκάφους σε αστεροειδή.

ΠΗΓΗ: AP News

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More