Εκλογές 2023: Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τη συμμετοχή Τ. Θεοδωρικάκου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Παφίλη
Ένα ακόμα ντιμπέιτ φιλοξενήθηκε στην ΕΡΤ, πέντε μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, μέσα από την εκπομπή «Στο Κέντρο», στο οποίο συμμετείχαν ο υποψήφιος βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος, η υποψήφια βουλευτής του Βορείου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ενώ ερωτήσεις έθεσαν ο δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιάννης Τρουπής, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Βίδου αλλά και ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.
Οι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την Οικονομία, την Κοινωνία, τους Θεσμούς, τα Εκλογικά διλήμματα και τις μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ ακολούθησαν και ερωταπαντήσεις που τέθηκαν μεταξύ των πολιτικών.
Οικονομία
«Είχατε υποσχεθεί το 2009 στο προεκλογικό σας πρόγραμμα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Πέρασαν τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση. Και τώρα εξαγγέλλετε ξανά αυτό το οποίο δεν έχετε υλοποιήσει. Γιατί δεν το υλοποιήσετε και πόσο αξιόπιστο είναι για να το κάνετε τώρα;» ρώτησε ο Γιώργος Κουβαράς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, για να λάβει την απάντηση:
«Όλοι όσοι μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή γνωρίζουν το τι περάσαμε αυτή την τετραετία. Ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια της Ελλάδας στα χρόνια της μεταπολίτευσης από το 1974 και μετά, εξαιτίας των πολύ μεγάλων κρίσεων που περάσαμε, οι οποίες ήταν όλες εξωγενής. Πανδημία του κορονοϊού, πόλεμος στην Ουκρανία, μεταναστευτική κρίση, απειλές από την Τουρκία. Στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία έχει κυβερνήσει τα δύο τελευταία χρόνια προσπαθώντας να αποκαταστήσει την κανονικότητα στη χώρα. Παρ’ όλα αυτά έχουμε πετύχει ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, φέραμε επενδύσεις, μειώσαμε την ανεργία έξι μονάδες, δημιουργήσαμε τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι συνταξιούχοι μας είδαν ξανά αυξήσεις στις συντάξεις τους την 1η Ιανουαρίου, ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια. Αυτοί είναι οι λόγοι οι αντικειμενικοί που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί η δέσμευση που αφορά την προσωπική διαφορά. Αυτή η καταραμένη λοιπόν προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου που μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα προηγούμενα χρόνια, πλέον έχει ωριμάσει μέσα στην επόμενη τετραετία να αντιμετωπιστεί, ούτως ώστε να πάψει να είναι παράγοντας για τον οποίο δεν μπορούν να παίρνουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει, όπως λέει, από τους πολίτες μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει η Αριστερά και να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα χωρίς αυτή τη φορά την εποπτεία των δανειστών, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Το 2019 οι πολίτες σας είχαν καταψηφίσει, προφανώς εξαιτίας και κομματιών – τμημάτων του οικονομικού σας προγράμματος. Ακούω στελέχη σας να τάσσονται ευθέως υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας και της φορολογίας μερισμάτων. Επιλογές που παραπέμπουν ευθέως σε εκείνη την περίοδο. Γιατί λοιπόν να σας εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες όταν εξαγγέλλετε μέτρα που τελικά σας είχαν κρίνει το 2019;» ρώτησε ο Γιάννης Τρουπής την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για να λάβει την απάντηση:
«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εκείνη που ρύθμισε το χρέος, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε για πρώτη φορά γεμάτο ταμεία με 37 δισ. ενώ παρέλαβε άδεια ταμεία. Αυτά τα τέσσερα χρόνια η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην ουσία έχει τροφοδοτήσει την κρίση, έχει επιδοτήσει την αισχροκέρδεια της ενέργειας, έχει καταρρακώσει τα εργασιακά δικαιώματα και έχει μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων των συνταξιούχων, ενώ έχει αποκλείσει τους μικρομεσαίους από κάθε στήριξη. Εμείς λέμε λοιπόν ότι αυτή τη φορά -αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας- υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, θα εφαρμόσουμε ένα άλλο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα έρθει να στηρίξει τη διαρθρωτική παρέμβαση και στην αγορά ενέργειας, τη φορολόγηση της αισχροκέρδειας, την παρέμβαση με τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ και τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης της κοινωνικής πλειοψηφίας».
«Σε πρόσφατη συνέντευξή σας είπατε ότι από το 2010 και μετά η μία κυβέρνηση είναι χειρότερη από την άλλη και ότι αυτά που τάζουν “τα έχει φάει” πληθωρισμός. Αυτό που τάζει η Νέα Δημοκρατία κι ο ΣΥΡΙΖΑ πιο είναι; Ένα μικρό παράδειγμα: 950 ευρώ κατώτατος μισθός ευρώ σε βάθος τετραετίας, η Νέα Δημοκρατία, Άμεση αύξηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με τιμαριθμική έως το τέλος. Εσείς μιλάτε για ανάσα ανακούφισης. Μιλάτε για αξιοπρεπή μισθό, για να καλύψετε τις ανάγκες. Δεν πρέπει όμως να ξέρει για τι μισθό; Δεδομένου ότι, είναι κοστολογημένο, σε επισήμανση του κ. Στουρνάρα – ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρός για όλες αυτές τις εξαγγελίες» ρώτησε η Χριστίνα Βίδου τον Θανάση Παφίλη, για να λάβει την απάντηση:
«Αυτό να το ρωτήσετε στους άλλους, που τάζουν ενώ έχουν αναλάβει υποχρεώσεις ήδη. Όπως είναι το ταμείο ανάκαμψης, όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, όπως είναι η ανάπτυξη, με ποιους όρους θα πάει. Εμείς λοιπόν λέμε ότι, αυτά που τάζουν, όπως λένε και με την παροιμία: “το τάξιμο δεν χαλάει, χαλάει το δόσιμο”. Και αυτό το έχουμε δει πολλές φορές. Και έχουμε δει ότι και αυτά που λένε, αφορούν σε μισθούς στο επίπεδο του 2011. Πρώτον, πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση (που έγινε Βρούτση / Αχτσιόγλου) -ουσιαστικά τις αυξήσεις τις καθορίζει ο υπουργός κάθε φορά- και να γίνουν ελεύθερες διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από ένα κατώτατο, ας το πούμε 850 ευρώ. Θα δοθούν οι τριετίες που είναι το κρίσιμο, γιατί οι τριετίες αυξάνουν, και φυσικά θα αυξάνονται συνέχεια, με βάση αυτά που ζητάνε οι εργαζόμενοι. Επομένως, λέμε στον ελληνικό λαό ότι για να μπορέσει να κερδίσει πρέπει να αγωνιστεί στην πρώτη γραμμή. Δεν θα του χαρίσουν τίποτα. Έχουν τέτοιες δεσμεύσεις που θα είναι χειρότερη και η επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή».
