Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκείνος ΝΔ, εκείνη ΣΥΡΙΖΑ…Τι κάνουμε όταν σε μια σχέση υπάρχουν σημαντικές πολιτικές διαφωνίες

Κάποτε γνώριζα ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι που από την αρχή της γνωριμίας τους διαφωνούσαν στα πολιτικά. Νέοι επιστήμονες, γύρισαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Η Τζουλιάνα σοσιαλίστρια και ο Δημήτρης νεοδημοκράτης.

Μπορεί σήμερα να μην είναι τόσο σημαντικό, τη δεκαετία όμως του ’80 και σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου ο αέρας της Αλλαγής προκαλούσε έριδες και πάθη, το ζευγάρι αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Επειδή τότε τους ζούσα από κοντά και τους θαύμαζα, τον καθένα ξεχωριστά αλλά και ως ζευγάρι, είχα πάθει πολιτισμικό σοκ. Δεν γινόταν εκείνα τα χρόνια, και μάλιστα στην Ήπειρο, η γυνή να μη φοβήται τον άνδρα. Να μην τον ακολουθεί πολιτικά.

Κι όμως… Εκείνοι κατάφερναν να ξεπερνούν τις πολιτικές τους αντιπαραθέσεις με χιούμορ και αλληλοσεβασμό και επέβαλαν ένα νέο μοντέλο στην οικογενειακή κουλτούρα της μικρής μας πόλης. Όταν μάλιστα η Αλλαγή κέρδισε, ο Δημήτρης απόλαυσε ένα ωραίο πρωϊνό με το καφεδάκι του σερβιρισμένο από την Τζουλιάνα στο κρεβάτι, για να ξεπεράσει την πίκρα του αποτελέσματος. Έχουν περάσει 42 χρόνια, δεν γνωρίζω πια την καθημερινότητα και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Δημήτρη και της Τζουλιάνας · ξέρω όμως ότι έκαναν παιδιά που μεγάλωσαν και εκείνοι είναι ακόμα μαζί.

Την ώρα που οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλάζουν εύκολα στρατόπεδα και αταίριαστες συγκυβερνήσεις αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση μια χώρας, η διαχείριση των διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων σε μια σχέση παραμένει δύσκολη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το πρόβλημα έχει οξυνθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ίσως, με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση, πολλά ζευγάρια φέρνουν στην επιφάνεια προβλήματα βαθύτερων σχέσεων και φτάνουν ακόμα και στην πλήρη ρήξη με το διαζύγιο να ακολουθεί.

Το βιβλίο της Ανίτας Α. Τσλιπάλα, ψυχοθεραπεύτριας ζεύγους και οικογένειας, First Comes Us: The Busy Couple’s Guide to Lasting Love, επιχειρεί να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με αποτέλεσμα να χαλάνε τη σχέση τους.

Πώς να συζητήσετε με τον σύντροφό σας σχετικά με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις

Εάν θέλετε να βρείτε κοινό τόπο και να «μπείτε στα παπούτσια» του συντρόφου σας, είναι προτιμότερο να είστε ειλικρινείς και ευθείς από την αρχή.

Σύμφωνα με την Τσλιπάλα, «ίσως χρειαστεί να συζητήσετε αρκετές φορές· προτείνω να ανταλλάσσετε απόψεις χωρίς να ασκείτε κριτική. Σκεφτείτε σε ποιους τομείς είστε πιο ευέλικτοι και δείτε εάν κάπου συμπίπτετε, ώστε να βρείτε ένα κοινό έδαφος», λέει.

Παρ’ όλο που ίσως να μη συμφωνείτε 100% σε όλα και συνέχεια, υπάρχουν τρόποι να θέσετε στο τραπέζι, (της κουζίνας γιατί όχι) αυτά που σας απασχολούν. Και αν οι απόψεις οι δικές μας ή του συντρόφου μας αλλάζουν άρδην, μην στενοχωριέστε. Και οι ίδιοι οι πολιτικοί αλλάζουν χώρους με ευκολία.  

