Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρή 29χρονη αθλήτρια της εθνικής Πακιστάν στο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες στην Ιταλία

Η Shahida Raza, μια παίκτρια ποδοσφαίρου και χόκεϋ επί χόρτου που έφυγε από την πατρίδα της το Πακιστάν για να εξασφαλίσει ιατρική περίθαλψη για τον γιο της, ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν σε ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας την Κυριακή. Ήταν μόλις 29 ετών.

Γνωστή και ως “Chinto”, η Raza ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Πακιστάν και στο παρελθόν έπαιζε για την εθνική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου.

Η στενή της φίλη, Sumaiya, είπε στο CNN ότι η Raza ταξίδευε στην Ευρώπη παράνομα με την ελπίδα να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τρίχρονο γιο της με ιατρική πάθηση. Η οικογένειά της λέει ότι ο γιος της δεν ήταν στο σκάφος.

«Θέλουμε μόνο το σώμα της πίσω, τίποτα περισσότερο», είπε η Σουμάγια. «Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το σώμα της. Κανείς δεν μας δίνει πληροφορίες ούτε μας λέει τι να κάνουμε».

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μια ξύλινη βάρκα που μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία διαλύθηκε σε βράχους στα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας την Κυριακή, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο ήταν Πακιστανοί υπήκοοι.
Την Πέμπτη, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν είπε επίσης ότι 17 Πακιστανοί διασώθηκαν και δύο εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Η πρεσβεία μας στη Ρώμη παραμένει ενεργά δεσμευμένη με τις ιταλικές αρχές για την ευημερία των επιζώντων και τη μεταφορά των νεκρών λειψάνων», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Ράζα ήταν μέλος της μειονότητας Σιιτικής Χαζάρας στην πόλη Κουέτα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Έπαιξε ποδόσφαιρο για την Μπαλουχιστάν Γιουνάιτεντ αλλά, παρά την ιδιότητά της ως διεθνής παίκτρια, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά στο Πακιστάν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ιατρική περίθαλψη του γιου της, είπε η Σουμάγια.

Η Raza φοβόταν το νερό και ούτε η οικογένειά της γνώριζε την απόφασή της να μετακομίσει σε άλλη χώρα, πρόσθεσε η Sumaiya.

Η κοινότητα των Σιιτών Χαζάρα στο Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει χρόνια δίωξης από σουνιτικές μαχητικές ομάδες στη χώρα. Μετά από μια θανατηφόρα επίθεση στην Κουέτα πριν από τέσσερα χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε περαιτέρω προστασία για μια κοινότητα που «έχει υποστεί πολλές τέτοιες τραγωδίες εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε φορά, υπάρχουν υποσχέσεις ότι θα γίνουν περισσότερα για την προστασία τους, και κάθε φορά που αυτές οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί».

Έχει αποδοθεί φόρο τιμής στη Raza μετά τον θάνατό της, μεταξύ άλλων από την Aurat March, ένα εξέχον δεξιό κίνημα των γυναικών στο Πακιστάν, και από μέλη της ομοσπονδίας χόκεϋ της χώρας, που «εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους» στην οικογένεια της Raza.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Χόκεϋ, η Ράζα έκανε έξι εμφανίσεις για το Πακιστάν το 2013.
Το άτυχο σκάφος είχε φύγει από την τουρκική πόλη της Σμύρνης τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από το ναυάγιο και τα τρία πρώτα πτώματα ξεβράστηκαν στην παραλία κοντά στο Staccato di Cutro στη νότια Ιταλία γύρω στις 4:40 π.μ τοπική ώρα την Κυριακή.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατηγόρησε τους εμπόρους ανθρώπων για το ναυάγιο, λέγοντας ότι είναι «εγκληματικό να στέλνεις ένα σκάφος μήκους μόλις 20 μέτρων με 200 επιβαίνοντες υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Η Μελόνι έχει θέσει τη στάση των πλοίων μεταναστών προτεραιότητα για τη δεξιά κυβέρνησή της.

Αυτή την εβδομάδα, το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέους νόμους που καθιστούν δυσκολότερο για τις ΜΚΟ και τις ανθρωπιστικές ομάδες να πραγματοποιήσουν διασώσεις.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More