Κοινωνία
«Κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η αστυνομία κατηγορήθηκε αρκετές φορές θα έλεγα από την αντιπολίτευση για υπερβολική χρήση βίας σε διάφορα περιστατικά και σε διάφορες περιπτώσεις. Κάποιοι μάλιστα απέδωσαν την αλλαγή στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε επιχειρησιακά ζητήματα που άπτονται τέτοιων θεμάτων. Τελικά, για να είμαι ξεκάθαρος και απλό το ερώτημα θα έλεγα έχουμε αστυνομία που κάνει καλά ή κακά τη δουλειά της εν έτη 2023 κύριε Υπουργέ» ρώτησε ο κ. Γιάννης Τρουπής τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει ότι σε γενικές γραμμές κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Έχει σοβαρές επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2022 στην Ελλάδα είχαμε τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 15 χρόνια και το υψηλότερο ποσοστό εξιχνιάσεων 90%. Θέλω επίσης να σας πω ότι αυτό τον χρόνο έχουμε αυξήσει την παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους και στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά 3500 αστυνομικούς. Το σύνολο των αστυνομικών που τελείωσαν τις σχολές όλη αυτή την περίοδο είναι έξω, αυξάνοντας τις περιπολίες και αυτό έγινε και με τους ειδικούς φρουρούς τον Ιανουάριο, οι οποίοι αύξησαν τις περιπολίες κατά 70. Σε γενικές γραμμές λοιπόν θεωρώ ότι η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της. Όπου υπάρχουν περιπτώσεις άσκησης παράνομης βίας, υπερβολικής βίας, αποκαθίστανται καθώς παραπέμπονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ενώ όπως γνωρίζετε υπάρχουν και περιπτώσεις που έχει επέμβει η δικαιοσύνη και γίνονται σεβαστά φυσικά τα αποτελέσματα των ερευνών της.
«Μας είπατε για την Ελληνική Αστυνομία. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω τι γίνεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί πολλοί σας κατηγορούν ότι πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία αυτής της κυβέρνησης» ρώτησε διευκρινιστικά ο κ. Τρουπής.
Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που μας κατηγορούν και φαντάζομαι ότι εσείς το γνωρίζετε και οι τηλεθεατές μας ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει όλη τη δυνατότητα να παρεμβαίνει μέσα στα πανεπιστήμια όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις. Αυτό έχει καταστεί εφικτό καθώς έχουμε καταργήσει το περίφημο άσυλο, το οποίο επί δεκαετίες είχε μεταλλαχθεί από το χαρακτήρα που είχε στην αρχή όταν κατοχυρώθηκε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Επομένως η αστυνομία δρα όπως πρέπει. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχει φτιαχτεί για να δρουν στο πλαίσιο των σχεδίων ασφαλείας των πρυτανικών αρχών. Σε τρία πανεπιστήμια έχει απαιτηθεί αυτό, στο Καποδιστριακό της Αθήνας, στο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου περιπολούν στα ανοιχτά campus σε εικοσιτετράωρη βάση κάνουν τη δουλειά τους. Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι σε τι ακριβώς έχει αποτύχει Πανεπιστημιακή αστυνομία».
«Ο κύριος Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη είπε το εξής: έχει αποτύχει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Αναγνώρισε ωστόσο ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει βία. Έριξε την ευθύνη, επέρριψε τις ευθύνες στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο φοιτητικό κίνημα. Αυτό πώς μπορεί να γίνει; Δεν έχει λειτουργήσει ως τώρα. Ένα ερώτημα αυτό και δεύτερο: είπε ο κύριος Τσίπρας ότι αν υπήρχε δυνατότητα ξέχωρα από το κράτος ενός πανεπιστημίου τύπου Χάρβαρντ, τότε είναι έτοιμος να το συζητήσει. Αυτό τι σημαίνει αλλαγή πολιτικής. Ήταν πολύ αυστηρός σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ» ρώτησε η Χριστίνα Βίδου την κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε: «Εμείς έχουμε μία σαφή θέση. Ήμασταν αντίθετοι φυσικά στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Αποδείχτηκε εξάλλου εν τοις πράγμασι ότι ήταν μία αποτυχία ούτως η άλλως και βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα αντί να γίνουν άλλου τύπου προσλήψεις που θα είχε απόλυτη ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα μας, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή στους εκπαιδευτικούς ή στις κοινωνικές δομές, βλέπουμε να έχουν προσληφθεί ειδικοί φρουροί και πολλές φορές και χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς τις πανελλήνιες εξετάσεις που εμείς θεωρούμε αναγκαίες. Εμείς θεωρούμε ότι το άσυλο είναι μία δημοκρατική κατάκτηση και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα, η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να προφυλάσσει και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ούτως ή άλλως υπήρχε πάντα η δυνατότητα αν υπήρχε κάποια ποινική πράξη, κάποια πράξη η οποία απειλούσε τη ζωή, την ασφάλεια, οι πρυτανικές αρχές να λάβουν τα μέτρα τους και να καλέσουν την αστυνομία. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη για να υπάρχει αυτού του είδους η ρύθμιση στην οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί να καταργήσουμε».
Η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου συνέχισε με την δεύτερη ερώτηση στην κ. Ξενογιαννακοπούλου: «Χθες ο κύριος Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι είναι θετικός σε μια ίδρυση πανεπιστημίου τύπου Χάρβαρντ ξέχωρα από το κράτος. Και αναρωτιόμαστε λοιπόν αν αυτό σημαίνει κάτι για εσάς, για την θέση την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολέγια που λέτε».
Η απάντηση της κ. Ξενογιαννακοπούλου ήταν η εξής: «Όπως ξέρετε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είναι κρατικό πανεπιστήμιο, είναι ίδρυμα. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το άρθρο 16 είναι δεδομένη».
Ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε ερώτηση στην κ. Ξενογιαννακοπούλου: «Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έχουμε εγκατεστημένες μέσα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να διασφαλίσουμε την κατασκευή της βιβλιοθήκης. Προφανώς δεν ήθελε κανείς μας να έχει διμοιρίες ΜΑΤ χωρίς λόγο και αιτία. Ο λόγος και η αιτία είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα Ότι μια ομάδα αναρχικών κατέστρεψε το έργο της κατασκευής βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Θέλω λοιπόν να μου πείτε εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι έχουμε στείλει την αστυνομία για να προστατεύσουμε το έργο της κατασκευής της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε: «Καταρχάς να θυμίσω στον κύριο Θεοδωρικάκο ότι στο Πανεπιστήμιο στο Αριστοτέλειο πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαρκείς αίθουσες και με πάρα πολλά προβλήματα συνολικά στις υποδομές. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την κυρία Κεραμέως να φροντίζει καταρχήν για την ασφάλεια των χώρων του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη έννοια. Εμείς ούτως ή άλλως είμαστε εναντίον οποιασδήποτε βίας ασκείται οπουδήποτε και φυσικά στους πανεπιστημιακούς χώρους, αλλά δεν μπορεί να είναι πρόφαση αυτό. Το βασικό θέμα είναι η συνεχής αναβάθμιση των ίδιων των υποδομών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της ασφάλειας των ίδιων των φοιτητών και φυσικά και των καθηγητών».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Κουβαράς ρώτησε την κ. Ξενογιαννακοπούλου: «Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ή κατά της διμοιρίας μέσα στο πανεπιστήμιο» με την κ. Ξενογιαννακοπούλου να απαντά: «Εμείς γενικά θεωρούμε ότι θα έπρεπε να παρεμβαίνει η αστυνομία όταν υπάρχει πράξη ποινική. Όταν υπάρχει καταγγελία από την πρυτανεία ή από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ούτως ή άλλως ο νόμος προβλέπει την παρέμβαση. Από εκεί και πέρα η έννοια της πανεπιστημιακής αστυνομίας θεωρούμε ότι δεν συνάδει με τους πανεπιστημιακούς χώρους».
