Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουγγαρία: ‘Όχι” στην σύλληψη του Β. Πούτιν στο έδαφος της – Το ένταλμα “στερείται νομικής βάσης” υποστηρίζει επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου

Η Ουγγαρία δεν θα συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εάν εισέλθει στο ουγγρικό έδαφος, καθώς δεν θα υπάρχει νομική βάση“, δήλωσε την Πέμπτη ο Gergely Gulyas, επικεφαλής του προσωπικού του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρει το Reuters.

Ερωτηθείς εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συλληφθεί εάν έμπαινε στην Ουγγαρία, ο Gergely Gulyas είπε ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν είχε εκδοθεί στην Ουγγαρία.

«Μπορούμε να αναφερθούμε στην ουγγρική νομοθεσία και βάσει αυτής δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Ρώσο πρόεδρο… επειδή το καταστατικό του ΔΠΔ δεν εκδόθηκε στην Ουγγαρία», εξήγησε ο Gulyas.

Δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση «δεν έχει οριστικοποιήσει τη θέση της» σχετικά με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στο όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι οι πιο ευχάριστες γιατί οδηγούν τα πράγματα σε κλιμάκωση και όχι σε ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου, υποκειμενική γνώμη», πρόσθεσε ο Ούγγρος αξιωματούχος.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε την Παρασκευή εντάλματα σύλληψης για λογαριασμό του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ρωσικής Προεδρικής Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για την απέλαση χιλιάδων ανηλίκων Ουκρανών στη Ρωσία.

Η Ουγγαρία σημειώνεται πως έχει υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, το έγγραφο βάσει του οποίου ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το δικαστήριο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης την Παρασκευή για τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που κατηγορείται για την παράνομη απέλαση χιλιάδων ουκρανών παιδιών.

Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, πράγμα που σημαίνει ότι τα εντάλματα σύλληψης που εκδίδονται από το ΔΠΔ δεν έχουν νομική ισχύ στο έδαφός της. Ωστόσο, η απόφαση του ΔΠΔ θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ρώσο πρόεδρο να ταξιδέψει σε οποιοδήποτε από τα 123 κράτη που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η Ρωσία δεν έχει αρνηθεί ότι έχει πάρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία από την έναρξη αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά λέει ότι στόχος ήταν να τα προστατεύσει.

 Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More