Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ποιος θα αγοράσει τελικά την αγγλική ομάδα;
Οι ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι κάτι περισσότερο από απλοί ιδιοκτήτες μιας ομάδας ποδοσφαίρου.
Διότι πρόκειται για μια ιστορική ομάδα, η οποία έχει στην κατοχή της πολλά τρόπαια. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία έχει «επιζήσει» την αεροπορική καταστροφή στο Μόναχο το 1958, η οποία είχε αφαιρέσει τις ζωές πολλών ανερχόμενων αστέρων της ομάδας εκείνης της εποχής. Σύμφωνα με την ομάδα, υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο οπαδοί της σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που την κάνει το πιο πολύτιμο αθλητικό στοιχείο σε ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία.
Έτσι, όταν οι τωρινοί ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα αδέρφια Γκλέιζερ, ανακοίνωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο της πώλησης του συλλόγου, ξεκίνησε ένας «πόλεμος» προσφορών με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που επεκτείνεται, πέρα από το ποδόσφαιρο, στην γεωπολιτική και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επίσης, «φούσκωσε» και η τιμή της μετοχής της ομάδας από τα 13,03 δολάρια στις 21 Νοεμβρίου στα 27,34 στις 16 Φεβρουαρίου, ωστόσο η τιμή άρχισε να πέφτει καθώς εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την πραγματική αξία του συλλόγου.
Τι θα συμβεί λοιπόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στις επόμενες βδομάδες; Θα υπάρξει νέος ιδιοκτήτης ή τα αδέρφια Γκλέιζερ θα παραμείνουν στην θέση τους;
Οι υποψήφιοι
Δύο είναι μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι υποψήφιoι για την αγορά του συλλόγου. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και ο Καταριανός σεΐχης Jassim Bin Hamad Al Thani.
Οι δύο αυτοί έχουν επιβεβαιώσει δημόσια την πρόθεσή τους να εξαγοράσουν την ομάδα, λόγω της προθεσμίας που είχε θέσει η τράπεζα που χειρίζεται την πώληση, η Raine Group.
Επίσης, το ενδιαφέρον τους για την αγγλική ομάδα έχουν εκφράσει και Σαουδάραβες επενδυτές, οι οποίοι έχουν μπει στην «κούρσα» για την εξαγορά του συλλόγου, μαζί με τις αμερικάνικες εταιρίες Elliot Investment Management και Ares Management Corp.
Οι ίδιοι οι Γκλέιζερς, οι οποίοι είναι βαθιά αντιπαθείς στους οπαδούς των «Κόκκινων Διαβόλων» από τότε που βρίσκονται στο «τιμόνι» της ομάδας λόγω του καθαρού χρέους 626 εκατομμυρίων δολαρίων που άφησαν με την εξαγορά της ομάδας σε αυτή, παραμένουν στον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι οπαδοί δείχνουν την δυσαρέσκεια τους προς τα αδέρφια Γκλέιζερ, διοργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας στο «Ολντ Τράφορντ» και «σηκώνοντας» πανό σε αγώνες της ομάδας το οποίο λέει «Αγαπάμε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μισούμε τους Γκλέιζερ».
Ο Καταριανός σεΐχης
Ο Καταριανός σεΐχης Jassim Bin Hamad Al Thani, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Qatar Islamic Bank, υπέβαλε την επίσημη προσφορά του για την ολοκληρωτική εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 17 Φεβρουαρίου, επιδιώκοντας, όπως αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του, να επαναφέρει τον σύλλογο στην παλιά του δόξα.
Ο Jassim είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, του σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani και είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την μέρα που γεννήθηκε. Η προσφορά του θα κάνει τον σύλλογο και πάλι ιδιωτικό και θα εξαλείψει όλα τα χρέη του και θα εξαγοράσει όχι μόνο τα αδέρφια Γκλέιζερ αλλά και όλους όσους έχουν μετοχές στην ομάδα.
Γιατί ο Jassim Bin Hamad Al Thani θα ήταν αμφιλεγόμενος
Αρκετοί είναι οι φίλαθλοι της ομάδας που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την προσφορά του Jassim, όπως και έχει κάνει και η οργάνωση FairSquare, η οποία «παλεύει» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ως μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ο Jassim ελέγχεται συνεχώς για τους δεσμούς του με την κυβέρνηση της χώρας από τότε που ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Αυτοί οι δεσμοί του Jassim Bin Hamad Al Thani με το κράτος του Κατάρ μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στην προσπάθεια του να αγοράσει την ομάδα, λόγω του κακόφημου ιστορικού της κυβέρνησης της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τους κανονισμούς “Fair Play” της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, του διοικητικού οργάνου του αθλήματος στην Ευρώπη.
Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των διοργανώσεων της UEFA, συμπεριλαμβανομένου και του UEFA Champions League, οι κανόνες της UEFA ορίζουν πως κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο ή την επιρροή σε περισσότερες από μία ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.
Η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία αγωνίζεται τακτικά στο UEFA Champions League μαζί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανήκει στην Qatar Sports Investment, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας.
Η εξαγορά της ομάδας αν γίνει θα χρηματοδοτηθεί από ένα δικό του ίδρυμα, ενός οργανισμού ο οποίος δεν έχει κανένα ψηφιακό αποτύπωμα. Η τράπεζα του, Qatar Islamic Bank, είναι διαφορετικός οργανισμός από την Qatar Sports Investment, ωστόσο υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο αυτών οργανισμών.
Από τον Μάρτιο του 2022 όμως, η Qatar Holding LLC, η οποία ανήκει στην Qatar Investment Authority, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας του Jassim καθώς κατέχει το 16,7% της τράπεζας, ενώ ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Qatar Investment Authority.
Το ιστορικό του Κατάρ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα απέναντι στους μετανάστες εργάτες και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επικρίθηκε έπειτα από την ανάθεση του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2022 στην χώρα και όλα αυτά που έγιναν στην προετοιμασία για την διοργάνωση.
Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες στο Κατάρ και τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως και 7 χρόνια. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τα υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά την διάρκεια της κράτησής τους.
Οι Rainbow Devils, η οποία είναι η επίσημη ΛΟΑΤΚΙ+ λέσχη υποστηρικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει εκφράσει βαθιά ανησυχία για την προσφορά αυτή και δήλωσε πως πιστεύει ότι αυτός που θα εξαγοράσει τελικά την ομάδα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο να είναι ένα άθλημα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδών, παικτών και προσωπικού.
Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος από το Μάντσεστερ
Γεννημένος κοντά στο Μάντσεστερ και δηλωμένος οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για τον σύλλογο, τον προηγούμενο Αύγουστο.
Επιβεβαίωσε πως ο ίδιος μαζί με την εταιρία του είχαν υποβάλει προσφορά για την πλειοψηφία της ιδιοκτησίας στις 18 Φεβρουαρίου.
Θέλει να έχει μια σύγχρονη, προοδευτική και οπαδοκεντρική προσέγγιση προς την ομάδα, η οποία θα εστιάσει στο να φέρει την ομάδα στην παλιά της δόξα και την περήφανη ιστορία της, εστιάζοντας σε μια κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου του UEFA Champions League.
Η προσφορά του Ράτκλιφ θα εξαγοράσει τους Γκλέιζερς, ωστόσο θα χρειαστεί να δανειστεί κάποια χρήματα αν θέλει να εξαγοράσει ολοκληρωτικά την ομάδα.
Γιατί ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ θα ήταν αμφιλεγόμενος
Ο Ράτκλιφ είναι μεγαλομέτοχος του χημικού ομίλου INEOS, στον οποίο ανήκει ήδη η Νις και η ελβετική Lausanne-Sport. Είναι επίσης και βασικός εταίρος της Mercedes, στο πρωτάθλημα της Formula 1.
Φυσικά και η δική του προσφορά έχει τις δικές της ανησυχίες, λόγω της αρχής της ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων. Αν και, οι σύλλογοι που ανήκουν ήδη στον όμιλο INEOS παίζουν σε διαφορετικά εγχώρια πρωταθλήματα και είναι δυσκολότερο για αυτές να προκριθούν στο UEFA Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Εκπρόσωπος της GreenPeace δήλωσε όσον αφορά την πιθανότητα εξαγοράς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Σερ Τζιμ Ράτκλιφ ή από τον Jassim Bin Hamad Al Thani:
«Είναι άκρως ανησυχητικό ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μετατραπεί σε ένα «βρώμικο» παιχνίδι μεταξύ εταιρειών που ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα.
«Εκδιωγμένα» από τα μουσεία και τις γκαλερί τέχνης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «εισβάλλουν» τώρα και στον κόσμο του αθλητισμού αναζητώντας απεγνωσμένα δημοφιλή εμπορικά σήματα πίσω από τα οποία θα μπορέσουν να κρύψουν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες καταστρέφουν το κλίμα.
