Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακαλύπτοντας τις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης (video)

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στο φυσικά κατάνθιστο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, πραγματοποίησε τη τρίτη εκδήλωση μαζικής καταγραφής και αναγνώρισης φυτών σε ανθοφορία και των επικονιαστών τους (mini-BioBlitz) στη Λέσβο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE 4 Pollinators (https://www.life4pollinators.eu/), με τίτλο Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο. Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός πολιτών της Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, καθώς και φοιτητές που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Λέσβο μέσω του προγράμματος Erasmus.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας, και Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Έργου για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του τοπίου του Κάτω Κάστρου, και της Λέσβου γενικότερα, οδηγώντας το κοινό μέσα από γεωλογικούς αιώνες (εξέλιξη φυτών – εντόμων) και ιστορικούς χρόνους (Ποιμενικά – Δάφνις και Χλόη του Λόγγου), εστιάζοντας στις σχέσεις ανθέων – επικονιαστών και στη σημασία της επικονίασης για τη φύση, για τον άνθρωπο.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάσθηκε και μοιράστηκε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει έξι εκλαϊκευμένους οδηγούς πεδίου για την αναγνώριση ανθοφόρων φυτών και επικονιαστών (μέλισσες, σκαθάρια, σφήκες, μύγες, πεταλούδες), καθώς και υλικό απαραίτητο για την επιτόπια καταγραφή και φωτογράφηση των σχέσεων των ανθοφόρων φυτών με τα έντομα επικονιαστές.

Η μαθησιακή διαδικασία περιελάμβανε, εκτός από την αναγνώριση των παρατηρούμενων φυτών και εντόμων, κατάθεση, εκ μέρους των παρατηρητών, φωτογραφικού τεκμηρίου στη σχετική πλατφόρμα του Έργου (https://www.life4pollinators.eu/index.php/en/submission), την οποία παρουσίασε διαδραστικά, μέσω κινητού τηλεφώνου, η γεωπόνος Μαρία Τζαννέτου.

Με την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους της εκδήλωσης, η ομάδα του Πανεπιστημίου (κα. Πετανίδου, με τη βοήθεια των υποψηφίων διδακτόρων Jelle Devalez, εντομολόγου-ταξινόμου, και του Γιώργου Νάκα, βιολόγου), προχώρησε στην πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων σχετικά με την καταγραφή φυτών και επικονιαστών, καθώς και τη φωτογραφική τεκμηρίωση μέσω κατάθεσης φωτογραφιών στην πλατφόρμα του Έργου.

Μικροί και μεγάλοι παρατηρητές, ακολουθώντας τη διαδρομή του μονοπατιού πίσω από το οθωμανικό χαμάμ, αναγνώρισαν και απαθανάτισαν κάποια από τα ανοιξιάτικα φυτά και έντομα. Ήταν η πρώτη προσπάθεια συνεισφοράς της Επιστήμης των Πολιτών στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων για τις σχέσεις φυτών-επικονιαστών στο Κάστρο Μυτιλήνης.

Ο αριθμός των φωτογραφιών από την εκδήλωση που έως τώρα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα ανέρχεται σε 62, σε σύνολο 678 φωτογραφιών που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια αντίστοιχων δράσεων του Έργου σε άλλα μέρη της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More