Φοροτεχνικός για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ένταξη στις 36, τις 72 και τις 120 δόσεις
Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν είναι για όλους. Είναι για αυτούς που είχαν κάνει τη ρύθμιση στο παρελθόν και την περίοδο της πανδημίας έχασαν κάποιες δόσεις. Όσοι είχαν υπαχθεί σε αυτή την ρύθμιση μπορούν να κάνουν νέα ρύθμιση και όσες δόσεις δεν είχαν πληρωθεί θα πάνε στο τέλος της ρύθμισης.
Προϋπόθεση είναι να γίνει νέα αίτηση και μέχρι τις 31/7/23 να πληρωθούν δύο δόσεις, είπε στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής.
Η ρύθμιση των 36 και των 72 δόσεων, που ενεργοποιείται από σήμερα, αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, από 1/11/2021 έως και 1/2/2023, είτε είναι ρυθμισμένα, είτε αρρύθμιστα.
Επιβαρύνονται με επιτόκιο που φτάνει μέχρι και το 5,87%
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ.
Εμείς, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχαμε προτείνει να υπάρχει μια ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων για όλους, αλλά δεν εισακουστήκαμε από το υπουργείο Οικονομικών, είπε.
Αυτή την στιγμή τα ΑΦΜ, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων, που έχουν χρέη στην εφορία, ξεπερνούν τα 4 εκατ., σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είπε.
Η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει έως 10.000 ευρώ.
Από αυτούς, δύο εκατ. φορολογούμενοι χρωστάνε λιγότερο από 500 ευρώ, που και αυτά αδυνατούν να τα πληρώσουν, είπε.
Η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων πραγματοποιείται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, μέσω του συνδέσμου https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao
Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης:
Επιλέγει «ρύθμιση οφειλών» από το μενού των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΚΕΑΟ.
Εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ.
Επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)».
Επιλέγει τον τρόπο εξόφλησης και τον επιθυμητό αριθμό δόσεων και καταχωρεί το επιλεγμένο σχήμα ρύθμισης.
Υποβάλλει το αίτημα ρύθμισης οφειλών.
Η ενεργοποίηση της ρύθμισης διενεργείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, με χρήση της ταυτότητας οφειλέτη.
Στην περίπτωση που υπάρχουν επιπλέον οφειλές εκτός ρύθμισης, αυτές θα πρέπει να υπαχθούν σε πάγια ρύθμιση. Για τον λόγο αυτό, ο οφειλέτης επιλέγει πρώτα τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 (72 δόσεις)» και, αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη ρύθμιση αυτή, στη συνέχεια, επιλέγει τον τύπο ρύθμισης «ρύθμιση, βάσει Ν. 5036/2023 αρθ. 82 παράλληλη πάγια 4152/13».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More