Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για 10 δημοφιλείς δίαιτες

Οι καρδιοπάθειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιοπάθειας.

Σε συνδυασμό με τη συχνή άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα, η υγιεινή διατροφή είναι ο βασικός τρόπος να κρατήσετε μακριά τις καρδιοπάθειες.

Ποια, όμως, διατροφή ανταποκρίνεται καλύτερα στις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA);

Άρθρο της Σάντι ΛαΜοτ/ Απόδοση Έφη Ζέρβα

Σε νέα επιστημονική ανακοίνωση, κορυφαίοι ειδικοί στη διατροφή βαθμολόγησαν 10 διάσημες δίαιτες αναφορικά με το κατά πόσο συμφωνούν με τις οδηγίες της AHA για μια υγιή καρδιά , οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 2021.

Νικήτρια ήτανη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Διατροφική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης), που ευθυγραμμίζεται κατά 100% με τους στόχους της AHA. Η υψηλή πίεση αποτελεί κύριο παράγοντα για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Η pescatarian διατροφή -που επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, ψαριών και θαλασσινών, όχι όμως κρέατος ή πουλερικών-, ήταν κατά 92% σύμφωνη με τις οδηγίες της AHA.Η lacto-ovo-vegetarian διατροφή -που επιτρέπει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αβγών, και παραλλαγές που περιλαμβάνουν το ένα ή το άλλο- ήταν σύμφωνη κατά 86%.

Η βραβευμένη μεσογειακή διατροφή ήταν κατά 89% σύμφωνη με τις συστάσεις της AHA. Η δημοφιλής διατροφή κατέλαβε την τρίτη θέση, κυρίως επειδή προτείνει ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί κάθε μέρα και δεν περιορίζει το αλάτι, λέει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Κρίστοφερ Γκάρντνερ, καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Προληπτικής Έρευνας Στάνφορντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου διευθύνει την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικών Σπουδών.

«Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δεν πρέπει να αρχίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, εάν δεν την έχουμε ήδη ξεκινήσει· κι αν πίνουμε, να πίνουμε ελάχιστες ποσότητες», λέει ο Γκάρντνερ.

Οι έρευνες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του στήθους, και ταυτόχρονα με χάσιμο βάρους, πιο δυνατά οστά, πιο υγιή καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όμως, όλες αυτές οι δίαιτες έχουν τόσο πολλά κοινά, που μπορούν πραγματικά να ομαδοποιηθούν σε μια ανώτατη κατηγορία διατροφικών μοτίβων, λέει ο Γκάρντνερ.

«Ουσιαστικά προσπαθήσαμε να πούμε πως μια διατροφή δεν χρειάζεται να είναι άψογη κατά 100%. Όλες οι διατροφές σε αυτή την κατηγορία βασίζονται σε τροφές φυτικής προέλευσης, κι αν αποκλίνουν λίγο, μπορούν να γίνουν διορθώσεις. Ωστόσο,η παλαιολιθική δίαιτα (paleo) και η κετογονική (keto)δεν μπορούν να διορθωθούν. Πρέπει να αναδιαρθρωθούν εξ ολοκλήρου», προσθέτει.

Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπωςη Άτκινς, και διάφορες κετογονικές δίαιτες, όπως η καλά διαμορφωμένη κετογονική δίαιτα,εντάχθηκαν στην κατώτατη κατηγορία, εξαιτίας της έμφασής τους στο κόκκινο κρέας, στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και στα κορεσμένα λιπαρά, καθώς και της περιορισμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Μια χορτοφαγική διατροφή με πάνω από 10% λιπαρά και οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών, όπως η ογκομετρική δίαιτα, βρέθηκαν στη δεύτερη κατηγορία. Και οι δύο συμφωνούσαν με το 78% των οδηγιών της AHA.

Δίαιτες πολύ χαμηλών λιπαρών με λιγότερο από 10% λιπαρά, όπως κάποιες χορτοφαγικές διατροφές (72%) και δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων όπως η South Beach, η Zone και η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (64%), ήταν λιγότερο ευθυγραμμισμένες με τις συστάσεις της AHA και κατατάχθηκαν στην τρίτη κατηγορία.