«Μάλιστα αυτό που έχω να παρατηρήσω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως δέσμιος ιδεοληψιών του χθες του παρελθόντος. Δεν θέλει να τοποθετηθεί, δεν θέλει να δει κατάματα την πραγματικότητα. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων των παιδιών του ελληνικού λαού και το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει όλες τις δυνατότητες που απαιτούν οι αναβαθμισμένες ανάγκες που έχει η παιδεία στη σύγχρονη εποχή. Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει πανεπιστήμιο σε αυτή τη χώρα το οποίο να μην έχει βιβλιοθήκη και θεωρώ αδιανόητο για ένα σοβαρό κράτος να μην παρεμβαίνει για να διασφαλίσει την κατασκευή αυτής της βιβλιοθήκης. Η ελευθερία στη μόρφωση, η ελευθερία της άποψης απαιτεί γνώση απαιτεί βιβλιοθήκη και η αστυνομία βρίσκεται εκεί για να διασφαλίσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης και για κανέναν άλλο λόγο. Και αυτό συμβαίνει σε πλήρη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Άρα η άρνησή σας εδώ κυρία Ξενογιαννακοπούλου δείχνει πόσο οπισθοδρομικοί συντηρητικοί είσαστε και δεν νοιάζεστε πραγματικά για τη μόρφωση των παιδιών μας, ούτε για την ασφάλειά τους βεβαίως» σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στην παρέμβασή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε: «Η έννοια της ασφάλειας για μας είναι σημαντική, αλλά η ασφάλεια για τον πολίτη σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Σημαίνει ασφάλεια καταρχάς από την εγκληματικότητα στις γειτονιές. Εκεί βλέπουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαντλήσει όλη της την προσπάθεια όσον αφορά τις πανεπιστημιακές παρεμβάσεις ή την πανεπιστημιακή αστυνομία. Βλέπουμε ότι το έγκλημα αυτή τη στιγμή στις λαϊκές γειτονιές συνεχώς αυξάνει, όπως επίσης βλέπουμε και το οργανωμένο έγκλημα συνεχώς να αυξάνει στη χώρα μας και να υπάρχει μια τρομακτική θα λέγαμε επίπτωση συνολικά για την ασφάλεια του πολίτη. Η ασφάλεια επίσης είναι η κοινωνική ασφάλεια, είναι η οικονομική ασφάλεια. Άρα για εμάς έννοια της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά θεωρούμε ότι μια πολιτική αλλαγή στη χώρα θα έρθει ακριβώς να δυναμώσει την ασφάλεια με την έννοια της κοινωνικής, της οικονομικής του, να έχει δουλειά, να έχει μισθό και να έχει και ασφάλεια στη γειτονιά του όταν γυρνάει από τη δουλειά ή από το πανεπιστήμιο στο σπίτι του».
«Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά κράτησε αποστάσεις από τα σόσιαλ μίντια και το επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο γενικώς παίζεται στα μέσα ενημέρωσης. Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε ατάκες του Γενικού Γραμματέα να γίνονται viral. Ειδικά αυτό το «αυτοί είστε», είναι η ατάκα της χρονιάς η οποία κυριαρχεί στο διαδίκτυο η ατάκα αυτών των εκλογών. Έχετε αλλάξει πλέον τον τρόπο που απευθύνεστε στην κοινωνία;. Τον έχετε εκσυγχρονίσει και παίζετε και εσείς επί ίσοις όροις με τους άλλους στο παιχνίδι το επικοινωνιακό;» ρώτησε ο κ. Κουβαράς τον κ. Παφίλη.
Ο κ. Παφίλης απάντησε: «Θα κάνω ένα σχόλιο δευτερολέπτων για αυτά που άκουσα και μου πέσαν και τα μισά μαλλιά, όσα έχω δηλαδή. Ποιος κυβερνάει; Τα ίδια κάνουν και οι δύο και για την Παιδεία και για το Πανεπιστήμιο και λοιπά και για την πανεπιστημιακή αστυνομία οι φοιτητές εμπόδισαν την εφαρμογή της όπως τουλάχιστον σχεδιαζόταν και αυτό ήταν αποτέλεσμα το ότι ισχυροποιήθηκε το φοιτητικό κίνημα γιατί η Πανσπουδαστική βρήκε πρώτη δύναμη και πέρσι και φέτος και άρχισε το φοιτητικό κίνημα να είναι οργανωμένο πλέον και να παλεύει με συγκεκριμένους στόχους Και φυσικά ανταμοιφθήκαμε. Δεύτερον, γιατί επικοινωνιακός κύριε Κουβαρά, εμείς επικοινωνία έχουμε, όχι προεκλογική, όλα τα χρόνια και κυρίως πέρα από τη Βουλή και τα κανάλια κυρίως δεν έχουμε σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Εργοστάσια, χώροι δουλειάς παντού, γειτονιές. Το ΚΚΕ είναι πάντα παρών και το γνωρίζει ο κόσμος. Το ότι πετυχαίνουμε και αυτά που λέτε είναι πολύ θετικό δεν είναι τίποτα παράξενο. Ίσα ίσα μάλιστα εκφράζει αν θέλετε και αυτό που πιστεύει και ο λαός το «αυτοί είστε», οι υπόλοιποι. Και το ΚΚΕ είναι ξεχωριστό για αυτό και πρέπει να είναι και δυνατό.
Θεσμοί
«Στη διακαναλική ο κ. Τσίπρας το τελευταίο διάστημα το κάνει, επαναφέρει το θέμα των παρακολουθήσεων. Έθεσε λοιπόν αυτό το θέμα διερωτήθηκε που βρίσκονται τα στοιχεία των παρακολουθήσεων, προσθέτοντας ότι όποιος κρατάει αυτά τα χιλιάδες mega bites στα χέρια του έχει τη δυνατότητα να εκβιάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα την επόμενη δεκαετία. Θεωρείτε ότι πρέπει να δώσετε απάντηση σε αυτό; Πρέπει να πείτε πού βρίσκεται αυτό το αρχείς; Θεωρείτε ότι έχετε αργήσει να δώσετε επαρκείς εξηγήσειςς Άλλωστε ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι οι εξηγήσεις δεν είναι επαρκείς» ερωτήθηκε ο κ. Θεοδωρικάκος από τον κ. Χριστίνα Βίδου.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να μας δώσει εξηγήσεις τι ακριβώς εννοεί με αυτή την ερώτησή του. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες για αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων. Έχει προχωρήσει σε αλλαγές, έχει απομακρύνει τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης από την κυβέρνηση, έχει απομακρύνει τον διοικητή της ΕΥΠ και το κυριότερο ανέλαβε θεσμικές πρωτοβουλίες πάρα πολύ σοβαρές, ούτως ώστε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια, χωρίς αυτό να είναι σε βάρους αποτελεσματικότητας. Προσετέθη ξανά η ανάγκη να υπάρχει απουσία του δεύτερου εισαγγελέα, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταργήσει, ενώ για τα πρόσωπα που είναι στο Κοινοβούλιο χρειάζεται και πρόσθετη έγκριση κατόπιν γνώσεως σχετικής του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Συνεπώς, έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να μην ξανά έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Σε ό, τι αφορά το αρχείο στο οποίο αναφέρεστε, η υπόθεση έχει πάει στη Δικαιοσύνη και δεν μπορώ να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο».
