Εκατό χρόνια για το εμβληματικό Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας
Η επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση του εμβληματικού για την ιστορία της χώρας Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών της Λάρισας, τιμήθηκε σήμερα σε επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών έχει μακροχρόνια παράδοση και συνεισφορά στο γίγνεσθαι του πρωτογενή τομέα της χώρας. Από την ίδρυσή του, το 1923, αρχικά ως «Σταθμός Καλυτερεύσεως Φυτών» και στη συνέχεια ως Ινστιτούτο, προσφέρει σημαντικότατο έργο στον τομέα της διατήρησης και αξιοποίησης της αγροτικής βιοποικιλότητας.
Μετατρέποντας την καινοτομία σε πράξη, έχει επιτύχει τη βελτίωση πολλών γηγενών ποικιλιών με αποτέλεσμα την εγγραφή στον «Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών» πενήντα πέντε (55) ποικιλιών. Από αυτές, οι δεκαοκτώ αφορούν όσπρια (φακή, ρεβίθι, φασόλι, φάβα/λαθούρι) και οι τριάντα επτά κτηνοτροφικά φυτά (βίκος, μηδική, τριφύλλι, φακελωτή, σούλα, πιμπρινέλλα, τριγωνέλλα, κουκί, μπιζέλι, τεύτλο, λαθούρι).
Τα περισσότερα φυτά, δυστυχώς σε μεγάλη ποσότητα, εισάγονται που σημαίνει κόστος και αλλοίωση του χαρακτήρα τους, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν. «Το δικό μας πολλαπλασιαστικό υλικό είναι καλύτερο γιατί είναι προσαρμοσμένο στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, στην έλλειψη νερού που θα έχουμε, στις ασθένειες ενώ δείχνει καλύτερη συμπεριφορά ως προς την κλιματική κρίση». Στόχος του Ινστιτούτου είναι τα πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα να γίνουν περισσότερα» κατέληξε ο κ. Χαρουτουνιάν.
Ο κ. Δ. Βλαχοστέργιος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών μίλησε για τα 100 χρόνια προσφοράς στην Αγροτική έρευνα. Όπως σημείωσε «Το Ινστιτούτο μπορεί να προσφέρει ενημέρωση για τη Νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, για την οποία δεν υπάρχει γνώση . Ήδη έχει ερευνήσει μεγάλο μέρος των νέων καταστάσεων και έχει απαντήσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει η πολιτεία. Όπως για τις προσαρμοσμένες ποικιλίες, πρόσθεσε ο κ. Βλαχοστέργιος, για τις οποίες υπάρχει ήδη λίστα τους που μπορεί να δοθεί στο Υπουργείο και να προταθούν στους αγρότες».
Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρης και ο καθηγητής Κ. Καραντινινής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών.
Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν ζωντανά ένα μουσικό ταξίδι στο χθες, το σήμερα και το αύριο του Ινστιτούτου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το ιστορικό αρχείο του Ινστιτούτου και στην υπαίθρια έκθεση «Δ. Πάνου» με ιστορικά καινοτόμα (για την εποχή τους) αγροτικά μηχανήματα, ενώ ακολούθησε γευσιγνωσία εδεσμάτων με ποικιλίες οσπρίων, δημιουργίας του Ινστιτούτου με την επιμέλεια της ομάδας Μαγειρικής του ΙΕΚ Όμηρος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More