Ερευνητής Δημόκριτου: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παπαγαλίζουν δικές μας απαντήσεις – Απαραίτητος ο ανθρώπινος έλεγχος
«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παπαγαλίζουν δικές μας απαντήσεις, επομένως πάντα πρέπει να περνάει από τον ανθρώπινο έλεγχο κάθε παράγωγό τους» επισήμανε μιλώντας στο ERTNEWS και στην εκπομπή «Prime» του Ηλία Σιακαντάρη, o Γιώργος Γιαννακόπουλος Ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης στον «Δημόκριτο». «Ούτε κατά διάνοια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τρέχει πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο νου» υπογράμμισε και εκτίμησε πως «δεν απειλούνται επαγγέλματα σε πρώτη φάση. Είναι κοινωνικό και οικονομικό το θέμα. Άρα συμμετέχουμε στην απόφαση»
Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος«Δεν μπορούμε να προκρίνουμε πως η τεχνητή νοημοσύνη της Google, που κάνει πρεμιέρα θα είναι ο πιο δυνατός παίχτης, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος δραστηριοποίησης των εταιρειών σε τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα τελείως ανοιχτό πεδίο ακόμα. Οπότε μέρα τη μέρα διαμορφώνεται αυτό το πεδίο και οι εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να στοχεύσουν καλύτερα τις πωλήσεις τους. Σημειώνω ότι η εικόνα που δίνεται ότι σήμερα γεννήθηκε αυτή η δυνατότητα δεν είναι απολύτως ακριβής. Είναι μια πολύ μεγάλη πορεία δεκάδων ετών που οδηγεί στις σημερινές δυνατότητες. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε πλέον πραγματικά τόσες εφαρμογές, συναρπαστικές, που μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε και για καλό και για κακό τέτοιου τύπου συστήματα».
Επιπλέον εντόπισε αναλογίες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με την ανάπτυξη των προγραμμάτων περιήγησης.
Είπε χαρακτηριστικά «Το ότι αυξήσαμε τη χρήση του διαδικτύου με πάρα πολλούς τρόπους επιτρέπει σήμερα να υπάρχουν τα δεδομένα για να εκπαιδευθούν τα συστήματα αυτά για τα οποία συζητάμε. Άρα εμείς ως άνθρωποι είμαστε καθοριστικοί παράγοντες στη διαδικασία δημιουργίας αυτών των συστημάτων και εκπαίδευσης. Πέρα από τους αυστηρά επιστημονικούς κύκλους. Όλοι μας συνεισφέραμε».
Ο κ. Γιαννακόπουλος ήταν κατηγορηματικός πως «Ούτε κατά διάνοια η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τρέχει πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο νου»
Όπως διευκρίνισε «στα συστήματα αυτά η βάση τους, είναι ότι μπορούν αν ξεκινήσουμε ένα διάλογο, να προβλέψουν τι θα ήταν ρεαλιστικό να απαντήσουν σε μια ερώτηση. Πως; Έχοντας παρακολουθήσει δισεκατομμύρια διαλόγους που έχουμε ταΐσει ως άνθρωποι το σύστημα για να εκπαιδευτεί. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε φαινόμενο βαθιάς γνώσης είναι ψευδές. Το μόνο που κάνουν είναι να παπαγαλίζουν, με έξυπνο τρόπο, λίγο πιο δημιουργικά και με συνώνυμες λέξεις, με άλλες εκφράσεις, πράγματα που έχουμε πει οι άνθρωποι. Οπότε συναντάμε τη δικιά μας σοφία ή και ανοησία στα πεπραγμένα στα γραπτά αυτών των συστημάτων και εντυπωσιαζόμαστε από ένα είδωλο, το είδωλο της ίδιας μας ανθρωπιάς με τα συν και τα πλην».
Στο κατά πόσο αυτή τη στιγμή μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία πρόκληση που ο κόσμος της εργασίας να μην προλάβει να αλλάξει τόσο για να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις θέσεις οι οποίες θα χαθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, απάντησε.
«Προφανώς είναι μια πρόκληση εργασιακή. Δεν είναι τεχνολογικό ζήτημα το εάν εμείς θα επιδιώξουμε να εκπαιδεύσουμε κόσμο και να αξιοποιεί την τεχνολογία. Είναι κοινωνικό ζήτημα και οικονομικό. Άρα συμμετέχουμε στην απόφαση».
Όπως υπογράμμισε «δεν απειλούνται επαγγέλματα σε πρώτη φάση γιατί χρειάζεται σίγουρα επανεκπαίδευση πολλές φορές προσωπικού για να μπορέσει να αξιοποιήσει τα εργαλεία».
Και τόνισε: αυτά τα συστήματα δίνουν απαντήσεις ρεαλιστικές, αλλά δεν διασφαλίζεται ότι λένε την αλήθεια. Χρειάζεται ο άνθρωπος για να αξιολογήσει αυτά που λένε»
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More