Η δημοσιογράφος έκανε χρήση της follow up ερώτησης και πρόσθεσε: «Η ερώτηση ήταν αν θεωρείτε ότι έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις και αν όχι, πότε θα δοθούν. Έχει πάρει ο κ. Ανδρουλάκης σαφή άπάντηση για ποιο λόγο παρακολουθείτο; Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, άρα κάποιοι αυτό το ερμηνεύουν ότι ήξερε και για ποιους λόγους, αφού απορρίπτει τον έναν, άρα σαφώς θα έπρεπε να ξέρει ποιος είναι άλλος. Σε αυτά απάντηση ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει πάρει»
«Είναι λαθεμένη ερμηνεία αυτή. Ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι έχει καλύψει πλήρως το θέμα με όσα έχει δηλώσει και κυρίως με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι γιατί οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά τέτοια φαινόμενα αρνητικής δράσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συνεπώς, το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως σε άλλες πολιτικές δυνάμεις γιατί δεν στήριξαν τέτοιου είδους θεσμικές μεταβολές. Θα τα χρησιμοποιήσω για να εξηγήσω στους τηλεθεατές που μας παρακολουθούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καλά θα κάνει όταν μιλάει για συγκεκριμένα θέματα να είναι τεκμηριωμένη. Στις αρχές Ιανουαρίου η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα στοιχεία εγκληματικότητας για την προηγούμενη χρονιά. Οι δείκτες εγκληματικότητας είναι πεσμένοι κατά 25% από την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, το κόμμα σας κ. Ξενογιαννακοπούλου δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση που σημαίνει ότι δεν αμφισβητεί αυτά τα δεδομένα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στον διάλογο, παρενέβη η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ρωτώντας τον κ. Θεοδωρικάκο: «Η Επιτροπή 5 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έβγαλε μια έκθεση – κόλαφο για την κυβέρνησή σας, στην οποία αναφέρεται διασύνδεση της ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό Predator. Αναφέρεται ρητά και λέει ότι υπήρχε παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές. Αναφέρεται στην ανάγκη – στις συστάσεις που κάνει – ότι θα πρέπει να υπάρξει η κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για την οποία μιλούσατε, η οποία απαγορεύει στην πραγματικότητα να ενημερώνετε αυτούς που παρακολουθείτε και συνολικά ζητά μια πλήρη απόσυρση αυτής της νομοθετικής διάταξης. Tο ερώτημα είναι αν εσείς θα πάρετε θέση, γιατί ενώ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι σκάνδαλο για πρώτη φορά το θέμα των υποκλοπών και οι παρακολουθήσεις και η συγκάλυψη, από την άλλη φαίνεται ότι μάλλον προσπαθείτε να το μαζέψετε».
«Η συζήτηση γυρω απο το θέμα αυτό θέλει να καλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και σοβαρών προτάσεων για το αύριο της χώρας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια το προηγούμενο καλοκαίρι και ο πρωθυπουργός αμέσως έκανε αυτά που έπρεπε. Πήρε μέτρα και αποδόθηκαν οι ευθύνες. Αναγνώρισε ο ίδιος την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνησή μας και το κυριότερο, αναλήφθηκαν σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες που μεταρρυθμίζουν το καθεστώς λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Πρωτοβουλίες που δεν εκτιμήθηκαν και δεν υποστηρίχθηκαν από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αγωνιούν να βρίσκουν σκάνδαλα υποτιθέμενα, μήπως μπορέσουν και καλύψουν την εκλογική τους από τη Νέα Δημοκρατία. Σε ό, τι αφορά την ίδια την υπόθεση, επαναλαμβάνω ότι βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Αν έχω καταλάβει καλά, ο κ. Τσίπρας την εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, εκτός αν πρόκειται για την καταδίκη του κ. Παππά με 13-0 που δεν φαίνεται να τον ενοχλεί και πολύ», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Σε παρέμβαση προχώρησε και ο κ. Παφίλης, ρωτώντας: «Φυσικά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό το θέμα των παρακολουθήσεων και του κ. Ανδρουλάκη και άλλων. Όμως δεν ακούσαμε ποτέ για την παρακολούθηση του ΚΚΕ, των γραφείων από το 2016 μέχρι και πέρσι. Τι έχουν να πουν γι αυτό; Και δεύτερον, έχετε ψηφίσει όλο το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια και τα τρία κόμματα – λείπει βέβαια το ΠΑΣΟΚ από εδώ – που επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων; Έχετε ψηφίσει τη διακίνηση όλων αυτών των λογισμικών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ’21;».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε: «Για το θέμα των παρακολουθήσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, αυτό το είπε ο ίδιος ο κ. Παφίλης ότι ο κ. Ρουμπάτης είπε στη Βουλή ότι ήταν ξένες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα η θέση η δική μας και η θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι όλα πρέπει να διαλευκανθούν. Είχε μάλιστα προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί και στην ΕΥΠ και στην ΑΔΑΕ και να πάρουν όλα τα στοιχεία. Ο κ. Μητσοτάκης είναι σαφές ότι είχε κάθε λόγο να προσπαθήσει να συγκαλύψει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο. Και κάνει λάθος η Νέα Δημοκρατία, αν νομίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει. Και καταλαβαίνει και θα βαρύνει τελικά και στη στάση του. Φυσικά, η ακρίβεια τα θέματα της ζωής τους είναι πρώτιστα στην αγωνία τους αλλά και τα θέματα της δημοκρατίας είναι πάρα πολύ σοβαρά και γι’ αυτό το λόγο πιστεύω το ότι πάμε μεαυτή τη σκιά στις εκλογές είναι μια απόλυτη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ο λαός θα κρίνει και θα την κρίνει και στην κάλπη.
Στο εν λόγω ερώτημα απάντησε και ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας: « Ασφαλώς είναι πάρα πολύ σοβαρά τα θέματα της δημοκρατίας και γι’ αυτό θα περίμενα λίγη περισσότερη γενναιότητα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης απέναντι στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει λάθη που υπήρξαν στις προηγούμενες διαδικασίες και αδυναμίες και του ίδιου του συστήματος. Επαναλαμβάνω, εμείς επαναφέραμε τον δεύτερο εισαγγελέα., εμείς θέσαμε επί τάπητος για να παρακολουθηθεί πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα βουλευτής, θα πρέπει να είναι σε γνώση και τελική έγκριση και του ίδιου του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου – που είναι ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο από άποψη θεσμικής ιδιότητας – και το κυριότερο που θέλω επίσης να υπογραμμίσω, ότι είμαστε η χώρα εκείνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγόρευσε με τη νομοθεσία που κάναμε τώρα, την ύπαρξη και τη χρήση, την αξιοποίηση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Συνεπώς, έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει και θα περίμενα να υπάρχει η στήριξη από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων σε αυτές τις πρωτοβουλίες».
