Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πάρτι γενεθλίων» από την θεατρική ομάδα του Ξενώνα Αστέγων

Το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων προκάλεσε η ερμηνεία των ερασιτεχνών ηθοποιών της ομάδας «Τα ανέλπιστα βήματα» του Ξενώνα Αστέγων του δήμου Βόλου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Βόλου.

Το θεατρικό δρώμενο με θέμα «Πάρτι γενεθλίων» ερμήνευσαν άστεγοι, αλλά και προσωπικό του Ξενώνα, σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Κουτσογιάννη, σκηνογραφία και φωτισμός του Γιάννη Ροδοβίτη και την εικαστική και μουσική παρέμβαση του μουσικού Κωνσταντίνου Νικολόπουλου.

Το δρώμενο αποτέλεσε μέρος της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα ο ξενώνας αστέγων με θέμα «Θεραπεύοντας την Αστεγία» παρουσία πλήθος κόσμου αλλά και των υποψηφίων βουλευτών κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη επισήμανε ότι ο Ξενώνας επιτελεί κοινωνικό έργο για της ευάλωτη αυτή ομάδα των αστέγων. «Από το 2012 που λειτουργούμε και από το 2019 που χρηματοδοτούμαστε από το ΕΣΠΑ εξυπηρετήσαμε 158 άτομα και πάνω από 50% έχει βρει σπίτι και δουλειά. Δυστυχώς η οικονομική κρίση, η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση προκάλεσαν νέους ανέργους».

Η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του Ξενώνα Αστέγων, τόνισε ότι στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι πρώτες παρατηρήσεις που έκανε το ε προσωπικό με αφορμή την ομάδα θεατρικής έκφρασης, «όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, να ενισχύσουμε την συμβουλευτική και είδαμε κάποια θετικά αποτελέσματα. Ακόμη βέβαια η ομάδα δουλεύει και είμαστε μέσα στη διαδικασία».

Η Ευφροσύνη Κουτσογιάννη

Από την πλευρά της η θεατρολόγος και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Π.Θ., Ευφροσύνη Κουτσογιάννη, επισήμανε ότι διερευνήθηκε η συμβολή του εφαρμοσμένου θεάτρου και των ποικίλων μορφών του στο μετασχηματισμό των αντιλήψεων και στην δυνατότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης των αστέγων. «Το θέατρο αυτό θέτει ως στόχο την κοινωνική αλλαγή, δηλαδή τη βελτίωση του εαυτού, της κοινότητας και της κοινωνίας και διερευνά αν και κατά πόσο το θέατρο το ίδιο μπορεί να αποτελέσει ένα ασφαλές πεδίο κατάθεσης προσωπικών βιωμάτων και εμπειριών, συναισθημάτων και αξιών».
Ευχαρίστησε τους ανθρώπους του ξενώνα για την πολύτιμη βοήθειά τους και επισήμανε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στην θεατρική ομάδα είναι σημαντική. «Δέχθηκαν την πρότασή μου με ζέση, έγιναν ομάδα, υπάρχει σοβαρότητα, σεβασμός, μια αλληλεγγύη, μια άλλης μορφής οικογένεια και σχέση, και αυτό είναι σημαντικό για μας που το βιώνουμε από μέσα. Αυτό που ερμηνεύουν γεννήθηκε από προσωπικές βιωματικές εμπειρίες όλων και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε έτσι. Δεν δραματοποιήσαμε ένα έτοιμο κείμενο αλλά το στήσαμε μαζί».

Τέλος ο Κώστας Μάγος, Αναπληρωτής καθηγητής του Π.Θ. Και η Μάρδα Κατσαρίδου, Επίκουρη Καθηγήτηρια του Π.Θ. Μίλησαν για τις κοινωνικές δράσεις του Π.Θ. Και τις συνεργασίες με τους κοινωνικούς φορείς. «Το Τμήμα μας υλοποιεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως ανοιχτά μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας, σεμινάρια, ημερίδες, διημερίδες με σκοπό την ενημέρωση σε συγκεκριμένα επιστημονικά θέματα. Επίσης κοινωνικές δράσεις που έχουν να κάνουν με δράσεις ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού, ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας, εργαστήρια για παιδιά με θέμα την υπέρβαση των στερεοτύπων, δράσεις δημιουργικής γραφής και ποίησης, θεατροπαιδαγωγικές δράσεις ανοιχτές στο κοινό», εξήγησε ο κ. Μάγος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More