Στ. Κυμπουρόπουλος στο στούντιο του Πρώτου: Η 21η Μαΐου θα αναδείξει αν οι πολίτες θέλουν να συνεχίσει η πορεία της ανάπτυξης (audio)
Όταν λαμβάνονταν οι αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστεί η Ε.Ε. το θέμα του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακουγόταν ότι πάμε προς μια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίσει από κοινού, ανέφερε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής, Ψυχίατρος, καλεσμένος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Η Ευρώπη είναι εδώ και τώρα είμαστε στην διαδικασία κοινής προμήθειας οπλικής συμβολής προς την Ουκρανία γιατί είναι ένα θέμα το οποίο είναι και ηθικό, καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αρωγός και στην επόμενη διάσκεψη των πρωθυπουργών θα ληφθεί η 11η δέσμη μέτρων απέναντι στη Ρωσία» συνέχισε ο κ. Κυμπουρόπουλος.
Είναι πραγματικότητα, προσέθεσε, ότι υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες “κλείνουν το μάτι” στον Πούτιν. Πρέπει όμως, τόνισε, να αντιλαμβάνεται κανείς την Ε.Ε. σαν μια οικογένεια, που «το ένα μέλος δεν συμφωνεί 100% με άλλο μέλος, ούτε με τον μπαμπά ούτε με τη μαμά, αλλά παραμένουν οικογένεια, υπάρχουν πάντα διαφορετικές γνώμες και αυτό είναι καλό γιατί υπάρχει εξέλιξη».
Το θέμα Καϊλή, «δεν είναι θέμα Καϊλή είναι θέμα Qatargate» υπογράμμισε ο κ. Κυμπουρόπουλος, σημειώνοντας ότι ναι μεν ξεκίνησε με τη σύλληψη της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα το οποίο απασχόλησε και άλλους ευρωβουλευτές, ενώ προσέθεσε ότι εμπλέκονται πάρα πολλοί Ιταλοί και γίνονται έρευνες για το αν υπάρχουν και προς τα πού άλλα πλοκάμια.
«Μας νοιάζει το κομμάτι και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, το πώς οργανώσεις και χώρες προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ασκήσουν επιρροή. Και πρέπει να δούμε βέβαια και έχει γίνει και από μεριάς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πώς θα γίνουν πιο ισχυρές οι αντιστάσεις μας, τα “αντιικά” μας συστήματα έτσι ώστε, αν κάποιος επιθυμεί να πατήσει τον όρκο του να πιάνεται εύκολα προτού κάνει κάποια διαδικασία ενάντια στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο ευρωβουλευτής.
Σχετικά με τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Κυμπουρόπουλος, δήλωσε πως θα πρέπει να αναδείξουν «αν ο κόσμος θέλει να συνεχίσουμε αυτή την πορεία της ανάπτυξης». «Και πρέπει να το επιλέξει, πρέπει να αποφασίσει ότι μέσα σε τόσες δυσκολίες, μέσα στην υγειονομική κρίση, την ειρηνευτική διαταραχή μέσω του πολέμου μέσα στην ενεργειακή κρίση, παγκόσμια φαινόμενα τα οποίο έχουν διαλύσει οικονομίες, το πόσο έχουμε σταθεί όρθιοι, έχουμε πάει μπροστά, έχουμε τρέξει, έχουμε ξεφύγει από την βαριά κληρονομιά που των μνημονίων και πάμε προς μία καλύτερη ημέρα» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη και της τοποθέτησης του πρώην αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου επικεφαλής, σχολίασε πως είναι «τραγικό». «Δεν μπορεί κανένα σύστημα δυστυχώς, πουθενά, αν δεν έχει ξεκινήσει από τα παιδικά χρόνια, την καλλιέργεια, να πιάσει αυτή τη μονάδα. Άρα λοιπόν, καλά πάμε προς τον αποκλεισμό ενός τέτοιου μορφώματος, δεν ξέρω αν κανείς θα έπιανε ούτε τα προηγούμενα χρόνια ούτε αυτά τα χρόνια ότι υπάρχει ένας τέτοιος αντεισαγγελέας» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς από πού πηγάζει ο λαϊκισμός συνήθως, σύμφωνα με τον κ. Κυμπουρόπουλο, έχει να κάνει με την έλλειψη ενημέρωσης. «Γι’ αυτό θεωρώ ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε, να πληροφορούμαστε, να βρίσκουμε τις πηγές που εμπιστευόμαστε αλλά και να είμαστε και πλουραλιστές, να κοιτάμε όλη την εικόνα και να προσπαθήσουμε να κρίνουμε και να αξιολογούμε. Από εκεί και πέρα ένα σύγχρονο σχολείο, μια σύγχρονη εκπαίδευση, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της, να αυξήσει και να βελτιώσει την κριτική σκέψη των μελλοντικών ενήλικων ανθρώπων» τόνισε.
Αν μπορούσε να ζητήσει από κάποιον πολιτικό ένα μόνο πράγμα, ο κ. Κυμπουρόπουλος, θα ζητούσε «να ήταν τα σχολεία πιο ανοιχτά στο τι σημαίνει άνθρωπος, τι σημαίνει δυνατότητα του ανθρώπου και πού μπορεί να φτάσει και πόσο πρέπει αυτό να το υποστηρίξουμε με τη νοοτροπία μας, με την αλλαγή της σκέψης μας, με τη δυνατότητα της ελευθερίας, του σεβασμού, το “όπως σέβομαι και εκτιμώ εμένα πρέπει να σέβομαι και να εκτιμώ εσένα και να σε στηρίζω”».
«Ό,τι πολιτικές και αν κάνουμε, αν δεν σεβόμαστε και δεν υποστηρίζουμε τον άνθρωπο ατομικά, αυτός θα γίνεται αντισυστημικός» είπε καταλήγοντας ο κ. Κυμπουρόπουλος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More