Με στόχο τους γιατρούς

Παρ’ όλο που όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία της καρδιάς τους μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη νέα αξιολόγηση των 10 διατροφικών μοντέλων από την AHA, η επιστημονική ανακοίνωση συντάχθηκε για τους γιατρούς, όπως σημειώνει ο Γκάρντνερ. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι γιατροί, μια και στην ιατρική σχολή δεν δίνεται συχνά προτεραιότητα στη διατροφή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποτελεί “σκονάκι” για τους γιατρούς. Όταν κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή μας -κάτι που δεν πιστεύω ότι γίνεται συχνά- και ο ασθενής λέει, “Ακολουθώ την paleο/την keto/την DASH” ή  “είμαι χορτοφάγος”, δεν νομίζω πως ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει, σημειώνει ο προληπτικός καρδιολόγος δρ Άντριου Φρίμαν, διευθυντής πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων στο νοσοκομείο National Jewish Health στο Ντένβερ των ΗΠΑ.

«Πριν από πέντε-έξι χρόνια, ρωτήσαμε 1.000 καρδιολόγους και περίπου το 90% από εμάς δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα από διατροφή», λέει ο Φρίμαν.

Ωστόσο, προσθέτει ο ίδιος, οι καρδιολόγοι πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους το θέμα της διατροφής κατά τη διάρκεια των τακτικών εξετάσεων.

«Αν με ρωτούσατε εάν θεωρώ πως έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη διατροφή τα τελευταία 100 χρόνια, η απάντηση θα ήταν “ναι”. Πρέπει κάθε φορά, να το κάνουμε λίγο περισσότερο», λέει χαρακτηριστικά ο Φρίμαν.

Πλέον, με έναν σχεδιάγραμμα στο χέρι, οι γιατροί θα μπορούν να πουν σε ποιες τροφές να δώσουμε έμφαση, ποιες να περιορίσουμε και ποιες να αποφύγουμε, λέει ο Γκάρντνερ. Αντί να μιλάμε για τα οφέλη συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών και τροφών, θα πρέπει να δίνονται γενικές συμβουλές για τις διατροφικές μας συνήθειες.

«Αν το ζήτημα ήταν μόνο ένα θρεπτικό συστατικό, θα μπορούσαμε να το προσθέτουμε στο φαγητό μας και να λέμε ότι έχουμε ένα υγιεινό πιάτο. Ή, αν μιλάμε για μια υπερτροφή όπως οι σπόροι chia, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα ανθυγιεινό φαγητό, να τους ρίχναμε από πάνω και να λέγαμε, “τώρα προστατεύομαι”. Λάθος, θα πρέπει όλα να εντάσσονται σε ένα σύνολο υγιεινών διατροφικών συνηθειών», προσθέτει ο ίδιος.

Σε αυτό το σημείο, ο Γκάρντνερ επιμένει πως κάθε δίαιτα αξιολογήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της, όχι με το τι πραγματικά κάνουν οι άνθρωποι. Η νέα ανακοίνωση ενημερώνει τους γιατρούς για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβουλεύουν ασθενείς που δεν τρώνε όπως πρέπει, λόγω κόστους, χρόνου ή άλλων αιτίων.

Ωστόσο, το να ακολουθούμε μια τέτοια διατροφή ίσως να απαιτεί περισσότερα από τη δύναμη της θέλησής μας, λέει ο Φρίμαν.

«Είναι δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος πιστά μια διατροφή σε μια κοινωνία όπου αποτελούν κανονικότητα οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές, και να ζητάμε από την κοινωνία να αλλάξει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας», εξηγεί ο ίδιος.

«Όμως, θα σας έλεγα πως το κίνημα διατροφής με βάση τροφές φυτικής προέλευσης είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο διατροφικό κίνημα στις ΗΠΑ. Οπότε, υπάρχει ελπίδα», καταλήγει ο Φρίμαν.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More