Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστήμονες έφτιαξαν μπύρα από ανακυκλωμένο νερό

Μετά από χρόνια ιστορικής ξηρασίας στην Καλιφόρνια, η ανακύκλωση του νερού αποτελεί πλέον σοβαρό ζήτημα. Μια εταιρεία ανακύκλωσης νερού με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επιδιώκει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, με τη βοήθεια μιας τοπικής ζυθοποιίας.

«Το αποτέλεσμα είναι μια μπύρα φτιαγμένη από λύματα, και μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι είναι πολύ καλή», γράφει ο δημοσιογράφος της Guardian στο σχετικό άρθρο του.

Η μπύρα Epic OneWater Brew, από την Epic Cleantec και την Devil’s Canyon Brewing Company, παρασκευάζεται από γκρίζο νερό που ανακυκλώνεται από ντους, πλυντήρια και νεροχύτες που βρίσκονται σε μια πολυκατοικία 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο, όπου η Epic διαθέτει επιτόπου εξοπλισμό για τη συλλογή, επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση του νερού το οποίο δεν προορίζεται για κατανάλωση.

Ωστόσο η νέα μπύρα δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Η Epic ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «προϊόν επίδειξης» και ο στόχος της είναι να ενημερώσει τον κόσμο για τις δυνατότητες της ανακύκλωσης του νερού. Επιπλέον, οι ισχύοντες εμπορικοί κανονισμοί για το ανακυκλωμένο πόσιμο νερό είναι αυστηροί.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό για να μιλήσουμε με τον κόσμο, να τον ενθουσιάσουμε, αλλά και να παρουσιάσουμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης του νερού», δήλωσε ο Άαρον Ταρτακόφσκι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Epic Cleantec.

Τι γεύση έχει όμως μια μπύρα που έχει φτιαχτεί από τα λύματα μιας γιγαντιαίας πολυκατοικίας; Ο αρθρογράφος δοκίμασε την μπύρα και βρήκε ότι έχει ευχάριστη γεύση.

«Αν μου τη σέρβιραν σε ένα μπαρ, δεν θα μάντευα ποτέ από πού προήλθε», έγραψε στο άρθρο του.

«Νομίζω ότι αρχικά, πολλοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί για το εγχείρημα ή δίσταζαν να τη δοκιμάσουν, αλλά θα έλεγα ότι το 99% όσων τη δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν πραγματικά», δήλωσε ο Ταρτακόφσκι.

Στο μέλλον, εκτιμά ότι πολλές εταιρείες θα κατασκευάζουν παρόμοια πόσιμα προϊόντα και θα τα πουλούν – αλλά όχι ακόμα. Όσον αφορά τη μετατροπή του γκρίζου νερού σε πόσιμο νερό, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα, από τεχνολογικής άποψης.

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό την επόμενη εβδομάδα», είπε. «Η πραγματική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάντα στην ίδια σελίδα, διότι η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Σαν Φρανσίσκο, όπου τα κτίρια που ανεγείρονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού στο χώρο του κτιρίου. Το σύστημα της Epic στο Fifteen Fifty, την 40όροφη πολυκατοικία στη γειτονιά SoMa της πόλης, είναι κατασκευασμένο για να ανακυκλώνει σχεδόν 30.000 λίτρα την ημέρα ή περίπου 9,5 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο.

«Μπαίνουμε σε αυτά τα κτίρια, τα οποία παγκοσμίως χρησιμοποιούν το 14% του συνολικού νερού, και σχεδόν κανένα από αυτά δεν επαναχρησιμοποιεί αυτό το νερό. Και εμείς βοηθάμε αυτά τα έργα ανακύκλωσης να επαναχρησιμοποιούν έως και το 95% του νερού τους», εξήγησε ο Ταρτακόφσκι.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, με όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας. Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από το αν βρέχει ή όχι για να ξέρουμε αν θα έχουμε αρκετό νερό για τις κοινότητές μας είναι ένα πρόβλημα», κατέληξε ο Ταρτακόφσκι.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More