Μπουρκίνα Φάσο: Πέντε άμαχοι νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές
Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον στρατιωτικού αποσπάσματος στη Μπαρσαλογκό, στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ο στρατός.
«Το πρωί της Κυριακής ξέσπασαν μάχες ανάμεσα σε στοιχεία του στρατιωτικού αποσπάσματος στην Μπαρσαλογκό», σε κεντρικό και βόρειο τομέα, και «ομάδα οπλισμένων τρομοκρατών που επιτέθηκαν» εναντίον της βάσης. «Ταυτόχρονα, άλλη ομάδα τρομοκρατών έβαλε στο στόχαστρο άμαχους», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε ανακοίνωσή του.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για «πέντε άμαχους, ανάμεσά τους ένα παιδί» που σκοτώθηκαν, καθώς και «οκτώ στρατιωτικούς τραυματίες», που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τον στρατό.
Ακολούθησαν αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις για να εντοπιστούν οι δράστες της επίθεσης και «έγιναν αρκετά αεροπορικά πλήγματα εναντίον ομάδων που προσπαθούσαν να υποχωρήσουν σε βάση τρομοκρατών στην Μπανγκμιουγκού, κοντά στη Μπαρσαλογκό». Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, «αρκετοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και βάση εφοδιασμού του καταστράφηκε». Η γαλλική δύναμη Μπαρχάν παρέχει συχνά αεροπορική υποστήριξη στις επιχειρήσεις του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο.
Όπως και γειτονικές της χώρες (Νίγηρας, Μαλί), η Μπουρκίνα Φάσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη από το 2015 με κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων, που αποδίδονται σε τζιχαντιστικά ένοπλα κινήματα που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο κράτος 21 εκατομμυρίων κατοίκων, από τα φτωχότερα στον κόσμο παρά τα μεγάλα κοιτάσματα χρυσού που διαθέτει.
Πάνω από το 40% της επικράτειας είναι εκτός του ελέγχου του κράτους, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της κρίσης ασφαλείας στο Σαχέλ, με περισσότερες φονικές επιθέσεις από το Μαλί και τον Νίγηρα το 2021, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αντισυνταγματάρχης Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά ανέτρεπε τον εκλεγμένο πρόεδρο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, που επικρινόταν για ανικανότητα στην αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών, υποσχόμενος ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας θα αποτελούσε κορυφαία «προτεραιότητά του». Όμως η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στη Μπουρκίνα Φάσο κάθε άλλο παρά βελτιώθηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More