«Ο κ. Τσίπρας μίλησε σήμερα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με θέμα τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών και το δυστύχημα των Τεμπών. Επειδή η υπόθεση ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη και επειδή εσείς έχετε σύνθημα το «Δικαιοσύνη παντού», θέλω να μου εξηγήσετε τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Έχει στόχο ένα ειδικό δικαστήριο και για ποιους; Γιατί και ο κ. Ανδρουλάκης είπε στο ντιμπέιτ ότι είναι στόχος του να πάνε κάποιοι φυλακή. Υπάρχει εδώ μια ταύτιση στόχου με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος παρ όλα αυτά είπε σήμερα όχι σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού;» ρώτησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς την κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία απάντησε: «Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είπε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο στόχος που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο αγώνας που δίνουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι αγώνας νικηφόρος αυτή την Κυριακή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτο κόμμα και να μπορεί να συγκροτηθεί την επόμενη μέρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της κυβέρνησης, που θα είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, φυσικά και τα θέματα της διαλεύκανσης αυτού του μεγάλου διπλού σκανδάλου των παρακολουθήσεων, είναι στο τραπέζι και στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα χρειαστεί να συγκροτηθεί πλέον, με τη νέα σύνθεση της Βουλής και μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα πλειοψηφία, μια προανακριτική γι’ αυτό το θέμα, με την έννοια ότι η Βουλή το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της συγκάλυψης από τη μεριά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν μπόρεσε να εξασκήσει τον κοινοβουλευτικό αναγκαίο έλεγχο και τα ζητήματα πλέον είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τη Δημοκρατία και είναι και η απαίτηση της Δικαιοσύνης παντού που απαιτεί ο λαός».
Ο κ. Τρουπής προχώρησε σε μία διευκρινιστική ερώτηση προς την κ. Ξενογιαννακοπούλου: «Ο κ. Τσίπρας σήμερα στη διακαναλική δεν τάχθηκε υπέρ, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να το συζητήσει. Κατά τη δική μου ερμηνεία τουλάχιστον, άφησε ένα μικρό παράθυρο περί αυτής της κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Άρα αυτό το παράθυρο, μικρό μεν αλλά παράθυρο, συνιστά μια έμμεση παραδοχή ήττας ως προς την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές; Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι πέντε, έξι ημέρες πριν από εκλογές κόμμα που διεκδικεί την εξουσία νσ βλέπει τελικά ότι δεν μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές».
«Κ. Τρουπή είναι αρνητική η απάντηση. Ούτε άφησε κανένα παράθυρο, ούτε συζητάμε για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Εξάλλου είναι κάτι που ξεκαθάρισε και η εκπρόσωπος Τύπου μετά, απαντώντας και στον κ. Σκέρτσο. Εμείς δίνουμε τη μάχη για να είμαστε πρώτο κόμμα. Η επαφή μας με τον κόσμο δείχνει ότι αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα αλλαγής στη χώρα και όταν φυσικά μιλάμε για ένα πρόγραμμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης – φυσικά όχι τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας της κοινωνίας και όλα τα θέματα που βάζουμε στο πρόγραμμά μας – αλλά φυσικά έχει και τα ζητήματα της αποκατάστασης, του σεβασμού, της θεσμικής λειτουργίας και της απόδοσης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για ένα τέτοιο μεγάλο σκάνδαλο που έχει πραγματικά τραυματίσεικαι την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αλλά και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών», δήλωσε απαντώντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Θεωρώ ότι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε ανοιχτό θέμα συζήτησης, παράθυρο συνεχίζω να το ονομάζω. Ποια είναι η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος; Το ΚΚΕ έχει πει βέβαια ότι είναι κατά της κυβέρνησης ανοχής, δεν συνεργάζεται» συνέχισε, ρωτώντας τον υποψήφιο του ΚΚΕ ο κ. Τρουπής.
«Δεν υπάρχει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δηλαδή τι θα κάνει η κυβέρνηση αυτή, θα εξετάζει μόνο τα σκάνδαλα και θα αφήσει την οικονομία, Θα αφήσει το εξωτερική πολιτική; Όχι, θα τα χειριστεί. Επομένως, είναι να επαναλάβω μούφα που λέει και ο γραμματέας του κόμματός μας. Ωστόσο, είναι και υποκρισία. Η πρόταση γίνεται για λόγους πολιτικού παιχνιδιού και όχι για λόγους ουσίας. Γιατί είπα προηγουμένως για τις υποκλοπές που δεν απάντησε κανένας. Έχουν ψηφίσει όλους τους νόμους και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπουν οι πάντες να παρακολουθούν τα πάντα και τώρα κάνουν ότι είναι αθώα περιστερά. Και οι τρεις τα έχουν ψηφίσει, μόνο εμείς ήμασταν αντίθετοι. Δεύτερον, για τη Δικαιοσύνη και για άλλα πράγματα, εμείς το Σύνταγμα προτείναμε να τροποποιηθεί και η δικαιοσύνη να ορίζεται από ένα ευρύτερο σώμα. Το αρνήθηκαν όλοι. Δεύτερο θέμα, προτείναμε να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και οι υπουργοί να πηγαίνουν κατευθείαν στην κανονική Δικαιοσύνη. Το αρνήθηκαν όλοι και επομένως ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται», ανέφερε ο κ. Παφίλης.
