Τίνα Τέρνερ: Ένα ίνδαλμα που έφυγε
Η Τίνα Τέρνερ, η ασταμάτητη καλλιτέχνιδα και σκηνική περφόρμερ, που συνεργάστηκε με τον σύζυγό της Άικ Τέρνερ για μια σειρά από δισκογραφικές επιτυχίες και δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τη δεκαετία του 1960 και του ’70 και επέζησε από τον φρικτό γάμο της για να θριαμβεύσει όταν έφτασε στη μέση ηλικία με το τραγούδι «What’s Love Got to Do With It», πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Η Τέρνερ πέθανε την Τρίτη, μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας, σύμφωνα με τον μάνατζέρ της. Είχε πάρει την ελβετική υπηκοότητα πριν από μια δεκαετία.
«Ήταν πραγματικά μια εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια και τραγουδίστρια», έγραψε στο twitter ο Μικ Τζάγκερ, τον οποίο η Τέρνερ βοήθησε στη διαμόρφωση της δικής του δυναμικής σκηνικής παρουσίας. «Ήταν εμπνευσμένη, ζεστή, αστεία και γενναιόδωρη. Με βοήθησε τόσο πολύ όταν ήμουν νέος και δεν θα την ξεχάσω ποτέ».
Λίγα αστέρια έχουν διανύσει τόσο μακρινό ταξίδι όσο η Τέρνερ. Γεννήθηκε ως Άννα Μέι Μπούλοκ σε ένα νοσοκομείο του Τενεσί – που γινόταν διαχωρισμός ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους – και πέρασε τα τελευταία της χρόνια σε ένα κτήμα 24.000 τετραγωνικών μέτρων στη λίμνη της Ζυρίχης. Ξεπέρασε τόσα πολλά. Σωματικά ταλαιπωρημένη, συναισθηματικά καταρρακωμένη και οικονομικά κατεστραμμένη από την 20ετή σχέση της με τον Άικ Τέρνερ, έγινε σούπερ σταρ μόνη της στα 40, σε μια εποχή που οι περισσότεροι από τους συνομηλίκους της είχαν πάρει την κάτω βόλτα, και παρέμεινε για χρόνια μετά κορυφαία πόλος έλξης σε συναυλίες.
Με θαυμαστές από τον Τζάγκερ, μέχρι την Μπιγιονσέ και τη Μαράια Κάρεϊ, η Τέρνερ ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του κόσμου, γνωστή για μια σειρά αγαπημένων ποπ, ροκ και rhythm and blues τραγουδιών: «Proud Mary», «Nutbush City Limits», «River Deep, Mountain High» και τις επιτυχίες της δεκαετίας του ’80, μεταξύ των οποίων τα «What’s Love Got to Do with It», «We Don’t Need Another Hero» και μια διασκευή του «Let’s Stay Together» του Αλ Γκριν.
Πούλησε περισσότερους από 150 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, κέρδισε 12 Grammy, ψηφίστηκε μαζί με τον Άικ στο Rock and Roll Hall of Fame το 1991 (και μόνη της το 2021 ) και τιμήθηκε στο Kennedy Center το 2005, με την Μπιγιονσέ και την Όπρα Γουίνφρεϊ να είναι μεταξύ αυτών που την εγκωμίασαν. Η ζωή της έγινε η βάση για μια ταινία, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και ένα ντοκιμαντέρ του HBO το 2021, που η ίδια αποκάλεσε δημόσιο αποχαιρετισμό της .
Μέχρι να εγκαταλείψει τον σύζυγό της και να αποκαλύψει την παρασκηνιακή τους ιστορία, ήταν γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του «Ike and Tina Turner Revue». Περιόδευαν συνεχώς για χρόνια, εν μέρει επειδή ο Άικ δεν είχε συχνά χρήματα και δεν ήθελε να χάσει καμία συναυλία. Η Τίνα Τέρνερ αναγκαζόταν να τον ακολουθεί με βρογχίτιδα, με πνευμονία, με κατάρρευση του δεξιού πνεύμονα.
Άλλες φορές, η αιτία της ατυχίας της ήταν ο ίδιος ο Άικ.
Όπως αφηγείται στα απομνημονεύματά της, “I, Tina”, ο Άικ άρχισε να τη χτυπάει λίγο μετά τη γνωριμία τους, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, και γινόταν όλο και πιο βίαιος. Της έριχνε καυτό καφέ στο πρόσωπο, την έπνιγε ή τη χτυπούσε μέχρι να πρηστούν τα μάτια της και στη συνέχεια τη βίαζε. Πριν από ένα σόου, της έσπασε το σαγόνι και βγήκε στη σκηνή με το στόμα της γεμάτο αίμα.