Μια από τις πιο μεγαλύτερες δυσκολίες των μακροχρόνιων σχέσεων είναι να βλέπετε τον σύντροφό σας να εξελίσσεται με έναν τρόπο που τον κάνει να φαίνεται ξένος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση πλησιάζει στο τέλος της.

«Οι άνθρωποι αναπόφευκτα εξελίσσονται και αλλάζουν. Τα ζευγάρια πρέπει να δείχνουν ευελιξία και να αποδέχονται το πώς αλλάζουν οι σύντροφοι μέσα στη σχέση», λέει η ψυχολόγος. Αν θέλουν να μείνουν μαζί…συμπληρώνω.

Όταν βεβαιωθείτε πως οι πεποιθήσεις του συντρόφου σας δεν έχουν παρεκκλίνει προς μια κατεύθυνση που θα μπορούσε να βλάψει οποιονδήποτε, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην κατανόηση. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε σαφές πως η ειλικρίνεια είναι προτεραιότητα. Ο δρόμος της συνεννόησης δεν είναι ο εύκολος και όποιος και να είναι ο σύντροφός μας δεν γίνεται ξαφνικά να συμφωνήσει μαζί μας.

Πώς θα βρούμε τα κοινά σημεία

Η Τσλιπάλα συστήνει στα ζευγάρια να αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβει ο ένας τις απόψεις του άλλου. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει και να συμφωνήσουν. Η ίδια προτείνει να κάνετε κάποιες ερωτήσεις που ίσως σας βοηθήσουν να καταλάβετε για ποιο λόγο ο σύντροφός σας πιστεύει αυτά που πιστεύει:

Τι σημαίνει αυτή η άποψη-θέση για σένα;

Ποιες αξίες/εμπειρίες σε οδήγησαν να αισθάνεσαι και να σκέφτεσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο;

Ποια είναι τα ιδανικά σου;

Τι επιθυμείς/χρειάζεσαι;

Στόχος είναι να βρείτε κοινό τόπο και να χτίσετε πάνω σε αυτόν. Σύμφωνα με την Τσλιπάλα, «κάποιες φορές οι άνθρωποι πιστεύουν πως διαφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Συζητήστε για τις αξίες σας και το πώς οι πολιτικές σας απόψεις επηρεάζουν την καθημερινότητά σας».

Επίσης, δείτε εάν μπορείτε να βρείτε μια μέση οδό. Το γεγονός ότι έχετε αντίθετες πολιτικές απόψεις δεν σημαίνει πως αυτές θα επηρεάσουν τη σχέση σας ή την καθημερινότητά σας.

Ωστόσο αν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας επικρίνει ή σας περιφρονεί και είναι απρόθυμος να αποδεχθεί την οπτική σας, ίσως είναι ώρα να απομακρυνθείτε.

Μήπως όμως και εσείς επικρίνετε διαρκώς τον σύντροφό σας; Είναι σημαντικό να το εντοπίσετε και ζητήσετε συγγνώμη. Η κριτική και η περιφρόνηση είναι τοξικές συμπεριφορές σε μια σχέση και αν δεν σταματήσουν, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη. Επίσης, εάν όσα για εσάς είναι αδιαπραγμάτευτα έρχονται σε αντίθεση με τα αντίστοιχα πιστεύω του συντρόφου σας, και ως ζευγάρι έχετε εξαντλήσει όλες τις επιλογές για την εύρεση μέσης οδού, τότε ίσως είναι καλύτερα να χωρίσετε.

Επίσης δεν έχει νόημα να κρύβεστε αν αισθάνεστε πως οι απόψεις σας δεν θα γίνουν αποδεκτές. Κάποιες φορές οι άνθρωποι κρύβουν τις πραγματικές τους ανάγκες επειδή δεν θέλουν να χάσουν μια σχέση. Είναι σημαντικό ο σύντροφός μας να ξέρει ποιοι πραγματικά είμαστε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως η στάση μας αποτελεί για εκείνους αιτία χωρισμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More