Όποιος είναι ο νικητής αυτού του “παιχνιδιού”, ένα μόνο είναι σίγουρο: Ο μεγάλος χαμένος θα είναι το κλίμα».
Η INEOS υπενθυμίζει τις επενδύσεις της ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην δέσμευση και την αποθήκευση του άνθρακα όπως και για το «πράσινο» υδρογόνο καθώς και τα σχέδιά της για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ουσιών προς το περιβάλλον μέχρι το 2050, ως απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου της GreenPeace.
Οι Αμερικάνοι και Σαουδάραβες υποψήφιοι
Εκτός από τις δύο ήδη επιβεβαιωμένες προσφορές, υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι για την εξαγορά του συλλόγου.
Η αμερικανική Elliot Investment Management σχεδιάζει να προσφέρει χρηματοδότηση για μια προσφορά για την ιδιοκτησία του συλλόγου, έχοντας ήδη αποκλείσει την ίδια από μία πλήρη εξαγορά.
Η Ares Management Group, μια εταιρία που επιδιώκει επενδυτικές δραστηριότητες σε δάνεια με μόχλευση, ιδιωτικά χρέη και άλλα είδη επενδύσεων, προσέφερε επίσης κεφάλαια για να υποστηρίξει μια εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Πολλοί είναι και οι ιδιωτικοί όμιλοι Σαουδάραβων επενδυτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ιδιοκτησία της αγγλικής ομάδας.
Πόσο θα κοστίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο σύλλογος αξίζει, σύμφωνα με το Forbes, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, τα αδέρφια Γκλέιζερ θα αναζητήσουν το ποσό των 7,2-9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους πιθανούς αγοραστές.
Οι τρέχουσες προσφορές εκτιμάται πως βρίσκονται μεταξύ των 4,6 και 6,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Τσέλσι πωλήθηκε πέρυσι έναντι του ποσού των 3,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια ομάδα ιδιοκτητών με επικεφαλή τον Τοντ Μποέλι, με την υπόσχεση πως θα εισφέρει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε περεταίρω επενδύσεις.
Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πωληθεί σε μία υψηλότερη τιμή, καθώς είναι ένας μεγαλύτερος ποδοσφαιρικός σύλλογος, με μεγαλύτερο γήπεδο, μεγαλύτερη βάση οπαδών και ένα πιο γνωστό εμπορικό σήμα.
Όπως και η Τσέλσι, έτσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ανάγκη από επενδύσεις στην ανακατασκευή του γηπέδου της, το «Ολντ Τράφορντ» αλλά και του προπονητικού κέντρου της ομάδας.
Τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες
Οι επόμενοι μήνες θα είναι σίγουρα αβέβαιοι για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς οι Γκλέιζερς εξετάζουν τις προσφορές που έχουν στα χέρια τους και το αν τελικά θα πουλήσουν τον σύλλογο.
Η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια λευκή «Βίβλο» τον Φεβρουάριο, στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για το ποδόσφαιρο, που θα περιλαμβάνει νέα τεστ για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των ομάδων, δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.
Αυτά τα τεστ θα εξέταζαν την ακεραιότητα ενός υποψήφιου ιδιοκτήτη, την οικονομική του νομιμότητα και θα διερευνούσαν τις πηγές του πλούτου του. Η ρυθμιστική αρχή θα απαιτούσε επίσης από τους συλλόγους να δηλώνουν τον τελικό και πραγματικό τους δικαιούχο, ώστε να αυξηθεί με αυτό τον τρόπο η διαφάνεια τους και να προσδιοριστεί εάν ένας υποψήφιος ιδιοκτήτης ή διευθυντής είναι πολιτικά εκτεθειμένος.
Όμως, δεδομένης της απουσίας της οποιασδήποτε αναφοράς στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται απίθανο ότι η μελλοντική ρυθμιστική αρχή να αντιμετωπίσει κάποια από τις σημαντικότερες αμφισβητήσεις των υποψήφιων ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Raine Group και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ επισκέφθηκε το «Όλντ Τράφορντ» στις 17 Μαρτίου.
Η ανακατασκευή του «Ολντ Τράφορντ» και του προπονητικού κέντρου της ομάδας, οι μεταγραφές νέων παικτών και οι επενδύσεις στην ομάδα, θα κριθούν από αυτές τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Όποιος και να είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι πλέον στο «τιμόνι» ενός ιστορικού συλλόγου, ο οποίος πλέον δεν είναι απλώς μια αθλητική ομάδα, αλλά αντιπροσωπεύει τόσα πολλά για πάρα πολλούς ανθρώπους.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More