Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Χρυσόγονος για κόμμα Κασιδιάρη: Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Ασφάλεια, ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να υπάρξει

Tη νέα νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί να βάλει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου σχολίασε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, στην εκπομπή «Newsroom» λέγοντας ότι «το Σύνταγμά δεν προβλέπει ρητά τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος» γι’ αυτό και «δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας τη νέα τροπολογία – μπλόκο τόνισε ότι πρόκειται περί ρυθμίσεως η οποία θα προβλέπει να εισαχθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι στην εκλογική σύνθεση, δηλαδή να είναι μια σχετικώς διευρυμένη σύνθεση του Τμήματος.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην ελληνική συνταγματική ιστορία η νομοθετική απαγόρευση στην ουσία πολιτικού κόμματος από τη μεταπολίτευση τουλάχιστον και μετά. Κανείς δεν έχει το Know How (τεχνογνωσία) ώστε να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι θα έχουμε το ένα και το άλλο αποτέλεσμα», είπε.

Αναλύοντας την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά κατάσταση ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «το Σύνταγμα δεν προβλέπει ρητά τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος. Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2021 και ήδη συμπληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2023 με τη ρύθμιση για την φαινόμενη ηγεσία και την υποκρυπτόμενη πραγματική ηγεσία, από πρόσωπα καταδικασμένα για τα αδικήματα για τα οποία απαγορεύεται η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές. Το τοπίο έτσι κι αλλιώς είναι θολό. Πλήρης ασφάλεια, δηλαδή, ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει», ανέφερε ο κ. Χρυσόγονος.

Χάθηκε η ευκαιρία στη συνταγματική αναθεώρηση του 2019

Κατά την εκτίμησή του «χάθηκε και μια ευκαιρία στη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, όπου θα μπορούσε να είχε τροποποιηθεί το Σύνταγμα» προσθέτοντας ότι αυτή θα ήταν η απλή και καθαρή λύση.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Βούλα Μαλλά ο κ. Χρυσόγονος δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την στάση του Αναστάσιου Κανελλόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι τουλάχιστον απροσδόκητο το γεγονός ότι ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει την προεδρία ενός κόμματος στους συνδυασμούς στο οποίο θα περιλαμβάνονται πρόσωπα καταδικασμένα για σειρά σε βαθμό κακουργήματος, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλοι ομοϊδεάτες τους. Και αυτό, δυστυχώς, αναβιώνει τις μνήμες από την εποχή της 21ης Απριλίου του 1967, όταν πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της Χούντας έγινε, δυστυχώς, ο εισαγγελέας τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Κόλλιας ή από το 1973, όταν ο εισαγγελέας τότε του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Θεράπος ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη και έφερε την πολιτική ευθύνη για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973».

Πηγή: Newsroom | EΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More