Ιταλία: Σοκάρουν οι πρώτες μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου της Καλαβρίας – Τοποθέτηση Ταγιάνι για μεταναστευτικό
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Σοκάρουν οι μαρτυρίες των επιζώντων του ναυαγίου που από χθες το πρωί συγκλονίζει την Ιταλία. Η εφημερίδα Corriere della Sera, επικαλούμενη μαρτυρίες των επιζώντων, μεταδίδει πως η τραγωδία φαίνεται να εξελίχθηκε σε δύο μέρη και εν μέσω θαλασσοταραχής.
Το πρώτο, όταν το σκάφος είχε φτάσει περίπου στα 500 μέτρα από την ακτή: οι διακινητές – τέσσερις, σύμφωνα με μαρτυρία – αντίκρισαν φώτα από φακούς στην ακτή, οπότε φοβούμενοι πως επρόκειτο για τις Αρχές που τους περίμεναν, αποφάσισαν να αλλάξουν γρήγορα πορεία. Όμως πέταξαν στη θάλασσα τουλάχιστον 20 άτομα ώστε να ελαφρύνουν το σκάφος και να κινηθούν γρηγορότερα.
Το δεύτερο μέρος, το ναυάγιο δηλαδή, έλαβε χώρα λίγο αργότερα, όταν το σκάφος κόπηκε στα δύο, πιθανόν μετά από πρόσκρουση στα βράχια.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως ανασύρθηκαν περισσότερα από 60 πτώματα, εκ των οποίων 14 ανήλικες και ένα βρέφος. Σοκαριστική η μαρτυρία του δημάρχου του Κούτρο, ο οποίος μίλησε για γυμνούς σορούς παιδιών που τα είχαν γδύσει τα κύματα.
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς τη νύχτα του Σαββάτου, και οι Αρχές είχαν εντοπίσει το σκάφος, όμως δεν ελήφθη κανένα σήμα ΣΟΣ και υπήρξε δυσκολία για τις Αρχές στο να πλησιάσουν τη βάρκα. Για τουλάχιστον 24 ώρες επικρατούσαν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. όμως το Λιμενικό έστειλε στην περιοχή περιπολικά σκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ έρευνες γίνονται και από ομάδα δυτών.
Το σκάφος φαίνεται να αναχώρησε από την Σμύρνη πριν από λίγες μέρες, και οι Αρχές μιλούν για θαύμα για το γεγονός πως έφτασε μέχρι τις Ιταλικές ακτές, αφού υπήρχαν κύματα και τεσσάρων μέτρων. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι Αρχές σταμάτησαν έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται διακινητής, ενώ βρέθηκαν τα χαρτιά ενός άλλου, ο οποίος αναζητείται αλλά για τον οποίο η τύχη του αγνοείται.
Επικρατεί ανησυχία στις Αρχές, εφόσον δεν μπορεί μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων παράτυπων μεταναστών στο σκάφος τη στιγμής της πρόσκρουσης, σε μια βάρκα 20 μέτρων. Αναφέρονται αριθμοί που κυμαίνονται μεταξύ των 180 και 250, αλλά η Ιταλική εφημερίδα μιλά για 280 ανθρώπους.
Η είδηση έχει σοκάρει την Ιταλία για άλλη μια φορά, με αντιδράσεις κυρίως σοκ και δέους, αλλά όχι μόνο. Ο ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε ναι μεν την οδύνη του για το δυστύχημα, αφετέρου δε εκφώνησε πως η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα διακυβέρνησης της μετανάστευσης.
Λίγα λεπτά αργότερα σχολίασε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την “τραγωδία με αθώους μετανάστες”, ενώ στη σοκαριστική είδηση αναφέρθηκε και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία σε σχετικό Δελτίο Τύπου εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την τραγωδία, αποκαλώντας “εγκληματική” και “απάνθρωπη” τη δράση των διακινητών μεταναστών, ενώ τόνισε πως “η δράση όσων σήμερα κερδοσκοπούν πάνω σε αυτούς τους θανάτους, αφού πρώτα εξύψωσαν την ψευδαίσθηση μιας μετανάστευσης χωρίς κανόνες, σχολιάζεται από μόνη της”.
Ο κόμβος των ΜΚΟ
Ενώ και ο Ιταλός ΥπΕσ κ. Πιαντεντόσι έκανε λόγο για ‘αδίστακτους διακινητές’, η La Repubblica μεταφέρει και συνοψίζει μια διαφορετική άποψη: αυτή των ΜΚΟ, οι οποίες σε γενικές γραμμές καταδικάζουν τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης Μελόνι. Μόλις την περασμένη Παρασκευή 24/02 είχε νομοθετηθεί η λεγόμενη “νομοθέτηση των δραστηριοτήτων διάσωσης στη θάλασσα”, όπως είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών της Λέγκας, Νικόλα Μολτένι, προσθέτοντας πως το μέτρο “θεσπίζει κανόνες συμπεριφοράς σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας”. Ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά εμποδίζει τη δραστηριότητα των ΜΚΟ – ή, όπως σημειώνει η εφημερίδα Avvenire, “εισάγει τον περιορισμό της δραστηριότητας διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο που διεξάγεται από διάφορες ΜΚΟ”.
ΥπΕξ Ταγιάνι: Πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση σε τηλεοπτική εκπομπή του Ιταλού ΥπΕξ, Αντόνιο Ταγιάνι, σχετικά με την δραστηριότητα των ΜΚΟ, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο “δεν έχουν καμία σχέση” με το ναυάγιο στην Καλαβρία. Σύμφωνα με τον Ταγιάνι “οι ΜΚΟ δεν έχουν ποτέ δραστηριοποιηθεί σε αυτό το τμήμα της θάλασσας” και τόνισε πως “κανείς δεν έχει εξαπολύσει πόλεμο στις ΜΚΟ, η Κυβέρνηση βάζει κανόνες” ενώ τόνισε πως οι ΜΚΟ “είναι καλό να σώζουν (ζωές), αλλά αν δίνουν ραντεβού με τους διακινητές δεν είναι πλέον σωτηρία”.
Στην ίδια εκπομπή ο Ιταλός ΥπΕξ σημείωσε πως το εν λόγω το ναυάγιο “πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες με τις χώρες αναχώρησης που πρέπει να κάνει ολόκληρη η ΕΕ, η βοήθεια πρέπει να αυξηθεί, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για σκοπούς άσχετους με την ανάπτυξη του πληθυσμού” και πρόσθεσε πως “πρέπει να γίνουν συμφωνίες για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις, και αυτό σημαίνει όχι μόνο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων αυτών των χωρών”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More