Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρώτο πάρκο της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο

Κάθε περιοχή της Πελοποννήσου βιώνει την δική της μαρτυρική ιστορία, την οποία θα μπορεί να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες σε ένα δενδροφυτεμένο πάρκο αφιερωμένο στις ηρωικές ιστορίες κάθε τόπου.  

Στον ημιορεινό οικισμό Κάτω Αμπελόκηποι του δήμου Πύλου Νέστορος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, καταγράφει τα εγκαίνια του πάρκου της ελληνικής επανάστασης.

«Το πάρκο αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2021 με αφορφή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821», αναφέρει ο Δημοσθένης Κορδός, υποψήφιος διδάκτωρ πολιτισμικών σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά από δυο αιώνες εξακολουθούν και στέκονται στο τοπίο 71 μνημειακά δένδρα που σχετίζονται με την επανάσταση.

Έτσι στο πλαίσιο της λειτουργίας του πρώτου πάρκου του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ζητήθηκε από 21 ιστορικούς δήμους να στείλουν από ένα αντιπροσωπευτικό δένδρο. Επίσης, τους ζητήθηκε να στείλουν 21 “Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας”, στις οποίες αποτυπώνονται σημαντικά γεγονότα του 1821. Οι επισκέπτες του Πάρκου θα έχουν μια συνολική εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας της επανάστασης στην Πελοπόννησο, σημειώνει ο κ. Κορδός. 

Έπειτα από δύο χρόνια ενεργειών, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου – Νέστορος και την συνδρομή 21 ιστορικών δήμων της Πελοποννήσου, παρουσιάζουν έναν σπάνιο χάρτη της Γαλλικής αποστολής στον Μοριά του 1829, όπου αναπτύσσονται παράλληλα οι 21 “Μικρές Ιστορίες Ελευθερίας”.   

Διατηρώντας άσβεστη την ιστορική μνήμη οι κάτοικοι τιμούν την επέτειο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια, την πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στην Μεθώνη, στις 3 Μαρτίου του 1825. Όταν η αναλογία των Ελλήνων απέναντι στον στρατό του Ιμπραήμ ήταν ένας προς σαράντα, σήμαινε πως όλοι όσοι αποφάσισαν να πολεμήσουν γνώριζαν την εξέλιξη. Και όλοι ήξεραν ότι μπορούσαν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν την ζωή τους. Όλοι γνώριζαν γιατί αξίζει να ζείς. Ήξεραν όμως κάτι ποιο σημαντικό. Γιατί αξίζει να πεθάνεις.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More