Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρ. Στυλιανίδης στο Πρώτο: Η στοχευμένη στήριξη στον τουρκικό λαό, μαζί με την ΕΜΑΚ άλλαξε το κλίμα με την Τουρκία – Δεν είμαι της διπλωματίας της ακινησίας (audio)  

Η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας μετά την άμεση συνδρομή για βοήθεια της πρώτης προς την γείτονα στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, ο ρόλος των ανθρώπων της ΕΜΑΚ, η ιστορική συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά και θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, ως Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Χρήστου Στυλιανίδη, υποψήφιου βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Σε οποιεσδήποτε συναντήσεις μου με Τούρκους επισήμους ξεκινάνε με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας στην ΕΜΑΚ» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι των ελληνικών αποστολών άφησαν τις πιο εξαίρετες εντυπώσεις.

«Καταφέραμε και πήραμε την πιο στοχευμένη στήριξη στον τουρκικό λαό που ήταν κάτω από τα συντρίμμια καιγι’ αυτό πιστεύω, μαζί κυρίως με την ΕΜΑΚ αλλά και αυτή τη στοχευμένη στήριξη, σήμερα υπάρχει αυτό το κλίμα, όπου ο δικός μας πυροσβέστης όταν βγήκε για να πάρει το βραβείο που έδινε τότε ο ΤαγίπΕρντογάν ως πρόεδρος, σείστηκε η αίθουσα ακριβώς για τον Έλληνα πυροσβέστη. Σείστηκε. Μου το έλεγαν και οι άλλες ξένες αντιπροσωπείες. Ο άνθρωπος αυτός το είχε διατυπώσει και ο ίδιος σε διάφορες συνεντεύξεις του, ακριβώς ότι σηκώθηκαν όλοι με σεβασμό και χειροκροτούσαν τον Έλληνα. Την αλληλεγγύη» προσέθεσε ο κ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι δεν είναι αφελής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ξέρω ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές. Ξέρω ότι το τουρκικό βαθύ κράτος σίγουρα λειτουργεί με αναθεωρητικές και εθνικιστικές απόψεις. Έχω ζήσει μέσα στην πράσινη γραμμή. Ξέρω τι σημαίνει πόλεμος. Το έζησα δύο φορές, είτε στα 5 μου είτε στα 16 μου. Από την άλλη όμως θέλω να είμαι ρεαλιστής. Αυτή τη στιγμή μια Τουρκία η οποία είναι όντως κατεστραμμένη οικονομικά και με αυτό το μεγάλο πρόβλημα των επιπτώσεων των σεισμών πιστεύω ότι βρίσκεται σε κατάσταση που θα χρειαστεί τη δυτική βοήθεια οπωσδήποτε για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών. Δεν είναι δυνατόν με 70-80% πληθωρισμό και μια τουρκική λίρα που όλη μέρα συμπιέζεται, την κρατάνε με τα δόντια, όποιος και αν είναι ο πρόεδρος την επόμενη μέρα να μπορέσει να αγνοήσει τη δυτική στήριξη. Και εκεί μαζί με το γεγονός ότι δημιουργήθηκε αυτό το κλίμα εξαιτίας της δικής μας αλληλεγγύης, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η ιστορική συγκυρία τουλάχιστον να συνομιλήσουμε και τουλάχιστον εάν δεν αποδώσει ό,τι αναμένουμε, να κερδίσουμε πόντους. Αυτή είναι η διπλωματία που πιστεύω. Δεν είμαι της διπλωματίας της ακινησίας, είμαι της διπλωματίας της κίνησης» συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης. 

Ειδικά, μιλώντας για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, ο υπουργός εξήρε τις ικανότητες του προσωπικού όχι μόνο του υπουργείου αλλά και με αφορμή τα ψηφιακά άλματα της χώρας υπογράμμισε ότι οι Έλληνες είναι καινοτόμοι στην ψηφιακή τεχνολογία και πως «είναι κρίμα για λόγους νομικίστικους και κολλημένους στο παρελθόν, να καθυστερεί αυτή η μεγάλη αλλαγή».  

