Ουκρανία ένας χρόνος μετά: Από τη δημοσιογραφία στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Ένα χρόνο μετά τη δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ στην εμπόλεμη Ουκρανία και συναντούμε διαδικτυακά αυτή τη φορά, πρόσωπα του πολέμου που μιλούν για τη ζωή τους στη πρώτη γραμμή της μάχης, για τους γάμους που έχουν πολλαπλασιαστεί από στρατιώτες πριν φύγουν για τον πόλεμο, αλλά και τους εθελοντές, που αψηφώντας τις διακοπές ηλεκτροδότησης και το φόβο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκείνους που έχουν ανάγκη.
Απρίλιος του 2022 και ο Γιούρι, επαγγελματίας δημοσιογράφος περισσότερα από 20 χρόνια στο Κίεβο της Ουκρανίας, επιστρέφει για λίγο στη ραδιοφωνική του εκπομπή. Απρίλιος 2023. Ο Γιούρι από την πρώτη γραμμή του πολέμου και από ένα μέρος που απαγορεύεται να αποκαλύψει, μας μιλάει διαδικτυακά για τους 14 μήνες στο πεδίο μάχης.
«Όλο αυτό το διάστημα υπηρετώ στο στρατό, είμαι εκτός της «ζώνης ασφαλείας» μου, είμαι εκτός του χώρου μου, της οικογένειας μου, δεν έχω δει πραγματικά την κόρη μου, τους γονείς μου γιατί είναι πρόσφυγες και έφυγαν από τη χώρα, αλλά την ίδια ώρα γνωρίζω ότι το μέρος μου είναι εδώ, στον στρατό, ανήκω στον στρατό. Αλλάζω σε καθημερινή βάση τοποθεσίες, είμαι συνέχεια στην κίνηση», όπως λέει.
Τότε μας μιλούσε για την απόφαση του να πολεμήσει που υπερίσχυσε στο προσωπικό του δίλημμα. Σήμερα, στην ερώτηση αν του λείπει η δημοσιογραφία δίνει την απάντηση παραπέμποντας στο προσωπικό του Podcast «πολεμώντας για την Ουκρανία».
«Δεν έχω εγκαταλείψει εντελώς τη δημοσιογραφική δουλειά, είμαι μέσα σε αυτό πολλές φορές, ξέρεις, είναι ο τρόπος μου να έχω μία σύνδεση με την προηγούμενη ζωή μου. Είναι ο τρόπος να παραμείνω κοφτερός, ευφυής, σε επαφή με το κοινό. Κάνω τα Podcast γιατί με βοηθούν οικονομικά και την οικογένειά μου (οικονομικά) γιατί έχω την επιλογή της «πληρωμής» και άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να με βοηθήσουν».
Στα αποκλειστικά πλάνα Ουκρανοί καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα την ακολουθία της Ανάστασης. Ένα χρόνο μετά το ρεπορτάζ μας στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδας που είναι γνωστή και ως Ελληνική ή πράσινη εκκλησία της Οδησσού, συναντάμε και πάλι τον ιερέα του Ναού, αυτή τη φορά διαδικτυακά.
Ο Ιερέας του Ναού Αγίας Τριάδας Οδησσού, Ανδρέας Προνυν αναφέρει: «Ο κόσμος φοβάται να μην γίνει κάτι χειρότερο και σε εμάς, στη νότια Ουκρανία και κάνουν προσευχή, βλέπω πιο πολύς κόσμος εκκλησιάζεται. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, γι’ αυτό τον εσπερινό τον κάνουμε το βράδυ γύρω στις 10 και την ακολουθία της Αναστάσεως την κάναμε πρωί ».
Ο ίδιος, που μιλάει ελληνικά, καθώς έχει σπουδάσει και ζήσει στη χώρα μας, μιλάει και για τους γάμους που έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες από στρατιώτες που για λίγο επέστρεψαν πίσω στις αγαπημένες τους.
«Παρατήρησα ότι υπάρχουν περισσότεροι γάμοι στην εκκλησία από πρόπερσι μάλλον επειδή ο θάνατος είναι τόσο κοντά», όπως λέει.
Την ίδια ώρα, ο Ίγκορ, από το κέντρο της Οδησσού μας δείχνει την ουρά που έχει σχηματιστεί από κόσμο, έξω από την εθελοντική οργάνωση που δίνει φάρμακα στους πολίτες. Τον Απρίλιο του 2022 εξηγούσε στην κάμερα της ΕΡΤ την απόφαση του να μετατρέψει το γραφείο του σε φιλανθρωπικό χώρο και σήμερα, παρά τις δυσκολίες συνεχίζει το έργο του.
« Το έργο μας συνεχίζεται όλο αυτό το διάστημα, οι εθελοντές μας συνέχισαν να χορηγούν φάρμακα παρά τους βομβαρδισμούς και την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Χάρη στους συνεργάτες μας, ανοίξαμε ένα δεύτερο κέντρο ιατρικής βοήθειας, περισσότερα από 20 χιλιάδες άτομα έχουν λάβει βασικά (ζωτικής σημασίας ) φάρμακα εντελώς δωρεάν από εμάς».
Από το κέντρο της Οδησσού μέχρι το Κίεβο και τα χαρακώματα στην πρώτη γραμμή του πολέμου, η ευχή όλων να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More