Κίνα: Η Γουχάν είναι τόσο στριμωγμένη οικονομικά που ζητά όσα της οφείλουν οι επιχειρήσεις
Η Γουχάν, η μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, απαίτησε δημοσίως από εκατοντάδες τοπικές εταιρείες να αποπληρώσουν τα χρέη τους, σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση που αναδεικνύει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές τοπικές κυβερνήσεις της χώρας εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.
Το οικονομικό γραφείο της πόλης ανέφερε σε ανακοίνωση της Παρασκευής που δημοσιεύθηκε από την επίσημη εφημερίδα Τσάνγκγιανγκ Καθημερινή ότι συνολικά 259 εταιρείες και φορείς της χρωστούσαν συνολικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια Γουάν (13 εκατομμύρια ευρώ). Τις κάλεσε να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το συντομότερο δυνατό.
Οι οφειλέτες ή εγγυητές περιλαμβάνουν κρατικές ή ιδιωτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και δεξαμενές διανόησης, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το στιγμιότυπο της εφημερίδας.
Το Γραφείο Οικονομικών δήλωσε ότι δεν κατάφερε να εισπράξει τα χρέη και προσφέρει αμοιβές σε όποιον είναι σε θέση να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
Η δημόσια έκκληση της Γουχάν, η οποία βρισκόταν στο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19 που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και υπογραμμίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας.
Η εκστρατεία μηδενικού Covid του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ έχει εξαντλήσει τους προϋπολογισμούς πολλών πόλεων και επαρχιών, αφού ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για συχνές αποκλείσεις του Covid, μαζικές δοκιμές και κέντρα καραντίνας πριν από τη στροφή πολιτικής του περασμένου Δεκεμβρίου. Η κατάρρευση των ακινήτων έχει επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από την πώληση γης.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ανεξόφλητα κρατικά χρέη της Κίνας ξεπέρασαν τα 123 τρισεκατομμύρια Γιουάν (16,5 τρισεκατομμύρια ευρώ) πέρυσι, εκ των οποίων σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια ευρώ είναι τα λεγόμενα «κρυφά χρέη» που οφείλονται από ριψοκίνδυνες πλατφόρμες χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Λόγω της σύσφιξης των προϋπολογισμών, ορισμένες πόλεις έχουν ήδη περικόψει τις ιατρικές παροχές προς τους ηλικιωμένους, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες. Άλλες ζωτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η ανακοίνωση της Γουχάν για την είσπραξη του χρέους ήρθε λίγες ημέρες αφότου οι επίσημοι χρηματοδοτικοί βραχίονες της Κουνμίνγκ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Γιουνάν, αγωνίστηκαν να συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν αυτά που χρωστούσαν στους πιστωτές τους. Η Γιουνάν είναι μία από τις πιο υπερχρεωμένες επαρχίες της χώρας, με την αναλογία του ανεξόφλητου χρέους της προς τα δημοσιονομικά έσοδα να ξεπερνά το 1.000% πέρυσι.
Η Γουχάν και η Κουνμίνγκ δεν είναι οι μόνες αστικές κυβερνήσεις που αποκαλύπτουν την έκταση των προβλημάτων με τα χρέη τους. Η Γκουιζού, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Κίνας, παραδέχθηκε δημοσίως τον Απρίλιο την ήττα της στην προσπάθειά της να τακτοποιήσει τα οικονομικά της και απηύθυνε έκκληση στο Πεκίνο για βοήθεια ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Στη Γουχάν, στους οφειλέτες περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η «Ντονγκφένγκ Γουχάν Ελαφρά Οχήματα», η οποία ελέγχεται από την κρατική ρυθμιστική αρχή περιουσιακών στοιχείων της πόλης, και η Uni-President Enterprises, ένας ταϊβανέζικος γίγαντας τροφίμων και ποτών με σημαντικές δραστηριότητες στην ηπειρωτική Κίνα.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More