Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Live η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

Ξεκίνησεστην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και στοναπόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, η συζήτηση της συμπληρωματικής τροπολογίας- μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη με ορίζοντα την ψήφισή του τη Μεγάλη Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις εργασίες στη Βουλή

Παρότι τα κόμματα ξεκινούν από την «κοινή αφετηρία» να μείνει εκτός Βουλής το ναζιστικό κόμμα και κάθε φασιστικό μόρφωμα, με βάση τα μέχρις ώρας δεδομένα, τη ρύθμιση στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι παρών και να τοποθετηθεί ωστόσο θα απέχει, ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 θα καταψηφίσουν.

Έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν αύριο στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση για να μπει ανάχωμα στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου.Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι στη «Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε.

Στον απόηχο της παραίτησης Τζανερίκου κινείται η πολιτική επικαιρότητα

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτησή του για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλε επικαλούμενος λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας και επαγγελματικής συνείδησης.

«Δεν έχω κανένα σχόλιο. Έληγε η θητεία του σε 2 μήνες, δεν υπάρχει παρέμβαση κυβέρνησης στο έργο Δικαιοσύνης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για “το κόμμα Κασιδιάρη” ο κ. Οικονόμου τη χαρακτήρισε επαρκή και τόνισε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο των συνταγματικών της υποχρεώσεων. Αναφέρθηκε στις δύο αλλαγές που προβλέπονται και εξήγησε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης. Χαρακτήρισε δε τη θέση της κυβέρνησης ξεκάθαρη, ενώ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ακατανόητη και επικίνδυνη.

«Για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή τροπολογία που περιέχει δύο αλλαγές σε σχέση με την αρχική ρύθμιση. Η πρώτη είναι ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν.

Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον ‘Αρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα με αυτήν την πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζει οτιδήποτε σε σχέση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται και που προβλέπονται από τη ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί και επίσης δεν επηρεάζεται σε τίποτα η σύνθεση του Α1 Τμήματος, η οποία είναι έτσι και αλλιώς δεδομένη.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη» είπε.

«Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο ΣΚΑΪ τονίζοντας πως για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε την σχετική τροπολογία.

Σχολιάζοντας την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως θα ήθελε να υπάρχει «συλλογική απάντηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην απειλή». «Καταλαβαίνω ότι παραμονές εκλογών οτιδήποτε μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης», σημείωσε και κατέληξε: «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό ιδεολόγημα με κοινά μέσα».

Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για ‘’παρωδία’’ και κάλεσε τον Κυριακο Μητσοτάκη ‘’να αναλάβει μόνος του την ευθύνη’’. Τόνισε δε ότι ο κ. Μητσοτάκης “με τους τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς του μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς”.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Τρύφων Αλεξιάδης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός χαρακτήρισε λανθασμένη την τροπολογία . «Αυτό που ψήφισε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε ότι ήταν φιάσκο και έρχεται να διορθώσει εκείνο το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες σε αυτά που έκαναν, διότι εμείς τους προειδοποιούσαμε ότι δεν έλυνε νομοθετικά το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έπρεπε να κάνει πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το περιεχόμενο αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, να ακούσει συνταγματολόγους και άλλους για το τι έλεγαν. Τώρα δημιούργησαν προβλήματα, ας αναλάβουν την ευθύνη» είπε.

«Η κυβέρνηση έχει επιδείξει τεράστια ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό απέναντι σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα», είπε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου στο Open, και επισημαίνοντας ότι «είμαστε 40 μέρες πριν τις εκλογές και το συζητάμε ακόμα». «Σε αυτόν τον ερασιτεχνισμό εμείς δεν συμμετέχουμε» είπε και υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εντοπίσει εξαρχής ότι η ρύθμιση της ΝΔ είναι προβληματική. «Κατεβάσαμε δύο σχετικές τροπολογίες, μία που είχε πιο συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και μία με αμιγώς τυπικό κριτήριο, που προέβλεπε ως μόνο λόγο αποκλεισμού συνδυασμού την ποινική καταδίκη υποψηφίου του για συγκεκριμένα εγκλήματα, ενσωματώσαμε την πρόταση του κ. Αλιβιζάτου και επιμείναμε στη Βουλή. Η ΝΔ αρνήθηκε κάθε διάλογο για να είναι η ρύθμιση αποτελεσματική, σε σημείο που αναρωτιόμαστε αν είναι ανίκανη, αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει».

Ο Εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος μιλώντας σήμερα στον Σκάι τόνισε πως για το κίνημα είναι σαφές «πως πρέπει να υπάρξει κάθε θεσμικό μέσο ώστε το ψευδο-κομματικό κέλυφος που καλύπτει αυτήν τη στιγμή μία καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση να μη βρει το δρόμο προς τη Βουλή» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τόσο η πρώτη, όσο και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, έρχονται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή», προσθέτοντας ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «είναι και πρόχειρη και μονομερής. Αυτήν τη φορά δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης διαβούλευση» είπε υπενθυμίζοντας ότι είχε προταθεί από το ΠΑΣΟΚ η αρμοδιότητα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δεν έγινε δεκτή. «Αν είχε γίνει δεκτή, τώρα δεν θα είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Και δεν θα είχαμε αυτήν τη στιγμή έναν αντιθεσμικό διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και ενός Ανώτατου Δικαστή. Η Δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο νομοθετικό έργο. Και η Κυβέρνηση, από την πλευρά της, δεν πρέπει να εκφράζει ή να επιτρέπει να εκφράζεται δυσπιστία για τη Δικαιοσύνη. Οι εξουσίες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη με τρόπο θεσμικό», είπε.

Έντονη είναι και η κριτική του ΚΚΕ τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο σε σχέση με την ακροδεξιά.

Ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ότι «αν είχε ολοκληρωθεί και τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τώρα δεν θα υπήρχε τέτοιο ζήτημα. Αυτό, όμως, δεν έγινε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ». Σημείωσε ότι «τέτοιες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις σαν αυτή που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε σαν αυτή που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κινούταν στην ίδια λογική. Κι αυτό γιατί συνδέονται με χίλια νήματα με το σύστημα και τους μηχανισμούς του, όπως είναι η δικαστική εξουσία, αλλά και με αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, το μεγάλο κεφάλαιο, τους καπιταλιστές» και ότι «αποδεικνύεται πόσο αφελές είναι το να χαρακτηρίζονται τέτοιες δυνάμεις ως “αντισυστημικές”. Οι εργαζόμενοι θα τους δώσουν την πρέπουσα απάντηση, θα τους “τσακίσουν” ξανά, και στις κάλπες και παντού» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τα κόμματα καλούνται μέχρι τις 2 Μαΐου να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου και μέχρι τις 5 Μαΐου θα κριθεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More