Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανάχωμα» στην πώληση F-16 στην Άγκυρα – Οι Αμερικανοί βουλευτές λένε «όχι» (video)

Μπλόκο στην πώληση και την αναβάθμιση μαχητικών F-16 προς την Τουρκία επιχειρούν να στήσουν Αμερικανοί βουλευτές στον Λευκό Οίκο. Με δύο τροπολογίες αλλά και επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, ξεκαθαρίζουν ότι δεν νοείται η Ουάσιγκτον να πουλά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα. Νέες απειλές από την Άγκυρα για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διπλό και μάλιστα διακομματικό ανάχωμα στην πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να επανεκκινήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16 προς την Άγκυρα στήνουν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Με κοινό παρονομαστή την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, 10 βουλευτές κατέθεσαν δύο τροπολογίες, με βάση τις οποίες απαγορεύεται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει στην πώληση όπλων σε χώρα που συστηματικά παραβιάζει την εθνική κυριαρχία άλλης συμμαχικής χώρας.

«Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας» αναφέρει η τροπολογία των 10 Αμερικανών βουλευτών στο Κογκρέσο.

«Έχει δημιουργηθεί μια αρκετά ισχυρή τάση και στα δύο αμερικανικά νομοθετικά σώματα, που δεν θέλει να εξοπλιστεί έτσι η Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι, τεκμηριώνεται με τα αδιάσειστα στοιχεία των παρανομιών της Άγκυρας. Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από 2.370 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος.

«Την μάχη την έχουμε ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο που η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει τα F-16 γιατί δεν είναι καλός γείτονας (…) Όσο η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας η τουρκική κυβέρνηση, δεν πρέπει να δίνουμε δώρο F-16, ακόμα δεν έχει δώσει πίσω τα S-400» σημείωσε ο Λου Ραπτάκης, μέλος Αμερικανικής Γερουσίας.

Παραλλήλως, Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον Λευκό Οίκο εκφράζουν το βαθύ προβληματισμό τους για την επαναπροσέγγιση Μπάιντεν- Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία αγνοεί συστηματικά τις δεσμεύσεις της τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

«Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος» επισημαίνεται στην επιστολή των Αμερικανών βουλευτών στο Λευκό Οίκο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, η κινητοποίηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο Κογκρέσο κατά της πώλησης ή της αναβάθμισης των F-16, δεν έχει προηγούμενο. Με τροπολογίες, επιστολές στον ίδιο τον Πρόεδρο και συνεχείς σκληρές ανακοινώσεις οι νομοθέτες επιχειρούν να σταματήσουν μια τέτοια διαδικασία με τρία βασικά επιχειρήματα:

ότι αν η Τουρκία πάρει σύγχρονα αμερικανικά όπλα θα τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδος και άλλων γειτόνων,
ότι η αμερικανική τεχνολογία θα κλαπεί από τους Ρώσους μέσω των Σ400,
ότι με κάθε οπλικό σύστημα που δίνεται στην Τουρκία παραβιάζεται ο νόμος περί ελέγχου εξαγωγών όπλων.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι δυσμενές για την Τουρκία, ενώ δεν έχουν καν μιλήσει ακόμη οι Γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρις που έχουν και τον τελικό λόγο, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αντιτίθενται ούτως η άλλως σε μια τέτοια πώληση.

Μόνος οδηγός πιθανών συγκλίσεων με την Τουρκία είναι το Διεθνές Δίκαιο, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ευχή της Ελλάδος είναι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά οι καλές σχέσεις με την Τουρκία θα πρέπει να στηρίζονται σε στέρεα βάση, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Και ποια είναι αυτή η βάση; Το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Εντός της ψευδεπίγραφης Γαλάζιας Πατρίδας θα είναι η πρώτη αποστολή του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Ο χώρος εκτέλεσης των καθηκόντων του πλοίου είναι η Γαλάζια Πατρίδα. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό της ΤΡΑΟ εργάζεται πάνω σε τουλάχιστον σε 5-6 εναλλακτικές τοποθεσίες για να εκτελέσει την αποστολή του» σημείωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Με τον αντιπρόεδρο της Λόκχιντ Μάρτιν συναντήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπου και συζητήθηκαν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος πρόσκτησης των F-35.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More