Εκλογικά διλήμματα
Ο κ. Γιάννης Τρουπής ρώτησε τον κ. Θεοδωρικάκο: «Ας υποθέσουμε ότι την ερχόμενη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα και αριθμητικά ως προς τις έδρες, ενώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που πιθανό να είναι το τρίτο κόμμα θα δούμε εάν είναι το τρίτο κόμμα, αθροίζουν παραπάνω από 151 έδρες, άρα έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με ποιο αιτιολογικό θα πείτε στην κοινωνία Θα πείτε στους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες, παρότι θα μπορεί να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου, την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από σταθερότητα μια και οι δεύτερες κάλπες εάν χρειαστούν θα γίνουν δύο Ιουλίου μεσούσης του καλοκαιριού;»
Ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Θέλω να συμφωνήσω κ. Τρουπή ότι είναι διακύβευμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου η διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα. Όλοι οι Έλληνες θέλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά. Δεν έχει κανείς τη διάθεση να γυρίσει στο παρελθόν εκείνης της τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ που κόντεψε να διαλύσει τη χώρα. Σταθερότητα στη δική μας αντίληψη σημαίνει κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα, σαφείς προτεραιότητες, ισχυρό πρωθυπουργό και την κατάλληλη ομάδα γύρω του. Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας αποδείχτηκε ότι είναι μια τέτοια κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, χρόνια δύσκολα εξαιτίας των εξωγενών κρίσεων και για αυτό η πρότασή μας στον ελληνικό λαό είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε από όσα έχω δει να δηλώνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν φαίνεται ότι διαπιστώνει πως υπάρχουν κοινοί τόποι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος το έχει αποκλείσει. Συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι στο παράδειγμα που αναφέρατε η χώρα θα οδηγηθεί προς εκλογές το ταχύτερο δυνατό διάστημα για να έχουμε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Η Χριστίνα Βίδου ρώτησε την κυρία Ξενογιαννακοπούλου: «Επιτρέψτε μου, κύριε Ξενογιαννακοπούλου, να μείνω στα της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, γιατί κι εγώ μαζί με τους συναδέλφους μπορώ να κατανοήσω ή να συμπεράνω ότι ενώ απέκλεισε (σ.σ. ο κ. Τσίπρας), είπε ότι δεν είναι στόχος η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, στόχος είναι η νίκη, αλλά ερωτηθείς σχετικά αν θα εξέταζε το σχηματισμό κυβέρνησης βραχύβιας για την κάθαρση του πολιτικού σκηνικού είπε ότι αναλόγως και του εκλογικού αποτελέσματος, τότε θα το συζητούσε. Το δίλημμα τώρα που βάζετε εσείς είναι στους ψηφοφόρους σας, από κυβέρνηση ηττημένων Πήγαμε στην κυβέρνηση κατοχής ανοχής, πήγαμε στην κυβέρνηση μαζί με τον κύριο Βαρουφάκη. Πήγατε πίσω λόγω της Δήμητρας και σκάει τώρα αυτό τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές τι θα ψηφίσει ο ψηφοφόρος ΣΥΡΙΖΑ και τι θα βγει;»
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε: «Η θέση μας είναι σαφής και η θέση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα. Εμείς δίνουμε τη μάχη της πρωτιάς, τη μάχη της νίκης. Θεωρούμε ότι αυτό είναι η προϋπόθεση για να υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στη χώρα. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιδιώκουμε καμία κυβέρνηση ηττημένων. Ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας σήμερα επέμεινε ότι δεν τον ενδιαφέρει μια κυβέρνηση ανοχής και δεν θέλει σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση η οποία θα εξαρτάται από την ανοχή ενός κόμματος. Άρα λοιπόν είναι σαφές εμείς δίνουμε τη μάχη της πρωτιάς. Αυτό είναι προϋπόθεση που ανοίγει το δρόμο να υπάρξει κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Μια κυβέρνηση προοδευτική. Εμείς θεωρούμε ότι το πρώτο κόμμα με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο κόμμα, δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μέσα από μια σύγκλιση προγραμματική που βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει, μπορεί να σχηματίσει μια τέτοια κυβέρνηση που να κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Άρα λοιπόν το διακύβευμα των εκλογών είναι αν αντέχει η χώρα μας και ο λαός μας τέσσερα χρόνια ακόμα αυτής της κυβέρνησης που έχει τόσο πολύ δοκιμάσει στον κόσμο. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της πολιτικής αλλαγής».
Ο κ. Κουβαράς ρώτησε τον κ. Παφίλη: «Γιατί λέει διαρκώς ο κ. Κουτσούμπας ότι ο κύριος Τσίπρας ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Δηλαδή τι είναι αυτό που σας ενοχλεί τόσο πολύ από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο χώρο σας για το σχηματισμό μιας λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης. Δεν είναι λογικό ένα αριστερό κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, να απευθύνεται και προς το ΚΚΕ;».
Ο κ. Παφίλης απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω κανένα αριστερό κόμμα που να είναι με το ΝΑΤΟ να είναι με τους Αμερικάνους που να εφαρμόζει πολιτική που έχει φτάσει στα ύψη μαζί και με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει φτάσει τα κέρδη, απίστευτα κέρδη και οι εργαζόμενοι ζουν όπως ζουν. Αυτό δεν είναι αριστερά. Αυτό είναι κάτι άλλο. Σοσιαλδημοκρατία και πέρα ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, γιατί λέμε ξύνεται; Διότι τελευταία και ανήθικα πολλές φορές και το λέω με όλη τη συναίσθηση του τι λέω, ο κ. Τσίπρας, ειδικά και άλλα στελέχη απευθύνεται στο ΚΚΕ με ένα προσβλητικό τρόπο. Δηλαδή δεν το σέβεται και του λέει «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας», ότι έχουμε αυτό το δίλημμα, αν και αυτό επιβεβαιώθηκε. Γιατί ο Πλαστήρας ήταν αυτός που εκτέλεσε τον Μπελογιάννη πχ εκείνη την περίοδο. Όχι ότι ο Παπάγος ήταν αθώος. Και το είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό όταν πήγε με τον Παπάγο για να βγει βουλευτής. Αυτό δείχνει την αγωνία που έχει προσπαθώντας να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του. Και λέω λοιπόν και επειδή το ερώτημα είναι άλλο ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών. Το δίλημμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική που εφάρμοσαν όλα τα κόμματα ή με πολύ δυνατό ΚΚΕ θα περάσουμε στην αντεπίθεση για τα λαϊκά δικαιώματα.
Μετεκλογικές συνεργασίες
«Επιμένετε στην αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη, αυτό δεν είναι εφικτό. Αν και η δεύτερη κάλπη δεν βγάλει αυτοδυναμία, τι κάνετε; Πάτε σε τρίτη κάλπη; Πώς αυτό συνάδει με μια πολιτική σταθερότητα την οποία εσείς έχετε σημαία, κυρίως για την οικονομική σταθερότητα; Plan B, υπάρχει; Το plan B έχει μέσα συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και πιο ΠΑΣΟΚ; Σκέτο ΠΑΣΟΚ ή του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ» ρώτησε η κ. Βίδου τον κ. Θεοδωρικάκο.
«Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία πάνω από όλα είναι η δύναμη του υπεύθυνου πατριωτισμού. Είναι η πολιτική δύναμη που σέβεται τους θεσμούς. Ακολουθεί το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και πάνω απ όλα θέλει να ικανοποιεί τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες. Η ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και του έθνους μας, είναι να υπάρξει μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση. Και εμείς αυτό το λέμε ευθαρσώς με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να διαφοροποιούμε ούτε για μια στιγμή τη στάση μας, ενώ αντιθέτως η αξιωματική αντιπολίτευση κάθε δεύτερη μέρα άλλαζε τη θέση της και κανείς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει ο κ. Τσίπρας. Η θέση μας και ο στόχος μας πιστεύω ότι θα ικανοποιηθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός που θα μας πει τι θέλει και τι πρέπει να γίνει είναι ο λαός με την ψήφο του. Εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία και εκτιμώ ότι είναι ρεαλιστικό να την πετύχουμε. Ο ελληνικός λαός θα μας πει με την ψήφο του τι πρέπει να γίνει. Δεν είναι στις προθέσεις μας να σέρνουμε τη χώρα σε εκλογικές αναμετρήσεις συνέχεια», απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στην ερώτηση του κ. Κουβαρά, «Ο κ. Τσίπρας είπε χθες στο Σταύρο Θεοδωράκη ότι όποιος πολιτικός χάσει με 5, 6 μονάδες διαφορά προφανώς θα έχει κυρώσεις. Ας πάρουμε σα υποθετικό σενάριο ότι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιες εσωκομματικές διαδικασίες μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και τι κυρώσεις; Στον αρχηγό; Διότι ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας έχει πει σε άλλη συνέντευξη ότι χωρίς Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», η κ. Ξενογιαννακοπούλου απάντησε: «Δεν πρόκειται να απαντήσω σε υποθετική ερώτηση τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Είμαστε ακριβώς στην τελική ευθεία μιας μεγάλης μάχης. Πάμε με πάρα πολύ αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Έχουμε παρουσιάσει το σύμβολο της αλλαγής και πιστεύουμε ότι δίνει απαντήσεις στις αγωνίες αυτή τη στιγμή της κοινωνικής πλειοψηφίας και του ελληνικού λαού. Άρα λοιπόν πάμε για να νικήσουμε. Από ‘κει και πέρα Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή, είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και να σας θυμίσω ότι έχει εκλεγεί και πρόσφατα, με μία πολύ μεγάλη συμμετοχή 170 χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Άρα λοιπόν, για εμάς στόχος είναι σαφής. Πηγαίνουμε για τη νίκη. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε νικηφόρο αποτέλεσμα την Κυριακή και με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει και ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Και καλούμε, και είναι κρίσιμο αυτό, τον κόσμο που ακόμα διστάζει ή αναποφάσιστος, τους νέους, ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να πάνε να ψηφίσουν, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να καθορίσουν τη ζωή τους για μια πολιτική αλλαγή στη χώρα μας».
