Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντ. Μανιτάκης στο Πρώτο: Δεν είναι αντισυνταγματική η 2η τροπολογία- Υπάρχουν ακροδεξιά “σταγονίδια” και στη Δικαιοσύνη (audio)

Υπάρχουν αυτά τα «σταγονίδια» αλλά αποφασίζουν με έναν τρόπο συλλογικό, διαφανή και κυρίως πρέπει να αιτιολογούν την απόφασή τους, «εάν λοιπόν κάποιος που έχει αυτές τις ιδεολογίες φτάνει στο σημείο, παρόλα αυτά, να μπορεί να βγάλει απόφαση που θα είναι τεκμηριωμένη λογικά και νομικά και νομοθετικά και συνταγματικά, τότε εντάξει», δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός, απαντώντας στον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εάν υπάρχουν ακροδεξιοί θύλακες στην Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» επισήμανε ότι το θέμα είναι αν κανείς «χρησιμοποιώντας ή επηρεαζόμενος από την προσωπική του ιδεολογία, τη φασιστική, την αντιδημοκρατική, ενεργεί με έναν τρόπο ανάλογο με αυτήν ή προς το συμφέρον αυτής ή σύμφωνα με αυτήν, στις δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει». Αυτός ο κίνδυνος ωστόσο, σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μειώνεται από το γεγονός, ότι «πράγματι όλες οι διαδικασίες στα δικαστήρια, στη Δικαιοσύνη, η ανταλλαγή απόψεων, η διαφάνεια, η δημοσιότητα, όλα αυτά αποτελούν ανασχετικό παράγοντα στο να αποφασίζει κανείς σύμφωνα με τις πολιτικές του ιδεολογίες».

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι και οι δικαστές δεν έχουν πολιτικές ιδεολογίες και άρα είναι λογικό, εσωτερικά, να επηρεάζονται από αυτές. Μην εκπλησσόμαστε» προσέθεσε ο κ. Μανιτάκης.

«Ο καθένας έχει τις αντιλήψεις του. Δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε αν διαπιστώνουμε ότι ακόμα και στον Άρειο Πάγο υπάρχουν φορείς αυτής της ιδεολογίας» τόνισε ο κ. Μανιτάκης.

Σχετικά με την δεύτερη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκης, είναι χρήσιμη, διότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες να κατηγορηθεί ο Άρειος Πάγος ότι πήρε μια απόφαση που δεν είχε τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας, του απροσωπόληπτου και της δίκαιης κρίσης.

«Όχι ότι με την προηγούμενη μορφή δεν λαμβάνονταν τα εχέγγυα, δεν θέλω να πω αυτό. Θέλω να πω ότι άλλο είναι, να λαμβάνεται η απόφαση από πέντε δικαστές και άλλο από δέκα. Το ολιγομελές τμήμα του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου παρέχει λιγότερα εχέγγυα από ό, τι παρέχει ένα πολυμελές και άρα δύσκολα είναι να κατηγορηθεί ότι η απόφαση που πήρε δεν είναι προϊόν μιας συγκεκριμένης και ενδελεχούς σκέψης» εξήγησε ο κ. Μανιτάκης.

Σχετικά με το μέρος της δήλωσης του, κ. Τζανερίκου, στο οποίο διερωτάται, αν οι προηγούμενες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ή αυτές που θα εκδοθούν, με τις πενταμελείς συνθέσεις, δεν είναι θωρακισμένες και μπορεί να αμφισβητούνται, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι εδώ  πρόκειται για μια ξεχωριστή υπόθεση και ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

«Και ας μην ξεχνάμε ότι καταλαβαίνουμε όλοι ότι καλείται ο Άρειος Πάγος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, για ένα θέμα πάρα πολύ κρίσιμο και για τη δημοκρατία μας και για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Ότι φυσικά δεν το έκρυψε κανείς ούτε η κυβέρνηση ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία, ότι υστερόβουλη σκέψη ήταν πράγματι να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή. Από αυτή την άποψη, εγώ θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και σκόπιμη, διότι σκεφτείτε τις συνέπειες. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι το αρμόδιο τμήμα δεν προσέφερε εχέγγυα αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Απλούστατα τώρα αυτό παρέχει περισσότερα. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι αλλαγή σύνθεσης του δικαστηρίου, όπως λανθασμένα λέγεται, πρόκειται για μια μετάθεση λήψης απόφασης από ένα ολιγομελές τμήμα στην ολομέλεια του τμήματος αυτού, κάτι που γίνεται. Και ήθελα να πω με αυτό ότι ο Αντιπρόεδρος είχε τη δυνατότητα κάθε φορά να αλλάζει τη σύνθεση αυτός. Τώρα δεν άλλαξε η σύνθεση του δικαστηρίου. Διευρύνεται» ανέφερε ακόμα ο κ. Μανιτάκης.

Επιπλέον ο καθηγητής υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία, “δεν παρεμβαίνει στην απόδοση δικαιοσύνης με την έννοια ότι αλλάζει τη σύνθεση, επεμβαίνει στο οργανωτικό σχήμα του Αρείου Πάγου, που έχει δικαίωμα να το κάνει”.

«Δεν είναι μια παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση έστω και αν το κίνητρό της είναι αυτό, γιατί η απόφαση αυτή αφορά την οργάνωση γενικά του δικαστηρίου και για το μέλλον και για τώρα, για όλες τις υποθέσεις του τμήματος που καλούνται να κρίνουν ποιοι εκλογικοί σχηματισμοί είναι νόμιμοι και μπορεί να κατέβουν στις εκλογές» διευκρίνισε ο καθηγητής.

«Αντικειμενικά κρίνοντας τα πράγματα και από τη συνταγματική σκοπιά δεν βλέπω να υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» επισήμανε ο κ. Μανιτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Άρειος Πάγος, ιδίως υπό τη διευρυμένη του σύνθεση, της Ολομέλειας του συγκεκριμένου τμήματος, «θα λειτουργήσει όπως συνήθως λειτουργεί, όπως πρέπει να λειτουργεί κατά κανόνα, δηλαδή με συναίσθηση της ευθύνης και της σημασίας της αποφάσεως που παίρνει και φυσικά με βάση τα νέα δεδομένα». Η δική του εκτίμηση πάντως, είναι ότι ο Άρειος Πάγος θα αποκλείσει την κάθοδο του κόμματος.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του Κασιδιάρη και σκοπός του είναι να κατέβει ή όχι και να γίνει βουλευτής. Δεν είναι το πρόβλημά του αυτό, ξέρει ότι δεν θα γίνει, για τους λόγους που ξέρουμε όλοι μας και συμφωνεί η τεράστια πλειοψηφία. Επιδιώκει τον ντόρο. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για αυτόν το να είναι στο επίκεντρο αυτές τις ημέρες της δημοσιότητας. Αυτό ήθελε να κάνει, να φανατίσει τους οπαδούς του, να συσπειρώσει τους οπαδούς του, να τους δώσει ένα πρόσχημα να φανατίζονται και να στραφούν εναντίον του πολιτεύματος» είπε καταλήγοντας ο κ. Μανιτάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More