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση και το ομολογώ και νομίζω ότι δικαιούμαι να κάνω αυτή τη σύγκριση έχοντας εμπειρίες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως πρώην επίτροπος αλλά και από άλλες μου εμπειρίες μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη, από τον ΟΑΣΕ, το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό. Δηλαδή, στο υπουργείο, θα πας να βρεις πυροσβέστες, τους οποίους θα τους ζήλευε ο κάθε μεγάλος ιδιωτικός οργανισμός από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ξέρουν. Εξαιρετική απόδοση, εξαιρετικά μυαλά, δυνατότητα προσαρμογής, με ηγετική ικανότητα, όλα αυτά που συνιστούν δηλαδή έναν υπάλληλο του δημοσίου, που θα τον ήθελε ο κάθε ένας να δουλεύει μαζί του. Το πρόβλημα είναι, ένα σύστημα πολύ γραφειοκρατικό. Έχοντας την εμπειρία της Κύπρου αλλά και της Επιτροπής, στο θέμα της δημόσιας διοίκησης, είμαι λίγο αγγλοσαξονικός. Είναι πιο επηρεασμένο από το γαλλικό σύστημα, το ελληνικό, κυρίως λόγω της νομικής βάσης. Θεωρώ ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στις διαδικασίες, δημιουργεί γραφειοκρατία, δημιουργεί νέα επίπεδα γραφειοκρατίας, τα οποία αυτά σκοτώνουν και την ορμή και την αποφασιστικότητα των υπαλλήλων για να μπορέσουν να δράσουν γρήγορα. Και εάν αυτό το πράγμα πριν 20-30 χρόνια δεν ήταν τόσο σημαντικό πρόβλημα, σήμερα με την τεχνολογία το λεγόμενο τάιμινγκ, δηλαδή ο χρόνος είναι πολύ πιο σημαντικός, διότι από τη μια μέρα στην άλλη η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις με τις διαδικασίες του 70, του 80, του 90 ακόμα και πιο πριν. Αυτό είναι η μεγάλη μεταρρυθμιστική ανάγκη. Γνωρίζω από προσωπικές μου συζητήσεις με τον πρωθυπουργό ότι το έχει υπόψη του. Δεν είναι δύσκολο εγχείρημα. Θέλει τη συμμετοχή όχι μόνο του πολιτικού κόσμου αλλά και του νομικού κόσμου της χώρας, αλλά κυρίως χρειάζεται μια σαφής πολιτική συναίνεση οριζόντια» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

Στα της αρμοδιότητάς του, ο υπουργός σημείωσε καταρχήν, ότι στην Πολιτική Προστασία, στις φυσικές καταστροφές σε περίοδο κλιματικής κρίσης «όποιος βαυκαλίζεται και λειτουργεί αυτάρεσκα είναι αφελής και επικίνδυνος».

«Είναι πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κάθε νέα κατάσταση κάθε φορά μπορεί να σου δημιουργήσει εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Γι’ αυτό, το μόνο που έχουμε, είναι να συνεχίζουμε με επίγνωση της επικινδυνότητας, με επίγνωση του ρίσκου, με πολλή σεμνότητα απέναντι στα φυσικά φαινόμενα να λέμε, προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να χτίσουμε σιγά σιγά ένα νέο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κρίσεων. Και η δική μου εμμονή είναι να συνδεθούν απόλυτα οι επιχειρησιακές αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι στο πεδίο, με την επιστημονική γνώση, με την επιστημονική ανάλυση, με την επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτός είναι ο στόχος μου σε αυτό το υπουργείο. Έχω βάλει τα πρώτα θεμέλια. Χρειάζεται χρόνος. Κατά την άποψή μου χρειάζεται πάνω από πενταετία για να χτιστεί σωστά ένα τέτοιο κέντρο επιχειρήσεων. Ετοιμάζουμε και είμαστε στη διαδικασία να στηθεί και η λεγόμενη National Database, η εθνική βάση δεδομένων από την οποία όλοι θα αποκομίζουν στοιχεία για να δημιουργούν μοντέλα στη διαχείριση των κρίσεων παρακολουθώντας τα φυσικά φαινόμενα κατά την εξέλιξή τους» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.

 
Ερωτηθείς αν θα ήθελε να παραμείνει στο ίδιο πόστο, εάν η ΝΔ επανεκλεγεί, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι «είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού».

«Αλλά θα πω κάτι που βγαίνει και μέσα από την καρδιά μου. Όταν μπλεχτείς σε αυτό το πεδίο της πολιτικής προστασίας των φυσικών καταστροφών και το έχω ζήσει και ως Ευρωπαίος Επίτροπος, δύσκολα φεύγεις, συνδέεσαι συναισθηματικά» είπε καταλήγοντας ο κ. Στυλιανίδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More