Σε παρέμβαση προχώρησε ο κ. Θεοδωρικάκος, κάνοντας ερώτηση στην κ. Ξενογιαννακοπούλου: «Μιας και σκέφτεστε πολύ σοβαρά ότι θα κερδίσετε την Κυριακή και θα σχηματίσετε και με κάποιον κάποια κυβέρνηση, μήπως μπορείτε να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι ακριβώς θα κάνετε με το φράχτη στον Έβρο, τον οποίο ο κ. Παπαδημούλης απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χρηματοδοτηθεί; Ο κ. Τσίπρας μαδάει απ΄ ότι καταλαβαίνω τη μαργαρίτα τη μία το ένα, την άλλη το άλλο. Τελικά, μπορείτε να μας πείτε θα κατασκευαστεί ο φράκτης ή όχι; Που είναι προφανές ότι δεν θέλετε να τον κατασκευάσετε, αλλά εν πάση περιπτώσει ποιο είναι το σκεπτικό σας σε ένα θέμα που όλοι οι Έλληνες το απαιτούν;».
«Νομίζω ότι η απάντηση είναι σαφής. Την έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα. Είπε ότι και την προηγούμενη φορά που ήμασταν στην κυβέρνηση, δεν κατεδαφίστηκε ο φράχτης και ούτε έχουμε τέτοιο σκοπό. Εμείς αυτό που λέμε όμως είναι ότι ο φράχτης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Η χώρα μας οφείλει να δίνει μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αλλάξει συνολικά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να υπάρχει αλληλεγγύη, να υπάρχει σεβασμός από την κυβέρνηση της χώρας όσον αφορά τα δικαιώματα, γιατί υπάρχουν και τα δικαιώματα από τις διεθνείς συνθήκες σε σχέση με το άσυλο και εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένα νέο σύμφωνο επικαιροποιημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, φυσικά μετά τις τουρκικές εκλογές και να υπάρχουν και δίοδοι νόμιμης μετανάστευσης από την Τουρκία και άλλες χώρες, ώστε να μην γίνεται η χώρα μας μια αποθήκη ψυχών» δήλωσε απαντώντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Η Ελλάδα επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας κινούνταν απολύτως με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις εφαρμόζει στα σύνορά μας. Στον Έβρο, είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να φυλάμε αυτά τα σύνορα, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και το πράττουμε. Και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε το υπόλοιπο τμήμα του φράχτη στον ποταμό Έβρο. Από όσα είπε η συνάδελφος, είναι ολοφάνερο ότι δεν προτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τέτοιου έργου, αν τυχόν ο λαός μας έκανε το λάθος και του ξανά ανέθετε την κυβερνητική εξουσία. Συνεπώς, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ισχυροποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σημαίνει ασφαλής Ελλάδα, με τήρηση του διεθνούς δικαίου, όπως είναι προφανές. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερο ότι δεν πιστεύει ότι θα είναι πρώτη δύναμη. Έχει καταλάβει ότι θα χάσει, κάνει διαχείριση της ήττας του και δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που να πιστεύει την πρόταση εξουσίας του. Ένα κόμμα το οποίο πριν τις εκλογές του 2015, δεν είχε πει κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι θα κυβερνήσει με τον κ. Καμμένο, αλλά το έκανε και το έκανε δύο φορές».
«Κοροϊδεύετε τον κόσμο ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Πείτε μας από τους 700 μνημονιακούς νόμους ποιον καταργήσατε. Δεύτερον, σήμερα τάζουν διάφορα. Υπάρχουν όμως δεσμεύσεις, υπάρχουν 350 προαπαιτούμενα, το ταμείο ανάκαμψης, τα 200 έχουν περάσει, τα περισσότερα τα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν όλες οι υπόλοιπες δεσμεύσεις, πρόγραμμα σταθερότητας κλπ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, γιατί ξαναζούμε το ίδιο παραμύθι;», έκανε το ερώτημα ο κ. Παφίλης προς τον κ. Θεοδωρικάκο αλλά και την κ. Ξενογιαννακοπούλου.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18, αφού ρύθμισε πρώτα το χρέος και μάλιστα όπως είπα και προηγούμενα άφησε τη χώρα μας με την ασφάλεια των 37 δις στα δημόσια ταμεία, ενώ παρέλαβε άδεια ταμεία και τον ΕΦΚΑ με 1 δις έλλειμμα. Από κει και πέρα, αμέσως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια, επιχείρησε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, στους οκτώ μήνες που ακολούθησαν, να αποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος όσων αφορά το δεύτερο μνημόνιο., δηλαδή αύξησε τον κατώτατο μισθό, κατήργησε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο, αποκατέστησε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έτσι 200.000 εργαζόμενοι είδαν αύξηση μισθού και όρων εργασίας, έβαλε θέμα βασικού λόγου απόλυσης. Όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ είμαστε εκτός από τα μνημόνια και δεν υπάρχει καμία πλέον υποχρέωση, τα κατέλυσε ένα προς ένα. Από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, κατήργησε την προστασία των εργολαβικών, έκανε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις και ήρθε με το νόμο Χατζηδάκη να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις στο οκτάωρο και να ποινικοποιήσει τον συνδικαλισμό» απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Με τη σειρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε: «Είναι πραγματικά στα όρια της πρόκλησης το να ξεχνά τόσο γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ το τι έχει κάνει την τετραετία που κυβέρνησε τη χώρα. Ζημίωσε τη χώρα με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, έκοψε το ΕΚΑΣ, έκοψε στη μέση τις συντάξεις, έστειλε αρκετές δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα εκτός Ελλάδος να αναζητήσουν τη μοίρα και την τύχη τους και σας θυμίζω ότι χαρίσατε το σύνολο της περιουσίας του ελληνικού κράτους για 99 χρόνια στους δανειστές μας. Όλα αυτά τα κατορθώματα, επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας προσελκύστηκαν 15 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις, δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε 6 ποσοστιαίες μονάδες. Και εν πάση περιπτώσει, το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να μας κάνει όταν πρόκειται να πέσει χρήμα στη χώρα, να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι να είμαστε συνεπείς με τις δημοσιονομικές μας υποχρεώσεις. Χρειαζόμαστε ευθύνη, για να μην ξανά πέσουμε σε μνημόνια, να μην ξανά πέσουμε σε όσα περάσαμε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Τρουπής προέβη σε μία ερώτηση προς τον κ. Παφίλη: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεβασμένο το ΚΚΕ. Μήπως τελικά έρχεται η ώρα το κόμμα σας να σκεφτεί το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα; Διότι οι επικριτές σας λένε ότι καλή είναι η κριτική αλλά όταν είσαι έξω απότον χορό».