Τρομοκρατημένη τόσο από το να είναι με τον Άικ όσο και από το να είναι χωρίς αυτόν, απέδωσε στην αναδυόμενη βουδιστική πίστη της στα μέσα της δεκαετίας του 1970 την αίσθηση δύναμης και αυτοεκτίμησης που της έδωσε, και τελικά έφυγε στις αρχές Ιουλίου του 1976. Το «Ike and Tina Turner Revue» ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει μια περιοδεία για τη διακοσιοστή επέτειο της χώρας, όταν η Τίνα έφυγε κρυφά από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Ντάλας, με μια πιστωτική κάρτα και 36 σεντς, ενώ ο Άικ κοιμόταν. Διέσχισε βιαστικά έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο, αποφεύγοντας μετά βίας ένα φορτηγό που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, και βρήκε ένα άλλο ξενοδοχείο.
«Τον κοίταξα (τον Άικ) και σκέφτηκα: «Μόλις με χτύπησες για τελευταία φορά, κορόιδο»», αναφέρει στα απομνημονεύματά της.
Η Τέρνερ ήταν από τις πρώτες διασημότητες που μίλησαν ειλικρινά για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, έγινε ηρωίδα για τις κακοποιημένες γυναίκες και σύμβολο αντοχής για όλους. Ο Άικ Τέρνερ δεν αρνήθηκε ότι την κακομεταχειριζόταν, αν και προσπάθησε να κατηγορήσει την Τίνα για τα προβλήματά τους. Όταν πέθανε, το 2007, ένας εκπρόσωπος της πρώην συζύγου του δήλωσε απλώς: «Η Τίνα γνωρίζει ότι ο Άικ απεβίωσε».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η καριέρα της Τέρνερ φαινόταν τελειωμένη. Ήταν 40 ετών, το πρώτο της σόλο άλμπουμ είχε αποτύχει και οι ζωντανές της εμφανίσεις περιορίζονταν κυρίως στο κύκλωμα των καμπαρέ. Απελπισμένη για δουλειά, και χρήματα, δέχτηκε ακόμη και να περιοδεύσει στη Νότια Αφρική, όταν η χώρα μποϊκοταρίστηκε ευρέως λόγω του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ.
Αστέρες της ροκ την βοήθησαν να επιστρέψει. Ο Ροντ Στιούαρτ την έπεισε να τραγουδήσει μαζί του το «Hot Legs» στο «Saturday Night Live» και ο Τζάγκερ, ο οποίος είχε δανειστεί κάποιες από τις κινήσεις της Τέρνερ επί σκηνής, τραγούδησε μαζί της το «Honky Tonk Women» κατά τη διάρκεια της περιοδείας των Stones το 1981-82. Σε ένα πάρτι για το άλμπουμ του «Let’s Dance» το 1983, ο Ντέιβιντ Μπόουι είπε στους καλεσμένους ότι η Τέρνερ ήταν η αγαπημένη του τραγουδίστρια.
Η Τέρνερ είχε δύο γιους: Τον Κρεγκ, με τον σαξοφωνίστα Ρέιμοντ Χιλ, και τον Ρόναλντ, με τον Άικ Τέρνερ (ο Κρεγκ Τέρνερ βρέθηκε νεκρός το 2018 προφανώς από αυτοκτονία). Στα απομνημονεύματά της που δημοσιεύτηκαν αργότερα το 2018, με τίτλο «Tina Turner: My Love Story», αποκάλυψε ότι είχε λάβει μεταμόσχευση νεφρού από τον δεύτερο σύζυγό της, τον πρώην διευθυντή της δισκογραφικής εταιρείας EMI Έργουιν Μπαχ.
Η ζωή της Τέρνερ έμοιαζε με επιχειρηματολογία κατά του γάμου, αλλά η ζωή της με τον Μπαχ ήταν μια ιστορία αγάπης που η νεότερη Τίνα δεν θα πίστευε ποτέ ότι ήταν δυνατή. Γνωρίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν εκείνη πήγε στη Γερμανία για την προώθηση δίσκων και εκείνος την παρέλαβε από το αεροδρόμιο. Ήταν πάνω από μια δεκαετία νεότερός της – «το πιο όμορφο πρόσωπο», είπε γι’ αυτόν στο ντοκιμαντέρ του HBO – και η έλξη ήταν αμοιβαία. Παντρεύτηκε τον Μπαχ το 2013, ανταλλάσσοντας όρκους σε πολιτικό γάμο στην Ελβετία.
«Είναι αυτή η ευτυχία για την οποία μιλάνε οι άνθρωποι», δήλωσε τότε η Τέρνερ στον Τύπο, «όταν δεν εύχεσαι τίποτα, όταν μπορείς επιτέλους να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να πεις: «Όλα είναι καλά»».
Αποχαιρετώντας την, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ έκανε λόγο για ένα «ίνδαλμα που έφυγε».
Πηγή: Associated Press
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More