Ο κ. Παφίλης απάντησε: «Δεν είμαστε έξω από τον χορό. Είμαστε στον χορό τον καθημερινό, όταν οι άλλοι δεν κάνουν τίποτα. Δηλαδή στον χορό με τον λαό να παλέψει, να βελτιώσει τη θέση του. Δεύτερον, έχουμε πρόταση κυβερνητική. Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι πανέτοιμο όταν ο λαός το αποφασίσει να είναι πρωταγωνιστής σε μια λαϊκή κυβέρνηση. Να μπούμε σε ποια κυβέρνηση δηλαδή; Ειλικρινά, είναι σαν να νομιμοποιούμε αυτή την κόλαση που ζει ο ελληνικός λαός και άλλοι λαοί στον κόσμο. Και φυσικά αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε., θα ήταν προδοσία στα συμφέροντα του λαού. (…) Η επόμενη μέρα των εκλογών – όποιος και να βγει – έχει δεσμεύσεις και οι δεσμεύσεις είναι αντιλαϊκές, έχει νέα μνημόνια και πολύ πιο σκληρά. Σας είπα ήδη για το Ταμείο Ανάκαμψης που συμφωνούν όλοι. Ποιος θα το πληρώσει του Ταμείο Ανάκαμψης; Ο ελληνικός λαός. Με το 95% της φορολογίας το πληρώνουν οι μισθωτοί».
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προχώρησε στην εξής ερώτηση προς τον κ. Θεοδωρικάκο: «Συμμερίζεστε την άποψη του κ. Σκέρτσου, ότι δεν χρειάζεται πλέον να μιλάμε για το παρελθόν, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού και τις γερμανικές αποζημιώσεις και το θέμα είναι οι επενδύσεις; Δηλαδή αυτή είναι η αντίληψη η πατριωτική της Νέας Δημοκρατίας; Τη στιγμή που υπάρχει διακομματική έκθεση, επί περιόδου ΣΥΡΙΖΑ που όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις; Και γιατί είναι ασύμβατο το να σεβόμαστε το παρελθόν και τη μάχη και τα θύματα του φασισμού και του ναζισμού με τις επενδύσεις; Αυτή είναι η αντίληψή σας;».
«Είναι προφανές ότι δεν έχει γίνει κατανοητό τι ακριβώς είπε η υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησής μας. Ασφαλώς θέλουμε επενδύσεις., ασφαλώς θέλουμε την καινοτομία., ασφαλώς θέλουμε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, ασφαλώς είμαστε ένα κόμμα που απευθυνόμαστε στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού, για τη μεσαία τάξη, για τους εργαζόμενους, για τον κόσμο της υγιούς επιχειρηματικότητας. Και ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία ως δύναμη του υπεύθυνου πατριωτισμού, σέβεται εξαιρετικά την ελληνική ιστορία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σεβόμαστε απολύτως τους αγώνες του λαού μας ενάντια στο ναζισμό, ιδιαίτερα στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Θυμίζω ότι τη φασιστική ακροδεξιά εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά την έστειλε στα δικαστήρια και μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την έστειλε στη φυλακή. Αυτά για να μην λέμε λαθεμένα πράγματα», απάντησε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Σε παρέμβαση προχώρησε ο κ. Παφίλης, λέγοντας: «Θέλουμε να απευθυνθούμε σε αυτούς που μας βλέπουν και σΕ αυτούς που θα μας δουν αργότερα και να τους πούμε ότι πρέπει να κρίνουν, σε αυτές τις εκλογές από την ίδια τους τη ζωή, με τα εξής ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα: Ποιος φταίει που είναι σε αυτή την άσχημη κατάσταση; Υπάρχουν συγκεκριμένες κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία. Πρώτο κριτήριο: Θα τους συγχωρήσει, θα τους ξαναψηφίσει; Δεύτερο ερώτημα: Ποιος ήταν στο πλάι τους όλο αυτό το διάστημα, κόντρα στο ρεύμα, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα τους και που οι αγώνες που έγιναν είχαν αποτέλεσμα; Αυτό ήταν το ΚΚΕ. Δεν μπορεί να μην το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός. 39% λένε το πιο αξιόπιστο κόμμα 23% δυνητικά. Επομένως, όταν θα πάει στην κάλπη να σκεφτεί την επόμενη μέρα όποια κυβέρνηση και να βγει, έχει κοινό πρόγραμμα και το πρόγραμμα σημαδεύει τα λαϊκά συμφέροντα και δίνει και νέα προνόμια στους μεγάλους. Ποιος λοιπόν θα είναι αντιπολίτευση; Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το 50% των νόμων της Νέας Δημοκρατίας; Το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το 70%; ΄Η η Νέα Δημοκρατία που έκανε το ίδιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Επομένως χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ, να παλέψει κατά αυτής της πολιτικής, να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους, να πάρουν ανάσα και ένα μεγάλο ποσοστό του ΚΚΕ θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα δώσει θάρρος και ελπίδα στο λαό. Εμείς δεν υποτασσόμαστε, ούτε πεταχτήκαμε. Είμαστε κολλημένοι όπως είπαν, στα λαϊκά συμφέροντα και οι άλλοι είναι κολλητοί με τα μεγάλα συμφέροντα. Αυτοί είμαστε λοιπόν».
«Ο κ. Μητσοτάκης νομίζω πρόσβαλε τους νέους, όταν είπε ότι θα δώσει αυτό το περίφημο επίδομα των 150 ευρώ, σε όποιον κλείνει τα 18 του χρόνια. Μια κυβέρνηση η οποία έχει καταδικάσει τη νέα γενιά στη φθηνή ελαστική εργασία. Μια κυβέρνηση η οποία έχει καταδικάσει τους νέους σε μερική απασχόληση, καθώς μια στις δύο θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και έχει αποκλείσει 40.000 νέα παιδιά από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η ψήφος είναι δύναμη. Εμείς καλούμε τους νέους ανθρώπους, αυτούς τους 450.000 νέους ανθρώπους, να πάνε να ψηφίσουν και αν θέλουν πραγματικά να αμφισβητήσουν αυτό το κατεστημένο που αυτή τη στιγμή φτωχοποιεί τη χώρα, να πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να ανοίξουν το δρόμο για μια ουσιαστική, πολιτική και κοινωνική αλλαγή στη χώρα μας και να πάρουν την τύχη και τη μοίρα στα χέρια τους, μέσα από τα κινήματα και μέσα από την ενεργό στήριξη μιας πολιτικής ουσιαστικής κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε καταλήγοντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Πηγή: ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More